Formmonstret är en ytterligare efterföljare till Wombis tidigare app Färgmonstret. Nu gäller det att öva på olika formtyper.

Övningen i Formmonstret sker i form av att barnet får mata ett slags elefantkocksmonster med olika typer av geometriska figurer. Monstret säger helt enkelt att den vill ha en speciell form och sedan är det barnets uppgift hitta rätt att mata den med.

Ger man monstret rätt figur får man ett glatt utrop till svar såsom ”delikat”, ”magiskt gott” eller ”jag gillar inte den här… jag älskar den”. Tar man fel figur spottar monstret istället och utropar ”å du tror att du är en kock?”, ”ah – det där är äckligt” och ”vad gör du?”

Formmonstret

ANNONS:

Formmonstret är en vidareutveckling av Färgmonstret på så sätt att den bygger på samma logik men att det finns fler valmöjligheter. Det går till exempel att välja mellan att öva enklare geometriska figurer (såsom kvadrat, rektangel, triangel och cirkel) eller svårare (som romb, pentagon och oktagon). Möjligheten finns också att välja mellan enkla och illustrerade formtyper. I den senare kategorin ser cirkeln ut som en tomat medan ovalen liknar en potatis.

För att underlätta för mindre barn finns möjligheten att få en visuell ledtråd (oavsett om man väljer de enkla eller illustrerade alternativet) vilket innebär att monstret själv visar vilken form den vill ha på sin hatt.

Formmonstret

Appen Formmonstret innehåller bakgrundsljud som går att stänga av, vilket är bra. Svenska är inställt som default men det går också att välja att få engelska, danska och norska som språk i appen.

På förstasidan finns det mycket iögonfallande länkar till Formmonstrets andra monsterappar. Förutom reklamen finns också en informationsknapp. Trycker man på den hittar man reklam för Wombis övriga appar och dessutom länkar till sociala medier som Facebook och Twitter. Det hade varit önskvärt att denna knapp försågs med ett barnlås. Länkarna till systerapparna skyddas av ett väldigt lätt forcerat ”barnlås”.

Formmonstret

Jag anser att det finns en förbättringspotential för Formmonstret. Inte bara kunde appen vara lite roligare för att få en längre hållbarhetstid, utan Wombi borde också fundera på att modifiera monstrets kommentarer. Inte bara är några av kommentarerna då man ger monstret fel form oförskämda, även då man ger monstret rätt form kan man bli förvirrad. Trots att jag spelat formmonstret i timmar vid det här laget, hoppar jag till exempel fortfarande till varje gång jag gjort rätt men får kommentaren ”jag gillar inte den här… jag älskar den”. För en treåring (som torde tillhöra appens målgrupp) blir ett sådant påstående helt obegripligt.

Jag tycker inte heller om kommentarerna man får ifall man väntar ett ögonblick med nästa form (såsom ”jag svälter ihjäl”, ”hallå, du skulle hjälpa mig” och ”vakna!”). Eftersom risken finns att många barn blir stressade av dessa kommentarer och att tappar koncentrationen, skulle jag önska att de gick att välja bort.

Vad gäller förbättringsförslag så är alltså det första förslaget att lägga till en möjlighet att ta bort kommentarerna vid tvekan. Återkopplingen då barnet ger monstret fel form bör bli vänligare och kommentaren ”jag gillar inte den här… jag älskar den” tas bort.

Jag vill också ha en mindre iögonfallande ledtråd, som till exempel bara syns då barnet klickar på ett frågetecken eller på monstrets hatt.

En sista tanke är att Wombi bör fundera lite på slutresultatet av ovänliga kommentarer blir. Vi är flera i redaktionen som märkt att våra barn snabbt plockar upp de mindre artiga utropen. Det kan möjligen vara lite charmigt att min snart två-åriga dotter härmar formmonstret och säger ”blä, äckligt” men ärligt talat kan jag hålla mig för skratt när mina söner säger ”nej, jag HATAR den där”, ”du förstör” eller ”å, du tror att du är en kock?” vid middagen.

Formmonstret får en trea av mig och jag rekommenderar den till okänsliga barn mellan två och sex år och hårdhudade vuxna.

Uppdaterat den 26 april 2013
Appen har kommit i en ny version men ändringarna i språket är inte så stora i jämförelse med tidigare. Det är fortfarande ”Äckligt”, ”Blä”, ”Jag kan inte äta det där” m.m. Vi i redaktionen reagerar på att våra barn i mycket större utsträckning väljer fel med flit än vad vi är bekväma med. Det hade varit bättre om det var roligare att välja rätt. Det hade också varit bra om monstret kunde återberättat vad man gett den så att barnet lär sig något även om man väljer fel.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande fyra språk: danska, engelska, norska (bokmål), svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

En kommentar

  1. Helena skriver:

    Håller med att kommentarerna inte är bra, tanken med formerna är god men kommer nog ta bort appen pga språkbruket inte ger någon bra språkträning. Besviken hade höga förväntningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *