Med ”Guidad åtkomst” kan man bland annat förhindra att barn råkar trycka på hem-knappen av misstag.

Det dröjer inte länge innan vi alla kan ladda ner och installera iOS 6. Än så länge har Apple släppt tre beta-versioner av det nya operativsystemet. En av de nya finesserna som vi kan se fram emot heter ”Guidad åtkomst” (”Guided Access” på engelska). För de som låter sina barn använda iPhone och iPad är denna nya finess fantastiskt bra och varmt välkommen.

ANNONS:

Små barn gillar att trycka på hemknappen och vips så stängs appen av utan att man som förälder hinner reagera. Därför har många vuxna, inklusive jag själv, skaffat BubCaps. Det är ett skydd som man sätter ovanpå hemknappen så att barn inte råkar trycka där av misstag. Men med nya funktionen ”Guidad åtkomst” blir BubCaps helt överflödigt. Nu kan man med tre knapptryck i valfri app låsa den så att varken hemknapp eller av/på knapp fungerar. Det enda sättet (med ett undantag) för att komma ur detta läge är att återigen trycka tre gånger på hemknappen och mata in ett lösenord.

För att komma igång går man helt enkelt in i Inställningar-appen under Allmänt -> Hjälpmedel och slår på ”Guidad åtkomst”. Detta gör man endast en enda gång och har då aktiverat möjligheten att använda denna funktion. Här ställer man också in lösenordet som man behöver när man aktiverar och avaktiverar låsning i en viss app. Man behöver inte använda lösenordet om man inte vill.

Så här ser aktiveringen av ”Guidad åtkomst” ut. Klicka för förstoring:

Det enda man behöver göra därefter är att gå in i valfri app, trycka tre gånger och starta ”Guided Access”. Detta räcker för det mesta. Men man kan även, om man vill, göra ytterligare val. Det går exempelvis att ställa in så att en del av skärmen inte kan påverkas av berörning. Perfekt om man vill inaktivera menyer eller annat. Detta verkar dock fungera bäst i appar där delar av appen ligger på samma plats hela tiden. Appar för barn brukar vara mer flexibla till utseendet vilket gör det svårt att använda denna funktion.

Så här ser det ut när man startat appen Pettsons Uppfinningar och trippelklickat på hem-knappen:

Det går även att ställa in så att skärmen inte påverkas om man vrider på sin enhet.

”Guidad åtkomst” ger även möjlighet att låsa skärmen helt när man tittar på film. Detta gör då att man inte kan råka komma åt någon knapp som pausar eller stänger av filmen.

Detta nya sätt att låsa appar är väldigt bra för barn. Särskilt för yngre barn eller barn med funktionsnedsättningar, såsom autism. Detta inlägg beskriver endast hur jag ser på ”Guidad åtkomst” som förälder. Dela gärna med dig av dina egna erfarenheter och skriv en kommentar!

Man bör känna till att det går att ta sig förbi en låst app, trots att man skyddat den med ”Guidad åtkomst” och ett lösenord. Det räcker med att göra en så kallad ”hård omstart” genom att hålla in hemknappen och på/av knappen en stund, så startar enheten om sig. Har man inte något lösenort inställt på enheten så kan man på detta sätt nå valfri app.

Till sist kan det vara värt att nämna att det fortfarande inte är möjligt att hindra barn att starta vissa appar (t.ex. telefonen, adressboken, bilder m.m.). Vill man att ett barn endast skall nå vissa appar rekommenderar jag att man lägger dessa på den första skärmen och flyttar övriga appar till en mapp som man lägger på en skärm längst bort. På så sätt blir de godkända apparna mer tillgängliga. Förhoppningsvis kommer Apple med en bättre lösning i framtiden.

En funktion som jag saknar i ”Guidad åtkomst” är en knapp som i en app helt stänger av alla former av externa länkar. Förhoppningsvis är detta någonting som kommer i framtiden.

Mejaren på iPadNytt.se har gjort en exklusiv video för läsarna av PappasAppar.se. Här kan man se hur ”Guidad åtkomst” kommer att fungera från och med iOS 6:

Har du några frågor om ”Guidad åtkomst”? Skriv en kommentar nedan! Jag kan även rekommendera om hur du ytterligare begränsar och barnanpassar din iPhone eller iPad.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

10 kommentarer

 1. Malin Strid skriver:

  Åh, det låter toppen. Min yngsta (3,5) klarar numera oftast att hålla fingrarna borta från hemknappen, men när han var yngre var det en återkommande källa till frustration att han tryckte bort sig själv. En fråga: kan man använda guidad åtkomst för att begränsa volymen? Min son kan inte hantera volymknapparna själv än, däremot vet han precis hur han ska dra upp volymen på max i de appar där man kan reglera ljudet på skärmen (när han tittar på film, t ex). Det skulle spara en del tjat och övriga familjemedlemmars nerver om man kunde göra det lite svårare för honom tror jag…

 2. Pappa Daniel skriver:

  Hej Malin! Det skall gå att ställa in maxvolym redan idag. Se här http://www.apple.com/se/sound/faq.html. Jag har dock inte testat detta själv.

 3. Olof Borjo skriver:

  Hej och tack för ännu ett kanontips! Dock har jag en fundering…
  Min dotter (snart två) sitter gärna och jobbar med paddan och älskar att testa appar och går därför in och ut i apparna ganska ofta. Ibland stannar hon en längre tid i samma app. Min undran är kort och gott. Gör inte denna inställning att min dotter blir mer beroende av mig för att ta sig ur en app? Både min dotter och jag gillar att hon kan sitta själv och arbeta…

 4. Pappa Daniel skriver:

  Om du vill att din dotter skall kunna gå ut ur appen själv så är denna inställning inte att rekommendera.

 5. Andreas skriver:

  Det går att styra ljudet med guidad åtkomst. Se till att först aktivera ljudkotrollsreglaget, ställ in ljudet på önskad nivå och aktivera sedan guidad åtkomst (3 tryck på hemknappen). Rita en cirkel runt ljudreglaget = klart. Tack Pappas appar som ledde mig rätt 🙂

 6. Marie skriver:

  Nu är det såhär jag veti 17 hur jag har kommit åt guiadad åtkomst grejen och jag gör som det står men vad är det för lösen för jag har inte slagit in något själv! snälla hjälp mig nån vad gör jag??!!

 7. Anna skriver:

  Jag vill kunna låsa en hel mapp med appar. Så att min elev kan ha en mapp med spel och en med skolappar. Under lektiontid vill jag att spelmappen är låst. Är detta möjligt?

 8. Angelica skriver:

  Hej,

  Jätteknäpp fråga kanske. Men jag kommer verkligen inte ur appen genom 3 tryck på hemknappen. Testade både på Iphone 6 och på Ipad. Vad gör jag för fel?

 9. Anneli Nilsson skriver:

  Första gången jag provade lyckades jag inte stänga av appen. Efter några försök kom jag på att jag tryckte för långsamt, man får vara snabb med 3 tryck på hemknappen.

 10. Nina skriver:

  Hej! Skulle låsa en app med guidad åtkomst. När jag sedan skulle låsa upp den med 3 tryck så hände ingenting. Skärmen är helt låst. Har tryckt snabbt, men det kommer ej upp någon lösenordsruta. Jag kommer ingenstans. Har testat att starta om den och försökte då att komma in på andra appar på ”skrivbordet” men appen som är låst kommer snabbt upp igen. Panik! Vad göra?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *