Tack vare kameran på din iPad ger denna app effekten av att du kör ett fordon

Just nu kommer det många appar som simulerar fordon. Bara häromdagen skrev jag om Miny Moe Car och om Control Center for Kids. ”Happi Full Throttle” liknar delvis dessa appar men har augmented reality, eller ”förstärkt verklighet” som det heter på svenska. I praktiken innebär detta att det man ser på skärmen delvis kommer från verkligheten, via kameran. Kanske har du provat appen Helicopter Taxi? Då förstår du principen.

ANNONS:

I ”Happi Full Throttle” (läs intervju med utvecklarna) får man möjlighet att styra fyra olika fordon; brandbil, sportbil, helikopter och en ubåt. Varje fordon har sin egen uppsättning verklighetstrogna knappar, spakar och ratt. Genom vindrutan ser man det som iPadens kamera ser men med extra effekter ovanpå. De extra effekterna kan vara exempelvis en virtuell väg eller att man ser rotorbladen från helikoptern. Slår man på saftblandaren på brandbilen så syns färgerna även på vägen.

Tillsammans ger den interaktiva instrumentbrädan och vindrutan barn en känsla av att man rattar ett fordon på riktigt. Genom att vrida på skärmen rör sig ratt/styrspak och instrumentbräda vilket tillsammans med ljud ytterligare förstärker intrycken och upplevelsen. Happi Papi har verkligen lyckats att överträffa de andra liknande apparna när det gäller att simulera verkligheten. Appen är riktigt genomarbetad och väldigt snygg.

Som förälder har jag funderat lite på hur jag skall låta barnen använda denna app. Trots att jag har ett fodral till min iPad känns det inte helt lämpligt att låta barnen springa omkring med den. Särskilt inte eftersom jag i normala fall säger åt dem att sitta stilla. Men att använda appen stillastående är inte heller ett bra alternativ. Mer lämpligt är det att använda appen i bilen. Men båda mina barn sitter än så länge bakåtvända så effekten av att man kör försvinner tyvärr då. För barn som sitter framåtvända blir det en riktigt bra upplevelse av att man verkligen kör. Ett exempel på det kan man se i trailern.

Jag har testat ”Happi Full Throttle” på mina egna barn (2,5 och knappt 5 år) och på barn till några av gästrecensenterna här på Pappas Appar. Tyvärr var resultatet nerslående. Varken mina egna barn eller något av de andra barnen som testat fastnade för appen. En teori som vi har är att det finns alldeles för lite saker att göra. Det hade varit bättre om det då och då hade hänt lite saker. Till exempel att det börjar regna så att man måste sätta på vindrutetorkarna. Eller om man åker brandbil så kan det börja brinna så att man har något att släcka. Eller att det står en ko på vägen som man måste tuta på för att komma förbi. Eller att bilen stannar när det blir rött ljus. Det behöver inte vara något avancerat, men bara någonting som gör att det blir lite mer variation. Tyvärr är det så att man idag klarar av funktionerna ganska snabbt vilket förmodligen bidrar till en kort hållbarhet.

Min dotter, som alltså är äldst av mina barn, har provat att använda ”Happi Full Throttle” när hon suttit bakåtvänd i bilen. Hon hann knappt börja använda appen föränn hon blev besvärad av att hon tyckte att iPaden var tung. Det krävs nämligen att man håller den ganska upprätt för att kameran skall fånga någonting annat än bilens interiör. Hon flyttade då iPaden till knäet men eftersom utsikten blev så pass mycket sämre ville hon kort därpå byta till en annan app. Observera att vi har ett fodral till iPaden vilket också gör den lite tyngre.

En annan sak som jag noterade var att när min dotter höll i iPaden med båda händerna var det lite klurigt för henne att nå knappar och spakar i fordonen. Många sitter nämligen ganska långt in på skärmen.

Här leker min dotter med Happi Full Throttle:

Förmodligen hade min dotter inte haft några problem om appen hade funnits för iPhone.

I en framtida version hoppas jag att appen kan ha färdiga omgivningar, ungefär som i Miny Moe Car. Då skulle man kunnat använda appen var som helst och även med första generationens iPad (som inte har någon kamera). Att kunna använda kameran ger en fantastisk upplevelse, inget snack om det. Men med dagens upplägg kräver appen ganska mycket av det barn som håller i iPaden.

Happi Papi föreslår att man kan använda appen för att prata med barn om fordonens olika funktioner och egenskaper. Varför har vissa fordon sirener? Varför har ubåten ett periskåp? Vad har fordonen för syften? Det är en bra idé och ger en ytterligare dimension till appen. Många barn kan säkert också fantisera fram egna historier och låta appen vara ett redskap. Som vuxen kan man också hjälpa till genom att skapa små uppdrag till barnen. ”Nu brinner det i soffan! Det behövs en brandbil som släcker elden!” och så vidare. Med små insatser kan man på detta sätt förlänga hållbarheten.

Förutom att appen är väldigt snyggt gjord gillar jag också att appen har potential att få barn att röra på sig. Det är alldeles för många appar som man, av naturliga skäl, använder stillasittande.

”Happi Full Throttle” har varken reklam eller i-app köp. Den är dessutom helt fri från externa länkar. Fordonen är lättmanövrerade och huvudmenyn enkel och tydlig. Bara barnvänliga egenskaper, med andra ord.

Ett hett tips är köpa ett ordentligt fodral innan du låter barnen använda denna app. Se även till att fodralet har en öppning för kameran – annars blir det en ganska tråkig upplevelse 😉 Själv klippte jag bort det skydd som finns framför kameran på Griffin Survivor.

Sammanfattningsvis är det här en riktigt snygg och välgjord app. Stort plus till Happi Papi som skapar en ny typ av app i stället för att göra ännu en memory- eller pussel-app. Idén med appen är fantastiskt bra, men tyvärr har den inte gått hem varken hos mina barn eller de andra barn som vi testat på. Förhoppningsvis går den hem hos ditt/dina barn. Skriv gärna om hur appen fungerar med dina barn i en kommentar nedan!

Jag rekommenderar appen till barn från 3 år och uppåt. Betyget blir tyvärr endast 3 av 5.

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   11 kr 6 maj 2021
  •   12 kr 6 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Happi Full Throttle för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

2 kommentarer

  1. Birgitta skriver:

    Inte heller mina barn har fastnat för den här appen. Det är synd för den är som sagt välgjord. Jag tror det beror på att den blir ointressant när man har bordet eller mattan framför sig som körbana, en körbana som dessutom är stilla. Inte heller i bilen fungerar den om man sitter i baksätet, trots att man sitter rättvänd – stolen framför är i vägen. Kanske om man sitter i mitten bak? Jag skulle önska färdiga bakgrunder. Tänk vilket äventyr att själv få ratta en helikopter och se marken försvinna under en!

  2. Åsa skriver:

    Mina barn har inte heller fastnat för denna snygga och välgjorda app. Min 4-åring kan tycka att det är lite kul att sitta i en brandbil en kort liten stund, men tyvärr håller inte appen i längden. Vi har inte haft den i bilen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *