Hitta barnen! är en bilderbok av Erik Magntorn och Lisa Sjöblom som kom ut för några år sedan. Nu kommer den som app och vänder sig till barn mellan 3 och 6 år.

Boken är en modern variant av den klassiska ABC-boken där varje bokstav representeras av en bild och ett litet rim. Temat är barn som är försvunna och som man kan leta upp någonstans i de myllrande, mönstrade, ögonvillande bilderna. Varje bokstav i alfabetet representeras av ett barnnamn. Eftersom det är just barn som försvunnit kan en del texter uppfattas som lite skrämmande, särskilt för lite större barn som funderar på vad som egentligen hände sen. Vart tog Jerker vägen när han ville utforska skogen? Hur gick det för Cesar som försökte flyga? De flesta rimmen kan ändå uppfattas som svart humor som vänder upp och ned på traditionella ABC-böcker. Min sexåriga dotter har mest tyckt det varit lite spännande och förbjudet att läsa om busiga barn, men andra barn i redaktionen har reagerat mer negativt. Den stora behållningen är ändå de fantastiska bilderna, där föremål och detaljer göms i mönster så att man kan sitta länge och titta innan ögat hunnit uppfatta allt.

hitta-barnen

hitta-barnen-text

ANNONS:

Som app fungerar den här boken bra. Förutom att man kan leta efter barnen i bilderna har man lagt till momentet att leta efter olika föremål. Vad man ska leta efter syns i vänsterkanten, och när man hittat barnet och alla föremålen får man en guldstjärna. På varje bilduppslag kan man få nio guldstjärnor, det blir successivt fler och mer svårhittade föremål för varje nivå och det försvunna barnet gömmer sig på olika ställen varje gång. Med hjälp av svaga färgskiftningar och försiktiga animationer får man ledtrådar till var föremålen finns, men barnen är alltid stilla och de är oftast svårast att hitta i bilderna. Om man inte vill stanna på en bild och spela tills man fått alla nio stjärnor är det bara att bläddra vidare med en pilknapp. Nästa gång bläddrar fram till en viss bild fortsätter man samla stjärnor på samma nivå. Vill man komma direkt till en viss bild gör man det från A-Ö-menyn där man också kan se hur många stjärnor man samlat ihop. Det går att nollställa stjärnorna, men det är skyddat bakom ett lås vilket är bra för då minskar risken att man nollställer av misstag. Uppläsningen är lugn och inlevelsefull, men vi har ändå oftast valt att läsa på egen hand.

hitta-barnen-bild

hitta-barnen-alfabetet

Appen saknar helt externa länkar. Det finns inte heller några inställningar att välja på, vill man inte ha uppläsning får man helt enkelt stänga av ljudet. Vi har testat på iPad.

Det här är en speciell och fantasiväckande bok som blivit en bra app. Det är lite synd att man måste bläddra bort rimmet för att komma till bilden, fokus blir väldigt mycket på att leta i bilderna och mindre på texten. Det kan kännas lite splittrat mellan spelmomenten och rimmen och berättelserna om de försvunna barnen. Min sexåring tycker rimmen är kul och hon tycker om att boken följer hela alfabetet. Hon har inte haft tålamod att leta upp föremål om och om igen på samma bild, utan har nöjt sig med att få en stjärna innan hon bläddrat vidare. Betyget blir en stark trea.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande två språk: engelska, svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   20 kr 6 jan 2018
  •   10 kr 20 dec 2017
  •   20 kr 26 nov 2017
  •   10 kr 22 nov 2017

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *