”Fia med knuff” är ett traditionellt sällskapsspel som nu finns för iPhone och iPad

Sällskapsspelet Fia med knuff behöver nog inte någon introduktion. Det är ett av världens äldsta brädspel. Jag har provat lite olika appar och fastnade just för denna app som har samma namn som spelet. ”Fia med knuff” är utvecklad av det svenska företaget Gloi.

ANNONS:

Appen har en ganska enkel huvudmeny där man kan välja antal spelare. Man kan vara mellan 2 och 4 som spelar tillsammans. Det går också att välja namn på spelarna om man vill. Annars får man sin färg som namn. Via huvudmenyn kan man även nå inställningar där man kan byta utseende på brädet. Man kan också välja om man vill slå tärning om vilken färg som skall börja spelet. Avmarkerar man denna ruta börjar konstigt nog alltid färgen blå (det borde väl slumpas?).

På skärmen finns en stor tärning som med hjälp av en färg visar vems tur det är. Under tärningen står även spelarens namn (eller färg om man inte valt namn). ”Fia med knuff” har koll på alla regler och visar även var man kan ställa sina pjäser någonstans. På detta sätt är appen väldigt barnvänlig, och man behöver egentligen inte ens kunna reglerna för att kunna spela. Min son som är 2,5 år kunde exempelvis spela med resten av familjen med vägledning av både app och oss andra spelare.

Förutom att appen är enkel att använda så har den även ljud. Man hör när tärningen slås och man hör när ens pjäs vandrar på brädet. Ljudet är viktigt för att ge en trovärdig upplevelse. Jag gillar även utseendet på spelplanen. Många andra Fia-appar jag testat försöker på olika sätt att liva upp spelplanen med en massa bling bling. Kul kanske för äldre barn, men för oss som föredrar det traditionella spelet är det viktigt med en vanlig spelplan.

När man spelar Fia så finns det vissa grundregler som gäller. Men det finns också lite olika varianter. Tyvärr framgår det inte i appen vilka regler det är som gäller. Det är synd för då får man försöka gissa sig till varför appen inte låter en gå till en viss ruta.

Knuff-delen i spelet tycker jag själv gör spelet lite roligare. Men man borde få välja själv om man vill ha det eller ej. För lite yngre barn kan det vara väldigt känsligt att bli utknuffad. Och dessutom tar det mycket längre tid att spela en spelomgång med knuff, jämfört med utan. En annan sak är att jag hade önskat att i spelet inte vandrar av sig själva. Själva räknemomentet uteblir helt vilket är väldigt synd.

Bortsett från att regler saknas och att det inte går att stänga av knuff-momentet så gillar jag denna app. Det är ett bra alternativ om man inte har tillgång till det fysiska Fia-spelet. Och det är det bästa Fia-spelet av de jag testat.

Appen har inte någon reklam, i-app köp eller externa länkar.

Jag rekommenderar ”Fia med knuff” för barn från 3 år och uppåt. Betyget blir 3 av 5.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   45 kr 6 maj 2021

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *