Färgmonstret är en rolig och lärorik app om färger. Svenskt tal.

Färgmonstret är som det hungriga kakmontret i Mupparna. Men istället för kakor vill Färgmonstret endast äta frukt i vissa färger. Genom att mata monstret med rätt frukter så blir han glad. Matar man med fel frukt så spottar han bara ut den igen.

Tanken med ”Färgmonstret” är att barn skall kunna lära sig känna igen olika färger. Man behöver därför inte känna till vilka färger som är vilka, och vad de heter, när man börjar använda appen. Färgen på Färgmonstrets kropp ändras så att man hela tiden kan se vilken frukt som han vill ha.

Den svenska rösten i ”Färgmonstret” är tydlig och bra. Monstret säger oftast någonting i stil med ”Får jag prova något som har färgen lila”. Det är en liten paus mellan ordet ”färgen” och ”lila” som gör det lättare att urskilja exakt vad i meningen som är färgens namn. Stoppar man i fel färger (vilket jag tror att många barn kommer att göra med flit) säger ”Färgmonstret” ”Fel färg!”, ”Vad var det?” eller ”Äckligt!”. Trycker man på Färgmonstret så upprepar han vilken färg han vill ha.

ANNONS:

När man har matat Färgmonstret med alla frukter så kommer det jubel och man har möjlighet att börja om från början.

Appen är väldigt lättanvänd och jag tror att även de minsta barnen kan hantera appen utan hjälp av vuxen. Det enda man behöver göra är att ta fingret på en frukt och dra den in i munnens app.

”Färgmonstret” är perfekt för min son. Han kan ännu inte namnen på alla färger och den här appen kommer garanterat att underlätta inlärningen. Appen känns fin och genomtänkt. Jag tror även att appen kommer att bli populär på förskolor.

Jag har även provat appen på min dotter, 4 år. Hon kan redan alla färger så jag bytte språk till engelska. Hon upptäckte snabbt att man inte behöver lyssna på Kakmonstret för att mata honom med rätt frukter. För äldre barn hade det varit bra att kunna stänga funktionen som gör att Färgmonstrets kropp ändras till samma färg. Kanske kombinerat med att man får höra fruktens färg när man trycker på den, så att man blir tvungen att lyssna ordentligt.

En annan sak jag tänkt på är att de minsta barnen nog blir förvirrade av att Färgmonstret säger hela meningar. Det är väldigt bra med en liten kort paus innan färgens namn uttalas. Men det hade varit ännu bättre om pausen hade varit lite längre, eller om monstret endast hade sagt färgens namn.

Att man får jubel som belöning när man matat monstret med alla frukter är väldigt bra. Ett ytterligare belöningsmoment, för att hållbarheten på appen skall bli längre, hade inte varit fel (samla guldstjärnor eller liknande).

Appen innehåller inte någon reklam eller möjlighet att köpa till saker (in-app purchase).

”Färgmonstret” passar barn från 2 till 4 år. För äldre barn rekommenderar jag 123 Color. Betyget blir 4 av 5.

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande 10 språk: engelska, franska, japanska, kinesiska, nederländska, portugisiska, ryska, spanska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Färgmonstret för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

7 kommentarer

 1. Johan Nordberg skriver:

  Tycker den här appen är super! Både mina tjejer (nästan 2, nästan 4) tycker appen är kul. Stora tjejen kan ju redan färgerna, men hon tycker den är kul ändå. Lilla tjejen kan många färger, men får träna på de hon inte redan kan.

 2. Detta är en MYCKET bra app som jag rekommenderar starkt!
  Min dotter Rut(3år) älskar Färgmonstret från start och till mitt förtret så går hon nu även runt och säger ”WOOOMBI” 🙂

  Jag har inget att tillägga utöver Daniels lysande genomgång av den ovan, ett stort tummen-upp härhemifrån.

 3. Matilda skriver:

  Gillar den här appen starkt! Min dotter på 2½ tycker den är jätterolig och har tränat och lärt sig färger mycket tack vare detta spel. Enkelt, tydligt och bra!

 4. Lena S skriver:

  Mycket bra app även för lite äldre barn med inlärningssvårigheter. Sonen (5,5 år) har autismspektrumstörning med grav språkstörning och tycker att det roligaste är att med flit mata monstret med fel frukt bara för att få höra ”usch det var inte det jag ville ha”. Förutom att lära sig färgernas namn så är appen även en inkörsport för ”jag tycker om” respektive ”jag tycker inte om”. Som förälder tycker jag bäst om att appen är tydlig och ren från störande detaljer och knappar. Spela igen funktionen med en liten klocka som kommer ned över skärmen och pinglar lite uppfordrande är också en kalasidé istället för någon grön pil som egentligen inte är särskilt logiskt för ett litet barn.
  Egentligen ger nog appen mest för de yngre barnen men ingalunda slut så fort färgerna sitter. Smart idé från tidigare inlägg att byta språk. 🙂

 5. Toni Tarvainen skriver:

  Mycket bra app.. Tycker tyvärr att andoid versionen har lite dålig pekfunktion och den hakar upp sig ibland. Annars klockren!

 6. Louise skriver:

  Har en son på 3år som får testa de flesta apparna vi laddar ner till iPhone, Ipad och android. Färgmonstret fastnade han för direkt. Jag behövde inte visa honom utan han förstod direkt. Ibland leker han färgmonstret med mig. Han är monster och jag ska ge honom saker han kan äta. Han kan nu färgerna väldigt bra.
  Gillar appen starkt!

 7. Jenny Rastovic skriver:

  Fyraåringen gillar den här appen, men den är inget han sitter med någon längre stund. Min nioåring däremot kan sitta länge med den. Han har Emanuels syndrom och kan inte prata med oss, men i och med den här appen är jag ganska säker på att han kan färgerna hyfsat bra ändå.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *