En ABC-bok som gör bokstäver till någonting roligt.

Appen ”Från apglad till öronvax” bygger på boken med samma namn. Pernilla Stalfelt är både författare och illustratör. Och i appen har hon dessutom berättarrösten.

I ”Från apglad till öronvax” är bokstäverna roliga figurer, och valet av ord som illustrerar bokstäverna är också roliga; bajskorv, en rinnande näsa, ostbågar, prutt m.m. Dessutom uttalar berättarrösten både bokstäver och ord på ett roligare sätt, vilket tillför väldigt mycket – i jämförelse med den vanliga boken.

ANNONS:

Upplägget är sådant att man kan bläddra sig fram och tillbaka med hjälp av pilar eller genom att dra med fingret. Det finns en liten meny-knapp högst uppe till höger på varje sida. Råkar man trycka på den måste man börja om från början igen, vilket kan vara lite omständligt om man befinner sig på någon av de sista bokstäverna.

Totalt är det 58 bilder. Varje bokstav har sin egen bild och ett motsvarande ljud som spelas upp när man trycker på bokstaven med fingret. På nästa bild finns sedan en illustration på någonting som börjar på den bokstaven. Och under illustrationen står ordet utskrivet. Trycker man på illustrationen får man höra hur det låter. Och trycker man på ordet så läses ordet upp.

Alla bokstäver är i versaler.

Precis som i Vad gör du Mamma Mu? så börjar ljuden om på nytt om varje gång man trycker på skärmen. Detta hoppas jag att utvecklaren fixar till nästa version – för små barn gillar att trycka om och om på skärmen. Min önskan är att låta ljud som redan spelas upp få fortsätta. Även om man trycker på skärmen igen, och även om man byter bild.

Vill man använda appen som en traditionell ABC-bok så finns även möjligheten att stänga av ljudet på sin iPhone/iPad.

Att jag gillar appen har nog redan framgått. Det här är en app som är både rolig och där barnen kan lära sig någonting. Bilder och tal är av högsta kvalitét. Det här tror jag är en app som har väldigt lång hållbarhet.

Appen har ingen reklam och det går inte att köpa till någonting i appen. Mycket bra!

Jag tror att appen passar bäst för barn mellan 3 – 6 år.

Betyget blir 5 av 5.

Uppdaterat den 15 april 2012
Jag har gjort en stor omvärdering av mina betyg och har kommit fram till att denna app, i jämförelse med andra liknande appar, inte längre är värd högsta betyg. Jag gillar den fortfarande och tycker att den är väldigt bra. Men betyget sänks till 4 av 5.

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Från apglad till öronvax för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

6 kommentarer

 1. Sofi skriver:

  JAAA!! Ljudet måste gå färdigt och inte kunna sättas igång igen förrän det är klart. Jag blir smått tokig på alla små snuttar som börjar spela hela tiden 😀

 2. Erik Landfeldt skriver:

  Jag undrar om det är bokstavsnamnen eller bokstavsljuden som sägs i appen? ex. säger den ”kå” eller ”k”?

 3. Pappa Daniel skriver:

  Erik: Det är namnen och inte ljuden. Rent pedagogiskt hade det nog varit bättre med ljuden, eller kanske en kombination.

 4. Matarena skriver:

  Håller med!

 5. Kent skriver:

  Whooot??
  38 spänn för en app där man rabblar A till Ö och lite ”roliga” ord, och så har ni mage att sätta en 5:a i betyg!? Min 4-åring tyckte att den var rolig i… ungefär 60 sekunder.. Jag tappade intresset efter 10

 6. Pappa Daniel skriver:

  Hej! Min 4-åring har återkommit till appen flera gånger. Alla barn är olika. Hoppas att ni ger den en chans. Min motivering till betygen finns i texten. Men för att få reda på hur jag tänker när det gäller betygssättning så rekommenderar jag att läsa på https://www.pappasappar.se/om-betyg/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *