Happi & Ordtjuven är ett spel för äldre barn där man skall hitta svenska ord som gömmer sig i bokstavsmatriser

Happi & Ordtjuven (tidigare Happi & The Word Thief) är en ny app från utvecklaren som bland annat gjort Happi stavar, Happi 123 och Happi läser. Denna gång är fokus på att hitta ord i bokstavsmatriser före ordtjuven kommer och stjäl dem.

ANNONS:

När man startar en bana får man upp en bokstavsmatris, dvs ett rutmönster fyllt med bokstäver. I denna ska man hitta olika ord. På högersidan kan man se bilder på de olika ord man ska hitta, det är mellan ett och fem ord på varje bana. När man hittat ordet drar man fingret över det. Drar man över fel bokstäver får man minuspoäng, men drar man över rätt bokstäver får man pluspoäng och det ordet skrivs ut bredvid bilden. Det finns 24 banor i fyra olika stadsdelar. Det är dock ingen skillnad på de olika banorna, utan de är slumpmässigt genererade.

Om man hinner hitta alla orden innan tjuven tar dem så blir tjuven ledsen och gråter. Man kommer sedan till detektivutmaningen, som är en bild med ett antal saker. Högst upp finns ett ord där bokstäverna är omkastade. Man har då tre försök på sig att hitta rätt sak. Det går att flytta runt bokstäverna för att klura ut vad det är för ord. Hittar man tjuvgömman så får man poäng.

Hinner man inte hitta alla orden inom utsatt tid så kommer tjuven och tar dem. Tjuven blir då glad. Sedan tappar han dock ut alla bokstäverna, och man kan få tillbaka orden genom att stava dem. Man ser då återigen bilderna, och ska placera bokstavsbrickor på rätt ställe. Fel ställe ger minuspoäng och rätt ställe ger pluspoäng.

Det är alltså olika scenarion beroende på om man hinner hitta orden i matrisen eller ej. Tanken bakom detta verkar vara att motivera barnet att göra sitt bästa. Detta fungerade också bra på min sjuåring, då han både tyckte att det var roligt att tjuven blev ledsen och att det var roligare att hitta rätt sak än att stava ord. Kravkänsliga barn kan dock uppleva detta som ett misslyckande om de inte hinner, tiden är ganska knappt tilltagen. Förutom olika scenarion och nya banor får man också poäng när man spelar, dessa ger stjärnor som gör att man stiger i grad och vinner nya troféer. Det finns totalt tio olika troféer. När man klarat alla banor hamnar tjuven bakom galler (och börjar gråta) och det skjuts fyrverkerier.

Det finns tre olika svårighetsnivåer. Dessa når man inte inuti appen utan från inställningsappen på sin iPad. Man måste också starta om appen (dvs stänga ner den helt, inte bara gå ur den) för att de nya inställningarna ska börja gälla. Jag upplever dock inte att det är några dramatiska skillnader mellan nivåerna. En skillnad är att det endast är vågräta ord i matrisen i den lättaste nivån, på normal och svår nivå är det både vågräta och lodräta ord. Den andra skillnaden är att man får olika betänketid innan tjuven kommer och tar orden på de olika nivåerna.

Det går också att välja övningsläge, genom att trycka på symbolen med tjuv bakom galler. Detta innebär att det inte kommer någon ordtjuv, och det står i instruktionen att detta i första hand är tänkt för användning i skolmiljö. I övningsläget finns tre olika nivåer.

Att leta efter ord i en bokstavsmatris ger träning i att känna igen ordbilder och hitta mönster. Appen övar även stavning och språkkänsla. Den känns därför värdefull för barn i lågstadieåldern, som lärt sig läsa och håller på att öva upp sin språkkänsla.

Happi & Ordtjuven är i beskrivningen rekommenderad från fem till nio år. Jag har dock väldigt svårt att se att femåringar generellt ska kunna klara den. Den passar för min sjuåring, som ligger ovanligt långt fram i sin läsning för sin ålder. För att kunna hantera appen krävs att man kan läsa bra, vilket få femåringar kan.

För att ge en större åldersspridning i användare så skulle jag önska att man i den lättare nivån fick stavningshjälp som i Happi stavar, där bokstäverna syns svagt i bakgrunden. Detta skulle kunna göra att även mindre barn klarade av att använda appen. Man skulle också kunna tänka sig att få tips efter en stund om var begynnelsebokstäverna finns för de olika orden. Som appen är utformad nu så tror jag att den fungerar bäst för åldern 7-9 år, och då endast för barn som knäckt läskoden ordentligt. Jag kan även tänka mig användning lite högre upp i åldrarna om man byter språk, till exempel till engelska.

Min sjuåring har som sagt provat appen men tyckte tyvärr att den blev lite tråkig efter ett tag. Jag tror att detta beror på att det inte sker någon stegring i svårighetsgrad eller variation på annat sätt. Det blir helt enkelt lite långtråkigt efter en stunds spelande, trots att spelupplägget i övrigt är bra. Jag tror att det hade varit roligare för honom om svårighetsgraden eller uppgifterna förändrades ju längre man kom i spelet.

Happi & Ordtjuven har inga externa länkar eller köp inuti appen. Den har reklam för utvecklarens andra appar, samt länk till Facebook, men detta ligger på en speciell undersida för föräldrar. Appen finns endast till iPad. Standardspråk är svenska, men man kan även välja mellan sju andra språk. Detta kan vara bra för flerspråkiga barn, eller för språkträning i exempelvis engelska. Det går att stänga av musik samt byta från versaler till gemener, men jag fick välja detta på nytt på varje bana. Förhoppningsvis kommer det en uppdatering där valet sparas tills man ändrar igen.

Sammanfattningsvis tycker jag att det är en bra och pedagogisk app, men tyvärr för svår för den yngre delen av den målgrupp den försöker vända sig till, och lite för monoton för att hålla intresset uppe under lång tid. Jag ger den betyget 4 av 5.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer för appen:

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande åtta språk: danska, engelska, franska, italienska, norska (bokmål), spanska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   35 kr 3 okt 2019
 •   30 kr 27 maj 2018
 •   10 kr 7 maj 2018

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Happi & Ordtjuven för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

5 kommentarer

 1. Jenny Rastovic skriver:

  Den här appen har gillats skarpt länge av vår fyraåring. Han läser inte själv, men att spela med pappa är superkul. Det roligaste är när tjuven lyckas roffa åt sig något ord innan pappa.

 2. Bodil skriver:

  Några av eleverna i Särskolan gillar verkligen denna appen, den är tydlig, med olika svårighetsgrader, knepigast tycker dem att det är att lista ut ordet när bokstäverna är huller om buller, men det jobbar koncentrerat & blir lite sura om tjuven tar deras bokstäver.

 3. Pernilla R skriver:

  Appen innehåller 4 världar att spela sig igenom. Den första världen tyckte båda döttrarna, 10 och 11 år gamla, var rolig att spela men sedan tappade de snabbt intresset. Spelet saknar stegring i svårighetsgrad och då alla ”belöningsutmaningar” (dvs skattjakten efter att ha klarat ordpusslet) ser likadana ut tyckte döttrarna att spelet var långtråkigt. Med en större differens i svårighetsgrad tror jag att appen skulle nå över ett större åldersspann. Som pedagog tycker jag att själva idén att träna sig i att hitta ord är god.

  Då vi bytte språk till engelska fick dock äldsta dottern tillbaka intresset och spelet fungerade bra som språkträning.

 4. Niclas Stensson skriver:

  Min dotter börjar tvåan nu och tycker att spelet har varit jätteroligt. Hon kom igång med spelet alldeles själv. Bra träning för att bli bättre på att stava. Att hitta orden var ”ganska lätt”. Det betyder att ibland enkelt och ibland svårt. Det tråkigast att det tog slut så fort. På bara sju dagar har hon spelat och klarat alla fyra världarna.

 5. Annie skriver:

  Jag har nu använt Happi och ordtjuven under en vecka med några av mina läskunniga ettor. Jag tycker att det är en bra och lärorik app som engagerar eleverna under långa stunder. De utmanas av att klara orden innan tjuven och få honom att gråta! En del ord har varit lite svåra för mina ettor (tex stjärna) men eleverna har fixat det bra ändå. Jag kommer köpa denna app till fler av mina läskunniga ettor som behöver lite extra utmaningar.

  Elevernas kommentarer:
  Det var bra spel, tycker Elmer. Det var sådär, tycker Elsa. Det var kul, tycker Wilma. Det var kul jag förolrade nån gång, tycker Elias. Jag tyckte det var ganska bra, tycker Edvin. Det var lätt att förstå hur man skulle göra. Det var lagom svårt. Man lärde sig att stava ord och veta vad saker heter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *