Appen Gåtor innehåller 80 olika gåtor för barn. Gåtorna kan man antingen läsa själv eller få upplästa på svenska. Svaren på gåtorna är dolda men går att skrapa fram när man gissat eller gett upp.

Gåtor är en app från företaget PopAppFactory, som bland annat gjort apparna Buttons, Memoria och ZOO Alfabet som vi tidigare recenserat.

ANNONS:

Appen går ut på att man ska ta reda på svaret till drygt 80 olika gåtor för barn. Gåtorna kan man antingen läsa själv eller få upplästa på svenska. När man gjort sin gissning får man ”skrapa” på den ruta för att få fram svaret som visas både med text och illustration. När hela rutan syns läses också svaret upp automatiskt. För att växla mellan gåtorna väljer man någon av pilarna åt höger eller vänster. Appen innehåller inte något direkt spelmoment och inte heller någon form av belöning.

Gåtor

För att du skall få känsla för gåtorna kommer här två exempel: ”Ett litet hus fullt med mat, en tunn vägg, inget tak och ingen dörr?” (svar: ett ägg) och ”Vem har kam men kammar sig inte?” (svar: tuppen).

Appen är lätt att komma igång med och innehåller inte några inställningar. Typsnittet är dock inte så tilltalande för barn och det växlar mellan versaler och kursiva gemener. Det svenska talet är tydligt. Förutom möjlighet att få texten uppläst innehåller appen ljudeffekter. Via ett barnlås, som är tämligen enkelt om man är läskunnig, kan man via förstasidan nå en länk till utvecklarens andra appar. I övrigt finns ingen reklam och inte heller någon in-app purchase.

Min blivande 6-åring har provat appen och fastnat för den. Vissa gåtor var lite svåra men det verkade bara vara utmanande. De allra flesta gåtorna var helt nya för oss. Någonting som vi upplevde var positivt är att man kan kan skrapa en liten bit av svarsrutan om man vill få en ledtråd. Även andra redaktionsbarn i tidig skolålder gillar appen.

Gåtor

Appen ger bra språkträning för barn. Om man orkar med typsnittet är det också bra lästräning med lagom mycket text på varje sida. Appens upplägg gör att den fungerar bra för flera barn att sitta med tillsammans. För att göra den roligare skulle grafiken kunna vara bättre och det skulle också kunna finnas något form av tävlingsmoment eller belöning.

Jag rekommenderar appen för barn i ålder 6-9 år. Den får en trea av fem i betyg.

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska. Och text på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   35 kr 31 maj 2020
 •   12 kr 24 maj 2020
 •   35 kr 1 dec 2019
 •   0 kr 29 nov 2019
 •   35 kr 2 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Gåtor för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

5 kommentarer

 1. Lisa Fransson skriver:

  Denna app tycker min sjuåriga dotter var rolig, hon älskar nämligen gåtböcker. Jag tycker dock det kunde vara svårt att byta gåtor då pilen ibland var svår att trycka på.

 2. Rebecka Petersson Sand skriver:

  Mina killar, 9 och 11 år gillade appen ganska mycket och kunde roa sig med den en bra stund. De tyckte frågorna var lagom svåra och kunde tänka sid att man kunde träna läsning med ett yngre barn i skolan. Bra då med uppläsningsfunktionen. Jag störde mig på att det blandades mellan versaler och gemener och att det ibland inte ens var stor bokstav i början av meningarna. Inget som sönerna kommenterade dock.

 3. Anna Eriksson skriver:

  Jag har låtit mina tre egna barn7,9 och 11 år använt appen och alla tre har tyckt om den. De har flera gånger valt själva att spela det. Jag har även använt den i skolan med ettor och tvåor och även där har det varit populärt.

 4. Annki Andersson skriver:

  Har testat appen med sonen på8 år. Han tycker om gåtor och berättar gärna.
  Omdömet från honom var att det var konstig musik och tråkig lay-out. Appen är lätt att manövrera och trevligt att man kan välja att läsa gåtan eller också få den uppläst. Sonen förstod direkt hur han skulle göra. Han höll på med den en bra stund innan han tröttnade. Språket är lagom svårt, likaså gåtorna.

 5. Kersti Vikström skriver:

  Gåtor brukar roa barn under perioder då de roas av lek med språket. Appen uppskattades av de elever (ålder 8 år) som provade den. Det är dock risk att de tröttnar på den rätt så fort. Layouten uppskattades nog mer av mig som vuxen än av barnen. Layouten är inte så flashig och färggrann som det brukar vara om man vänder sig till barn. Har man svårigheter med att läsa kan nog typsnittet vara lite knepigt. En fördel är att man kan få texten uppläst. Roligt med skrapfunktionen som gör att man kan ”skrapa” lite och få en liten ledtråd om man vill.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *