I Happis Ord gäller det att hitta det ord som representeras av tre olika bilder. Som belöning får man stjärnor som används för att köpa samlarkort till det inbyggda albumet. Svenskt tal.

Happi Papi har tidigare gjort flera pedagogiska appar som Happi Stavar, Happi & The Word Thief och Happi & the Pirates. I Happis Ord tar de sig an ordassociationer, och får samtidigt in en hel del stavningsträning. Som vanligt är det både lekfullt och pedagogiskt.

ANNONS:

Happis Ord

Det finns fem olika världar med tolv banor i varje. När man startar en sådan bana får man upp tre olika bilder, en röst läser också upp vad det är på de olika bilderna. Sedan gäller det att hitta den gemensamma nämnaren mellan bilderna, det vill säga göra en ordassociation (exempel: ost + bröd + flingor = mat). Detta ord fyller man i genom att flytta bokstäverna i botten av skärmen till rätt plats i ordet. Det är lite fler bokstäver än de som verkligen behövs, för att göra det något mer utmanande. Man kan dock prova sig fram på varje ruta tills man hittar rätt bokstav. Det är en liten snigel som kryper längs kanten, denna kan upplevas som att det går på tid men det gör det inte. Tiden påverkar inte resultatet. Man kan få upp till tre stjärnor på varje bana, beroende på hur många gånger man valt fel bokstav och om man använt ledtrådar eller ej. Ju längre man kommer i appen desto svårare blir orden.

Happi Kopplar Du?

Happi Kopplar Du?

Vill man så kan man trycka på en knapp för att få veta vilken ordklass det gäller – substantiv, verb eller adjektiv. Denna knapp ”kostar” inget att använda. Tycker man ändå att det är för svårt så kan man även trycka på en ledtrådsknapp, denna kan användas upp till tre gånger. Den första ledtråden är en synonym till ordet, den andra ledtråden är begynnelsebokstaven och den tredje ledtråden tar bort de extra bokstäver som inte ska vara med i ordet. Dessa ledtrådar minskar antalet stjärnor man kan få på en bana.

För stjärnorna man tjänar in kan man köpa olika kort att samla på. Dessa kostar olika många stjärnor. Har man fått tre stjärnor på en bana kan man välja att spara dessa för att använda till dyrare kort längre fram. Det finns humoristiska beskrivningar på de olika korten för att göra dem mer attraktiva att samla till, som exempelvis ”Den läxlösa ryggsäcken – Alla läxor som läggs i denna ryggsäck glöms bort av fröken.” Man kan även samla till ett speciellt kort som kostar hela 50 stjärnor (övriga kort kostar mellan en och nio stjärnor).

Happi Kopplar Du?

Jag har framförallt provat appen med min åttaåring. Humornivån var helt rätt för honom och han tyckte att det var roligt att samla ihop kort. Även nivån i övrigt kändes ganska lagom. Sedan har han inte spontant återkommit till spelet men det beror nog mycket på att han har ett annat favoritspel just nu. Även sexåringen har provat, han behöver lite hjälp av en vuxen för att det ska flyta på smidigt. Några andra fem- och sexåringar i redaktionen har också provat, och även dessa klarar det med lite hjälp medan de äldre barn (sju-åtta år) som provat klarar det på egen hand. För att få mesta möjliga ut av appen bör barnet vara läskunnigt.

Jag uppskattar att appen tränar ordassociationer, den ger också utrymme för att tala om olika ords innebörd och även de olika ordklasserna. Det är en stor fördel att det inte kostar något att använda ordklass-knappen, detta gör att det blir en fördel att lära sig känna igen de olika ordklasserna och använda detta som ledtråd. Det blir även stavningsträning eftersom rätt bokstav måste sättas på rätt plats. Stjärnsystemet känns motiverande och även kortens formuleringar har hamnat på rätt nivå för målgruppen. En nackdel är dock att spelet har ett tydligt slut, när man samlat alla kort finns inte längre något incitament att fortsätta spela. Det finns heller inte stöd för flera användare utan om flera barn använder samma enhet får de samla kort tillsammans.

Appen har möjlighet till språkval, bland annat svenska och engelska. Det är både skriven text och talat ljud. I en speciell inställningsdel går det att stänga av reklam för företagets andra appar, nollställa poäng och att visa stora bokstavsbrickor. Det finns även en föräldradel med instruktioner och möjlighet att prenumerera på nyhetsbrev. Båda dessa har föräldralås, som dock är mycket enkelt att låsa upp för appens målgrupp. Inne i appen (ej under inställningsdelen) går det att sätta på och stänga av bakgrundsmusiken och även att byta mellan versaler och gemener. Vi har testat appen på iPad.

Sammanfattningsvis är Happis Ord en pedagogisk och lekfull app som passar allra bäst i åldern 7-9 år. Även yngre barn kan ha glädje av den med lite vuxenstöd, och äldre kan kanske prova på andra språk som exempelvis engelska. Jag ger den en stark fyra i betyg.

Uppdaterat den 28 augusti 2014
Appen har bytt namn från ”Happi kopplar du?” till Happis Ord. Det finns numera även stöd för upp till 15 användarprofiler.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande nio språk: danska, engelska, franska, italienska, norska (bokmål), portugisiska, spanska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   35 kr 6 okt 2019
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
Amazon Appstore
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Happis Ord för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

5 kommentarer

 1. Jane skriver:

  Min 7-årig dotter gillade appen. Hon behövde lite hjälp några gånger men lärde sig snabbt att spela själv. Hon kan läsa, men att läsa korten själv var mer jobb än belöning, och hon fattade inte riktigt poängen med att samla kort som man inte använder senare i spelet. Hon har valt att spela ett par gånger till, men det är ingen favorit.

 2. Ingela skriver:

  Min pojke har nyss fyllt 8år och har spelat appen vid flera tillfällen. Han gillar tanken på att få stjärnor så man kan köpa kort. Han utmanar sig själv till att få tre stjärnor på varje bana så han kan köpa så många kort som möjligt. Nivån är lagom för honom, enstaka gånger har han behövt lite ledtrådar av mig men provar gärna själv. Han säger själv att han gillar appen och har kul när han sitter med den. Ett lugnt spel men samtidigt lärorikt.

 3. Annika skriver:

  Min son är 9 år och har dyslexi. Vi sitter tillsammans med appen och han tycker att den är ganska kul. Han är svårmotiverad att spela liknande appar, men att samla stjärnor motiverar honom, men han hade velat spara alla stjärnor och inte varit tvungen att köpa för dem. Vissa ord är alldeles för svåra för honom att stava så han skulle inte kunna sitta själv med spelet. Däremot så tycker jag nivån på den gemensamma nämnaren är bra. Det finns ju också hjälp om man kör fast, vilket helst inte vill användas eftersom då försvinner en stjärna. Att det finns ett begränsat antal bokstäver tycker jag och min son är väldigt bra. Där skulle jag gärna se att man skulle kunna ställa in om man vill ha bara de bokstäver som finns i ordet eller några extra. Sammantaget så tycker vi att det är en bra app.

 4. Tina skriver:

  Jag har testat den här appen i helgrupp bland 6-åringar, riktigt bra och roligt. Däremot var barnen helt eniga om att det var tråkigare när de körde två och två. Tror att utmaningen blev en aning svårt och att de kommer tycka bättre om den senare.

 5. Maria skriver:

  Mina barn 4 och 7 år har gillat denna app från första stund. Båda två har återkommit flera gånger och de har spelar själva samt tillsammans. Att köpa kort för stjärnorna som de samlat tilltalar dem båda men eftersom det är 7-åringen som läser får han läsa för lillasyster. Jag har även använt appen i åk 4 i engelska och eleverna tyckte om appen. De fick spela 2-2 och de har valt att spela flera gånger när vi har haft ”speltid”. Jag rekommenderar appen från 4 år och upp eftersom man kan använda den på flera språk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *