Happi & the Pirates är ett pedagogiskt spel som övar språk och logisk förmåga, och samtidigt lyckas ha spelkänsla så att det är lockande att spela vidare.

Happi & the Pirates är utvecklat av Happi Papi som tidigare bland annat gjort Happi & the Word Thief och Happi Stavar.

ANNONS:

Appen riktar sig till barn i lågstadieåldern, och går ut på att finna en piratskatt. För att lyckas med detta behöver man samla ledtrådar på olika skattkartor, och därefter lösa en rebus med hjälp av ledtrådarna. Skattkartorna måste man själv sätta samman med hjälp av bitar man samlar och pusslar ihop, och för att gräva fram ledtråden behöver man dessutom olika verktyg (sågar, hackor och spadar).

Happi & the Pirates

Happi & the Pirates

Sina kartbitar och verktyg får man genom att utföra olika uppgifter. Det börjar med en sorts korsord, där man får se bilder och sedan ska fylla i motsvarande ord på en karta. Det luriga är att man måste räkna ut var orden ska passa, annars träffar man på bomber som minskar ens chans att få kartbitar och verktyg. Dessutom ska man göra detta på så kort tid som möjligt, annars sprängs också bomber. Man kan här få upp till fem skattkistor. Dessa öppnas dock inte med en gång, utan man måste göra ytterligare en uppgift för att få sina kartbitar/verktyg. Det handlar om att passa in rätt nyckel till rätt skattkista, med hjälp av olika talserier och mönster. Första delen tränar alltså den språkliga förmågan, och andra delen den logiska förmågan.

Happi & the Pirates

För varje skattkista man låser upp får man en kartbit eller ett verktyg. Man får sedan pussla in sina kartbitar i skattkartan, och använda sina verktyg för att försöka gräva upp ledtråden. Först måste man dock ta sig fram på ett antal små öar, innan man kommer fram till själva grävandet på den större ön. Skulle man inte ha tillräckligt med verktyg för att lyckas gräva upp ledtråden kan man spela om de små öarna tills man får tillräckligt med kartbitar och ledtrådar. Det finns totalt fyra ledtrådar, och man behöver samla ihop alla för att kunna lösa rebusen och få skatten.

Happi & the Pirates

happi-the-pirates-pussel

Den största fördelen med den här appen är spelkänslan, att den lockar barn till att fortsätta spela. Kombinationen av det och de pedagogiska uppgifterna gör den till en väldigt bra app för barn i lågstadieåldern. Den passar både hemma och i skolmiljö.

Jag har provat appen med min sjuåring (snart åtta) och min femåring. Båda tycker att den är rolig. Äldsta sonen klarar den helt på egen hand, medan femåringen behöver hjälp framförallt på korsorden och rebusen. Sjuåringen, som inte gillar upprepningar, har spelat igenom spelet en gång och tycker nu att han är klar med appen. Femåringen däremot vill gärna spela det igen. En nackdel är att det är samma rebus varje gång man spelar, ledtrådarna är alltid samma. I övrigt varierar uppgifterna litegrann, t ex ordplaceringen i korsorden. Om det var olika ledtrådar och rebusar som kom upp så hade det varit mer spännande att spela om spelet igen efter att man klarat det.

Det finns ingen reklam eller köp inuti appen. Det finns en föräldrasida med information om appen och bilder på utvecklarens andra appar. I övrigt kan man välja språk (åtta olika, bland annat svenska), och det går även att stänga av bakgrundsmusiken inuti appen. I Inställningar-appen kan man dessutom ändra svårighetsnivå, vilket ändrar hur lång tid man får på sig att fylla i korsordet, och vill man går även tidspressen att stänga av helt. Här kan man också nollställa appen för att börja om från början.

Jag tycker att Happi Papi här har lyckats bra med kombinationen av spelkänsla och pedagogiskt innehåll. Variationen kunde dock varit något bättre, framförallt vad gäller ledtrådarna/rebusen. Totalbetyget blir ändå en femma, eftersom den stimulerar till lustfyllt lärande.

Jag rekommenderar appen för ca 7-9 år på egen hand, och från ca 5 år med vuxens hjälp.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer för appen:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande åtta språk: danska, engelska, franska, italienska, norska (bokmål), spanska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   35 kr 2 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Happi & the Pirates för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

7 kommentarer

 1. lottidotti skriver:

  Jag och min sjuåring har spelat igenom Happi and the pirates nu de senaste dagarna och det har varit spännande för oss båda!! Jag har varit med och hjälpt lite med korsordet och rebusen men det mesta har hon gjort själv…Roligt och bra med stor variation i uppgifterna och ett spel på precis hennes nivå som vi kommer att spela snart igen….vi rekommenderar det starkt!

 2. Maria Mellqvist skriver:

  Ett roligt och varierat spel som tränar olika förmågor ex. se skuggbilder, fullfölja talraden. Min 6-åring tyckte att det var ett roligt spel men jag fick vara med och hjälpa honom första gången.. Han har valt att spela fler gånger och det tycker jag är ett bra betyg. Jag rekommenderar appen för den som precis har lärt sig läsa eller som är på gång.

 3. Lotta skriver:

  Jag kan verkigen rekommendera den här appen som är både rolig och lärorik. Mina barn på 7 och 9 år gillade appen båda två. För 7-åringen som just lärt sig läsa behövdes lite hjälp främst med korsorden. När vi tog bort tidspressen som gjorde att hon kände sig stressad gick det bättre. 9-åringen klarade sig själv och tyckte det var en kul app.

 4. Åsa skriver:

  Jag och min 5,5-åring har spelat denna app flera dagar nu. Han har kommit och frågat om vi inte kan göra detta ihop, ett bra betyg från honom. Han har behövt lite hjälp med att komma på hur orden i de dolda korsorden ska komma. I övrigt har han klarat de logiska delarna själv och han har verkligen älskat när det belönades med just kartbitar. Tidspressen har stressat honom, så ibland har vi gjort om samma korsord flera gånger. Vi har provat flera korsordsappar, men denna är klart bäst eftersom den har flera varierande moment. Jag saknar dock viss variation och det finns en del buggar som jag hoppas att de kan fixa till.
  Men på det stora hela en mycket bra pedagogisk app, som vi rekommenderar starkt.

 5. mil Jireteg skriver:

  Jag har testat denn app på förskolan där jag arbetar med två 5-åringar vid ett par tillfällen. Det är väldigt insividuellt hur mycket du förstår och klarar av. Den ene vill bara få tag på nycklar men har svårt att se ordbilderna de ska försöka hitta på kartan. Den andre är mer metodisk och lyckas bättre trotss att det tar mer tid. Min rekomendation är att barnen bör bara lite äldre eller ha mer vana av att använda ipad.

 6. Mattias skriver:

  Köpte stora paketet för 85 kr men ska nu ångra köpet eftersom apparna inte har utvecklats och funktioner tagits bort. T.ex. finns inte inställningarna ”For parents” kvar i appen så det går inte att välja svårighetsgrad eller ta bort tidspressen.

 7. Lillemor skriver:

  Jag har återigen laddat ner detta fantastiskt bra spel men denna gången säger ej den kvinnliga rösten vilka orden är. Det gör det svårt för mina elever som har annat modersmål. Vet man inte vad en spade är kan man inte spela själv. Är rösten borttagen eller gör jag ngt fel?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *