Fractions+ är en underhållande app som lär dig att se likheterna och olikheterna mellan olika slags bråkuppställningar. Först svarar man på bråkuppgifter och därefter radar man med lite fingerfärdighet snabbt upp svaren.

Den som har spelat Mathtopia+ känner genast igen sig då spelupplägget är identiskt med den skillnaden att uppgifterna i Fractions+ handlar om bråk.

ANNONS:

När man startar spelet får man spelinstruktioner på en ganska udda blandning av svenska och engelska. Bilderna talar dock för sig själva och reglerna är mycket enkla, vilket gör att man snabbt kommer in i spelet. Om barnet inte har stor kännedom om bråk krävs det troligtvis att en vuxen förklarar vad som menas med de olika uppgifterna.

Det gäller att svara på ett antal bråkrelaterade uppgifter genom att antingen markera uppgiften eller svaret först. Uppgifterna består av olika bråkuppställningar, färgade tårtbitar i cirklar, tum uppdelat i åttondelar, centimeter uppdelat i tiondelar och decimaltal.

Före de flesta nivåer får man med bild och text (engelsk) en förklaring kring de aktuella bråkuppgifterna.

Fractions+

Vid felaktigt svar blir uppgiften fastlåst på sin plats. Svarar man rätt får uppgiften samma färg som svaret. Man får obegränsat med försök att svara rätt men eventuella lås finns ändå kvar och försvårar i nästa spelmomentet.

Fractions+

När man svarat på alla uppgifter ska man byta plats på intilliggande ”brickor” som ej är låsta så att det blir tre eller fler med samma färg i rad. De uppradade brickorna försvinner och spelbrädet fylls på med nya. Vid behov kan man få ledtrådar över rekommenderade platsbyten.

Fractions+

Det finns även två sorters specialbrickor som kommer upp då och då, vilka kan göra det lättare att tömma spelplanen. Den ena kan användas till att slumpvis byta plats på ett antal brickor och den andra till att slå sönder valfri bricka.

Tre i rad känns inte så svårt att få men är man lite tävlingsinriktad så nöjer man sig inte med tre utan antar utmaningen att få så många brickor som möjligt i rad. Det krävs då att man skaffar sig en överblick över hela spelplanen och tänker lite logiskt. Med lite fingerfärdighet kan man därefter få både fyra och fem i rad, vilket ger både poäng och fler specialbrickor.

Under spelets gång samlar man poäng och beroende på hur snabb man är så belönas man med en till tre stjärnor efter varje avklarad nivå. Det finns 30 nivåer med olika inriktning och därmed en lite blandad svårighetsgrad. Vissa tar upp endast en slags bråk medan det i andra gäller att se likheten mellan olika slags uppställningar. De sista nivåerna och följande mer inofficiella nivåer är riktigt kluriga då de består av en kombination av alla de andra.

Som standardval låses en nivå upp i taget men i inställningarna kan man välja ”freeplay”, vilket låser upp alla nivåer på en gång så att man fritt kan välja vilket område man vill träna på.

Det går att skapa flera olika användarkonton så att man kan ha koll på sina resultat. Ljud, ledtrådar och timer går att stänga av respektive dölja om så önskas.

Mina två äldsta barn har testat Fractions+ på ipad. Jag fick förklara innebörden av bråkuppställningarna för min sexåring som inte haft någon större kontakt med bråk sen tidigare. Hon tyckte dock att det var kul och klarade utan större problem de nivåer som tog upp en sak i taget. Till en början tyckte hon det var lite svårt att komma på hur hon skulle kunna rada upp uppgifterna men det tog ingen lång stund innan hon lärde sig att hon kunde använda båda händerna för att flytta flera uppgifter på samma gång. Åttaåringen är däremot för tillfället helt fokuserad på vanliga mattetal och kunde inte se någon mening med att behöva lära sig mer om bråk och ville sluta redan efter ett par nivåer. Nästa gång det är dags för bråk i skolan lär han dock troligtvis fråga efter denna app då han gillar matteappar som också har ett roligt spelmoment.

Fractions+ innehåller varken reklam, externa länkar eller in app purchase.

Det enda önskemål jag egentligen har är att all text varit översatt till svenska och då på ett mer språkligt korrekt sätt.

Jag tror att Fractions+ kan vara riktigt användbar om man vill öva på bråk på ett kul och varierat sätt. Kombinationen med färdighetsträning och logiskt spel är mycket bra. Upplägget passar kanske något bättre på rena matteuppgifter (Mathtopia+) eftersom det är lättare att stegra svårighetsgraden och känns mer motiverat att öva upp en snabbhet på rena mattetal, men betyget blir ändå en fyra.

Jag rekommenderar Fractions+ från sju år, men med en förklarande vuxen kan även något yngre ha både glädje och stor nytta av appen.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   12 kr 4 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Fractions+ för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *