Färger och fordon är en app där man tränar på färger och ord med temat fordon. Appen innehåller tre enkla men unika spel som gör det roligt att lära.

Den här appen kommer från företaget Språka Mera och vänder sig till barn som befinner sig i början av sin språkutveckling. Genom tre spel lär man sig färger (brun, gul, grön, blå, orange, lila, vit, rosa, röd och svart), namn på bilens olika delar (avgasrör, ratt, motor, hjul, tuta) och olika typer av fordon (tåg, flygplan, segelbåt, glassbil, lastbil m.m.). I flygplatsspelet matchar man flygplan med sin rätta landningsplats baserat på färg och får då höra färgens namn på svenska. I garagespelet bygger man sin egen bil och får samtidigt höra vad delarna heter. I stadsspelet säger en röst vilket fordon man letar efter och det gäller att lyckas hitta det bakom träd och hus.

ANNONS:

Appen Färger och fordon har svenskt tal. Det är en väldigt tydlig barnröst som ger beröm och instruktioner samt berättar vad färgerna och fordonen heter.

Det som gör de här spelen bra är att det, trots att de är förhållandevis enkelt uppbyggda, finns mycket variation. Varje gång man spelar slumpas flygplanen (och deras färger) ut på flygplatsen och fordonen i staden göms på nya ställen (och får även nya färger). Det ger spelen en längre hållbarhet än vad de annars skulle haft. Tyvärr är garagespelet inte lika varierat så det tröttnar man snabbare på. Tillverkaren skall även ha beröm för väldigt bra ljudeffekter genom hela spelet, samt för roliga animationer.

Min treåring har testat den här appen och gillade alla tre spelen. Han spelade dem dessutom flera gånger på raken, vilket är ett gott betyg. Det krävdes lite instruktioner för att han skulle förstå vad spelen gick ut på i början, men sedan var det inga problem för honom att använda appen själv. Som vuxen kan man även använda spelen som utgångspunkt för att prata mer generellt om färger och fordon med sina barn. Språka Mera föreslår exempelvis att man kan prata om vilka fordon som är långsamma/snabba, vilka som åker på vatten eller vilka som har hjul/motor/ratt. Eller prata om de färger som barnet har på sina kläder.

Det här är en bra app som jag gärna rekommenderar. På förbättringssidan skulle jag framförallt se ännu fler spel och gärna även inom andra områden än fordon, för att få längre hållbarhet. Men det hade också varit roligt om appen kunde ge lite större utmaningar desto mer man spelar eller via inställning. Exempelvis fler färgnyanser och större stad att leta efter fordon i.

Rekommenderad ålder: 2 – 4 år. Betyg: 3 av 5.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   50 kr 3 okt 2019
 •   40 kr 26 nov 2018
 •   20 kr 22 nov 2018
Google Play Store
 •   40 kr 26 nov 2018
 •   20 kr 23 nov 2018

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

2 kommentarer

 1. Lillott Forsberg skriver:

  Jag gillar den tydliga rösten plus att det finns paus innan nästa nyckelpiga pratar. Att särskilt sätta fokus på färgerna på det sättet kommer bli bra träning för en del av mina elever som går i grundsärskolans träningsklass. Bra fokus och variation inom appen gillade jag, särskilt skönt var det att slippa tjatig musiktrailer.

 2. Sara Hällgren skriver:

  Min grabb på snart 3 år, älskar appen! Han kör den om och om igen, för att han vill att nyckelpigorna ska välja tåget 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *