En fågel och en snigel råkar äta upp maskens hem, äpplet. Så börjar historien i Fågeln & Snigeln. Appen har svenskt tal och varje sida i boken är även en målarbok och ett pussel.

Från svenska Haunted House kommer appen Fågeln & Snigel som är skapad av Henrik Nord och med illustrationer av Linus Jarbo. Dettta är en bilderboksapp med svenskt tal där varje sida i den 16-sidiga boken har interaktiva animationer, pussel och målarbok.

Historien i boken är att en fågel och snigel är på promenad. På sin väg ser de ett äpple som de börjar äta på. Det visar sig dock att äpplet är maskens hem. Masken blir både arg och ledsen. Men historien får ett lyckligt slut när fågeln och snigeln lyckas hitta ett nytt äpple där masken kan bo.

Fågeln & Snigeln

ANNONS:

Fågeln & Snigeln är på rim. Uppläsare är Peter Nyrell som pratar svenska med skånsk dialekt. Appen har även trevlig och lugn bakgrundsmusik. Både ljud och musik går att stänga av separat om man vill det.

Jag har testat appen på iPad med min 3- och 5-åring. Tyvärr var ingen av dem så väldigt intresserade av historien, utan det som var mest intressant var att trycka på illustrationerna för att se animationer samt att lägga pussel. Jag tror att det beror på att appen har så mycket innehåll och valmöjligheter att historien går förlorad. Skall väl sägas att varken jag eller bibliotekarie Anna är så imponerande av själva historien, som vi tyvärr upplever vara lite tunn och innehåller nödrim.

På alla sidor i boken finns tre knappar så att man kan växla mellan läsläge, målarläge och pusselläge. Väljer man målarläget dyker det upp fäger på både höger och vänster sida på skärmen. Högst upp kan man välja vilken typ av tjocklek på pensel man vill ha, om man vill kunna måla utanför kanterna i illustrationen eller ej, samt om man vill zooma in i illustrationen. Det går även att spara det man målat till fotoalbumet. En bra finess i appen är att den kommer ihåg det man senast målat utan att man behöver spara.

Fågeln & Snigeln

I pusselläget kan man välja om man vill pussla med 6, 12 eller 24 bitar samt om man vill kunna tjuvtitta på hur det färdiga pusslet ser ut. Det går även att bestämma om man vill att bokens text skall finnas med eller ej.

Fågeln & Snigeln

Det är mycket innehåll och många alternativ i denna app. En del av alternativen kan vara svåra att förstå för barn eftersom de endast beskrivs med text, utan symboler. Eller för att symbolerna som används är svåra att tyda. Men med en vuxens hjälp går det bra att lära sig. Pusslen och dess alternativ är dock lätta att använda och förstå utan hjälp. Det var också pusslen som mina barn hade störst behållning av.

Fågeln & Snigeln är en universalapp för både iPhone och iPad. iPhone-appen har dock ett litet annat upplägg och innehåller förutom bok, pussel och målarbok även ett memoryspel samt pussel där man drar pusselbitarna (sliding puzzle).

Appen är fri från både reklam och in-app purchase.

Sammanfattningsvis är det här en trevlig app med stora ambitioner. Tyvärr upplever jag den som lite rörig med alla funktioner och möjligheter. En del av alternativen hade med fördel kunnat ligga på en inställningssida för föräldrar. Boken i sig imponerar tyvärr inte. Men att appen har svenskt tal, samt möjligheten till att pussla och måla höjer det totala betyget till tre av fem.

Fågeln & Snigeln rekommenderas till barn mellan två och fyra år. En vuxen kan behöva förklara vad de olika knapparna i appen gör.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *