Android 4+ år Denna recension har en film som visar hur appen fungerar

Geocaching är en global sport eller lek där den som är äventyrslysten ger sig ut på en modern skattjakt. Det enda som behövs är en telefon med GPS-mottagare och ett gratiskonto på geocaching.com.

En cache är en behållare av varierande storlek med en loggbok och ibland även bytessaker som en geocachare har gömt och registrerat koordinaterna för. För att få tillgång skatternas placering och all övrig information som kan behövas skaffar man ett gratis konto på geocaching.com. Det finns andra alternativa sidor såsom opencaching.com, men geocaching.com är den som används mest och som har flest geocachar. Sen är det bara att bestämma sig för vilken cache man ska leta efter och följa GPS-signalerna tills skatten är hittad. Som bevis på att man hittat den skriver man datum och sitt användarnamn i cachens loggbok och kan sen även logga cachen på geocaching.com. Om man vill kan man lägga ut egna cacher som andra kan leta efter men detta är inget krav för att få vara med och leta.

ANNONS:

Geocaching med barn

Det finns väldigt många olika geocachingappar som i grund och botten fungerar på samma sätt men tyvärr ännu ingen som är skapad just för barn. Många har dessutom köp inuti appen, vilket strider mot vår policy. Detta gäller exempelvis de officella geocachingapparna som finns för iPhone, Android och Windows Phone. Vi har därför valt att rekommendera en inofficiell geocaching app vid namn c:geo eftersom denna är uppbyggd med öppen källkod, inte uppmanar till betalmedlemsskap och inte heller har några begränsningar vad det gäller hur många geocachbeskrivningar man får ladda ner utan ett sådant.

Min egen geocachinghistoria startade för sju år sedan då en kompis tog med mig och mina två äldsta barn på vår första geocachingskattjakt. Jag insåg då snabbt att geocaching kunde vara ett kul sätt att ta sig ut i naturen och upptäcka nya spännande platser men det tog ett tag innan jag skapade ett konto på geocaching.com eftersom jag var tvungen att investera i en egen frilufts GPS som fått följa med på flertalet utflykter. Numera krävs det dock ingen specialutrusning för att man ska kunna testa denna roliga aktivitet eftersom de flesta har en mobil med inbyggd GPS. Jag gillar min vanliga GPS på grund av batteritiden och stöttåligheten men använder samtidigt geocachappar i mobilen som ett komplement. Tack vare mobilen är det lätt och enkelt att snabbt se om det finns någon lämplig cache i närheten om vi har en stund över, vill röra på oss och upptäcka en ny och förhoppningsvis spännande plats. Via geocaching.com kan man nå över 80000 cacher i Sverige och 2,4 miljoner över hela världen. Chansen är därmed stor att det finns en någorlunda nära oavsett var man befinner sig.

För att kunna ladda ner cacher i appen krävs att en vuxen loggar in med sitt geocachingkonto. Därefter väljer man ”livekartan” för att få upp en karta med cacher eller ”nära” för att få upp dem i en lista. Fördelen med kartan är att man ser var de är placerade och fördelen med listan med de närmaste är att den direkt ger en överblick över hur stora och svåra de olika cacherna är. Trycker man på en av cacherna på kartan får man upp grundläggande cacheinformation och kan välja om man vill ladda ner en cachebeskrivning och övrig information.

Geocaching med barn

Geocaching med barn

När man bestämt sig för vilken cache man vill leta efter trycker man på den lilla kompassknappen varmed man som förval får upp en kompass med pil och avstånd. Via menyknappen kan man välja att visa cachen och var man är på en karta i stället. Precis som i vanlig orientering gäller det sen att besluta sig för bästa vägvalet, som inte alltid är precis raka vägen. Genom att följa pilen klarar även små barn av att gå i rätt riktning och så fort de lärt sig alla siffror kan de börja att själva ha koll på avståndsangivelserna och se om de kommer närmare eller längre ifrån cachen. Mina barn har många gånger blivit lite upprörda när inte skatten finns på nollan och jag får då gång på gång försöka förklara att en GPS har en viss felmarginal då noggrannheten är beroende av satelliternas placering och hur omgivningen ser ut.

Geocaching med barn

Geocaching med barn

När vi närmar oss brukar mina barn ofta fråga efter ledtråden eftersom de vill hitta den så fort som möjligt. Det är inte alltid det finns en ledtråd, men om det finns en hittar man den i slutet av beskrivningen. Vanliga ledtrådar är ”sten”, ”rot”, ”under”. Denna information underlättar naturligtvis sökandet. På något sätt är det dessutom mer spännande att leta efter ”stenen” och inte bara en obestämd nollpunkt.

Geocaching med barn

När cachen är hittad kommer nästa spänningsmoment då man får öppna den och se om det bara finns en loggbok eller även roliga bytessaker. Vill man ha någon av sakerna måste man lägga i något annat av samma eller högre värde. För att bevisa att man verkligen hittat cachen skriver man datum och sitt användarnamn i loggboken. I många cacher finns det en penna men man bör alltid ha med sig en egen för säkerhets skull.

Geocaching med barn

Cachen ska sedan placeras på exakt samma plats som man hittade den så att nästa person som letar har samma förutsättningar att hitta den. Är den gömd under en sten lägger man naturligtvis tillbaka stenen. Finns det andra människor i närheten bör man leta och logga sitt fynd diskret, vilket kan vara svårt när det är som mest spännande.

Vill man kan man direkt registrera sitt besök på geocaching.com antingen via appen eller på hemsidan, men det går lika bra att vänta tills lite senare. Man kan skriva vad man tyckte om cachen och får gärna berätta mer om själva upplevelsen eller bifoga ett foto. På så sätt så kan andra få ut än mer av sina egna besök då alla loggar tillsammans kan skapa en intressant historia.

Överlag finns det väldigt många olika inställningsmöjligheter i appen som lätt kan kännas avskräckande. Jag tycker dock inte man behöver tänka så mycket på dessa innan man kommit in i geocachandet och börjat förstå vad de olika sakerna står för. Om man inte vill eller kan vara uppkopplad under en planerad geocachetur går det att i förväg spara ner både cacheinformation och kartor så att man kan använda dessa offline.

Min sex-, sju- och tioåring har tidigare geocachat med handburen GPS och andra appar och har nu testat c:geo under ett par turer och ger den tummen upp. De yngsta är mest intresserade av att följa kompassen och fokusera på avståndsmätaren medan den äldste utan problem letar upp både cacher, läser beskrivning och ledtråd för att sedan utan problem växla mellan kompass och karta. De har inte varit så intresserade av att skriva loggar under turerna utan vi har nöjt oss med den smidiga funktionen att enbart logga snabbt lokalt i appen (kräver ändring i inställningarna under logg – ”snabbloggning”) för att senare lätt gå tillbaka och gemensamt komplettera med en fullständig loggbeskrivning. Det enda de egentligen klagade på i appen var att det tog lite för lång tid att ta fram ledtråden när de var inne i navigeringsläget.

Om vi ska åka på en längre resa brukar jag ta för vana att i förväg kolla upp om det finns några intressanta och till synes barnvänliga cacher längs vägen så vi kan hitta till riktiga smultronställen i stället för enbart de stora turistmålen. Ska man ändå ta sig lite bensträckare kan man lika gärna välja en plats med en skatt och på så sätt upptäcka en sevärdhet eller göra en trist rastplats spännande. Vid första anblicken kan det vara svårt att veta vilka man ska välja men ser man på storlek och svårighetsgrad, samt läser beskrivningar och loggar kan man få en uppfattning om vilka som passar. Om man har barn med sig är det inte så roligt att komma fram till nollan och upptäcka att cachen hänger tio meter upp i ett träd utan grenar (hög svårighetsgrad) eller att andra loggat att de inte hittat den på flera månader. Om slutmålet däremot är en grotta med en stor burk fylld med bytessaker är succen given.

Har man gott om tid och känner att man vill ut och röra på sig är det ofta bra att sikta in sig på slingor med utlagda cacher. Det finns nämligen väldigt många fina vandringsleder med cacher utlagda med några hundra meters mellanrum, vilket brukar vara uppskattat och skapa kraft i även de tröttaste benen.

Om barnen är med brukar jag ofta undvika de minsta cacherna eftersom sannolikheten att det finns bytessaker i cacherna ökar ju större de är. I barnens ögon är det liksom inte samma känsla och ingen riktig skatt om det bara finns en loggbok i. Min tioåring har dock insett att det finns en del mindre cacher som är kul att ta också enbart till följd av deras placering. Att till exempel få klättra i träd är alltid uppskattat.

För mig är geocaching och naturuppleveler lite synonymt men det går naturligtvis att geocacha mitt inne i storstan. En del kan tycka att det är en sport att logga en cache utanför ett köpcenter utan att någon ser men vill man ge barnen de bästa uppleverserna rekommenderar jag att man söker sig till lite mer naturnära platser där barnen kan leta ostört. Samtidigt som man får uppleva spänningen i att leta och hitta skatter kan barnen öka sin förståelse för kartor och få bättre förståelse för avstånd.

Man skickar visserligen inte ut ett barn ensamt på geocachingtur men det hade inte varit fel med en app anpassad till just barn. I en sådan geocachingapp skulle jag vilja att det fanns en barnsäkrad föräldrasida med alla inställningar samlade. Vid uppstart skulle en karta med cacher och aktuell position visas och det skulle sen som förval finnas enkel åtkomst till följande funktioner: beskrivning inklusive senaste loggar, separat ledtrådsknapp, navigeringskompass med tydlig pil och avstånd samt möjlighet att skriva lokal logg som godkänns och skickas vidare via föräldrasidan.

Geocacha kan man göra oavsett ålder. De yngsta som inte är med aktivt kan få en trevlig utflykt i vagn eller bärsele. Sen börjar man steg för steg att hitta platsen som ledtråden berättar om, följa pilen, ha koll på avståndet för att slutligen kunna skriva egna loggar och utifrån de egna förutsättningarna välja ut intressanta cacher.

Här är en introduktionsfilm till c:geo
https://www.youtube.com/watch?v=2bKqJAAPxzY

Geocaching i skolan (se även Skolappar.nu)

Geocachingordlista

Cachebeskrivning – Beskrivning av platsen eller cachen. Ofta kan man få veta varför platsen heter som den gör och vad den används eller har använts till.

Cachetyp – det finns ett tiotal olika typer av cacher och vanligast är de traditionella som består av en burk med loggbok och eventuella bytessaker. Mysteriecacher kräver att man löser en uppgift för att få fram rätt koordinater. Multicacher innehåller två eller flera steg md koordinater innan man når slutcachen.

Cachestorlek – det finns cacher i många olika storlekar från de minsta som knappt syns till stora lådor som omöjligt går att missa. Ju större desto bättre hävdar mina barn eftersom de hoppas på bytessaker.

Svårighetsgrad och terräng – märks ut på en femgradig skala där ett är lättast och fem. De svåraste är ofta ordentligt kamouflerade och de med hög terrängfaktor kräver oftast någon form av utrustning som till exempel stege, klätterutrustning eller båt…

Attribut – kan ge information om vad man kan förvänta sig av en cach. Finns symboler för bland annat barnvänlig, tillgänglig med barnvagn, kort/lång promenad och kräver trädklättring.

Ledtråd – många cacher har en krypterad ledtråd som man kan visa om man vill göra det lite lättare att hitta cachen. Vanliga ledtrådar är sten, träd, under medan andra är mer långsökta.

Loggbok – i alla cacher finns en loggbok eller loggremsa som man skriver datum och sitt geocachinganvändarnamn på.

Bytessaker – det som enligt barnen gör en cache till en skatt. I många cacher ligger det små föremål, till exempel nyckelringar eller leksaker som man kan byta till sig. Tar något så måste man lägga i något av samma eller högre värde. Det gäller därmed att vara förberedd och ta med sig en egen uppsättning bytesobjekt.

Spårbara föremål – i cacherna kan det finnas ”travel bugs” och ”geocoins”, som inte är vanliga bytessaker som man kan behålla. Dessa föremål som ska flyttas från cache till cache och kännetecknas av att de har en kod på sig. Med hjälp av koden kan man gå in och läsa om dem och se om de har något specifikt mål. När man tar eller lämna ett spårbart föremål ska detta loggas separat.

Logga – att registrera att man hittat en cache på geocaching.com. Denna logg kan alla andra geocachare läsa och den får gärna innehålla information om vad man tyckte om platsen, cachen, hur vägen dit var och eventuella foton. Skulle man inte hitta en cache bör ändå skriva en logg och välja alternativet ”hittade ej” eftersom detta kan göra ägaren uppmärksam på att något kan ha hänt med cachen om många inte hittar den.

Premiummedlem – som betalande medlem på geocaching.com får man tillgång till fler cacher och lite extra funktioner.

Mugglare – en person som inte håller på med geocaching

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

3 kommentarer

  1. Victoria skriver:

    Hej! Jätteinspirerande och lättfattligt, jag ska absolut börja geocacha med sonen! Men vilken app rekommenderar du till iPhone-användare då? För den du skrev om finns ju inte i App Store. Mvh, Victoria

  2. Maria skriver:

    Har ingen iPhone och har inte kunnat testa någon sådan. Jag kan i dagsläget inte rekommendera en specifik app men de flesta geocachingappar fungerar på liknande sätt som c:geo. Tanken är att vi ska leta upp och recensera någon app även för iphone men vi har ännu inte hittat någon barnvänlig app som fungerar tillräckligt bra. I väntan på denna app skulle jag själv i dagsläget laddat ner den officiella geocaching intro appen om jag skulle ut på en testrunda. Var dock medveten om att orsaken till att vi inte recenserar och rekommenderar just den är att den numera innehåller in-app purchase i form av att man kan lösa betalmedlemsskap på geocaching.com genom den. Återkommer när vi hittat någon annan och tar gärna emot tips på lämpliga appar! Lycka till!

  3. Robban skriver:

    Om du är ute efter en geocachingapp till iPhone så kan jag starkt rekommendera Looking4cache. Har testat ett flertal själv och detta är den solklara favoriten. Den slår den officiella appen med hästlängder! Fast den kanske är lite lättare för nybörjaren och denna är kanske lite lite mer avancerad. Men jag tycker den är mycket bättre i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *