Tröjan Tula blir nåt nytt (tidigare Gro Book) är en rolig och väldigt bra bokapp på svenska om miljö och återvinning där läsaren själv bestämmer vad som skall hända.

Tröjan Tula hänger mellan en massa fina paljettjackor i den lilla klädaffären. Hon hoppas att nån ska se henne och vilja köpa henne, trots att hon är en alldeles vanlig gul tröja. Då öppnas dörren och en kund kommer in, vem kan det vara…?

ANNONS:

Gro Book

”Tröjan Tula blir nåt nytt” är en ovanlig bokapp – det är läsaren som styr vad som ska hända så varje gång man läser kan det bli en helt ny berättelse! Med jämna mellanrum i historien ställs man inför ett val kring vad som ska hända, tex vem som öppnar dörren till klädaffären eller vad barnen ska ge sin mormor i födelsedagspresent. Det underliggande syftet med historien är att lära barn om återvinning och en hållbar livsstil så de val som leder till att Tula kommer till användning på ett nytt sätt gör att berättelsen går framåt och slutar lyckligt. Ibland väljer man något som gör att berättelsen avslutas tvärt därför att tröjan Tula slängdes i soporna eller glömdes bort längst in i garderoben. Om man vill se hur man skulle valt istället för Tulas äventyr ska kunna fortsätta är det bara att bläddra baklänges och försöka på nytt.

Gro Book

Gro Book

Det finns 24 alternativa sätt att läsa historien i den här appen och tröjan Tula får verkligen vara med om de mest skiftande äventyr. Hon slutar sina dagar som allt från trasmatta till fågelbo beroende på hur man valt under läsningens gång. Greppet att låta läsaren styra berättelsen är verkligen passande för en app, och det gör både att man får flera historier i ett och att man får tillfälle att prata om de val man gjort och vad de ledde till.

Boken är uppläst av skådespelerskan Eva Röse och hon gör det mycket bra. Det finns även möjlighet att välja engelsk text och engelsk uppläsning. Vill man läsa själv är det lätt att stänga av uppläsning och text, både från startsidan och mitt i berättelsen. Överhuvudtaget är det väldigt enkelt att använda appen och det fungerar väldigt bra för barn att sitta med den på egen hand.

Gro Book

Illustrationerna av August Florén är häftiga och färgstarka och en stor anledning till att Tröjan Tula känns så kul att läsa. Förutom möjligheten att välja väg för berättelsen är de interaktiva eller animerade inslagen få, men det gör ingenting för det är ändå så pass mycket spännande som händer.

”Tröjan Tula blir nåt nytt” har tagits fram av Gro Play, ett svenskt socialt företag som gör leksaker, spel och appar som lär om miljö och hållbarhet. Det märks att ett av syftena med appen är att lära barn om återvinning och vikten av en hållbar livsstil, men det är ingenting som stör själva historien. Tröjan Tulas äventyr är spännande att följa och det är bara en bonus att man samtidigt får med sig tankar om hur gamla eller trasiga saker kan återanvändas. På informationssidan finns några förslag till diskussionsfrågor att använda om man vill arbeta mer grundligt med återvinningstemat i appen.

Min femåriga dotter gillar verkligen den här appen, hon sitter gärna och lyssnar på uppläsningen på egen hand. När jag varit med har vi stängt av ljudet och läst i vår egen takt och turats om att välja vad som ska hända. Vi är flera i redaktionen som har testat appen med barn i åldrarna fyra till sex år och alla har tyckt det varit jätteroligt att kunna påverka vad som ska hända.

Appen är fri från in-app purchase och reklam från tredje part. Länkar till Gro Play på Facebook och Twitter ligger finns på en speciell informationssida skyddade av ett barnlås.

Betyget blir en femma, den här bokappen har både en bra berättelse, fina illustrationer och kul interaktivitet som gör att den håller för många omläsningar.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en YouTube-trailer för appen:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande två språk: engelska, svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   45 kr 6 maj 2021

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Tröjan Tula blir nåt nytt för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

2 kommentarer

  1. Helen skriver:

    Underbar app om Tröjan Tula! Min 5-årige kille gillar inte vanliga bok-appar, men denna tycker han är rolig! Det som är roligt är såklart att få göra val och se hur historien fortsätter eller kunna ändra på historien! Vi hoppas fler tar efter det här för det tar ju läsningen/högläsningen till en ny nivå! Har en fråga, heter denna typ av bokapp något? Känns inte som bokapp eller interaktiv bokapp förklarar fenomenet riktigt…

  2. Patricia skriver:

    Hej Helen! Va kul att du gillar vår bok! 🙂 Ja vi hade själva lite problem att sätta namn på bokconceptet men vägvalsbok är ett bra ord på svenska. På engelska har vi sett ordet ”Choose-your-own-adventure-book”. Ha en bra dag! /Patricia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *