Spela minispel, lös gåtor, samla brädor och bygg en trädkoja med Alfons Åberg och hans vänner

I den nya Alfonsappen ”Hokus Pokus Alfons Åberg” gäller det att vara lite klurig och lösa olika problem för att belönas med brädor och andra saker för att bygga allt högre på, och inreda, trädkojan i parken. Dessutom innehåller appen elva minispel, varav några är låsta från spelstart. Dessa låser man upp efterhand man bygger på trädkojan. Längst uppe i trädets topp finns en present från Mållgan till Alfons.

ANNONS:

Hokus Pokus Alfons Åberg App

Trädkoja

Spelet utspelar sig i Alfons Åbergs lägenhet och i den omgivande naturen. Man styr Alfons genom att trycka dit man vill att han skall gå, trycka på den person man vill att han skall prata med eller genom att trycka på den sak man vill att Alfons skall plocka upp. Via en meny i högra hörnet kan man snabbt komma åt saker som man hittat, fråga Mållgan om hjälp eller spela något av minispelen.

Miljö

Följande minispel finns i appen: laga mat, sjunga, källsortera, dansa, skattjakt, dammsuga, diska, piratkanon, piratduell, kasta boll, hundträning samt två dolda minispel som utlovas komma inom kort. Enligt uppgift kommer de framtida minispelen som gratis uppdateringar.

Ryggsäck

Spelen är genomtänkta och det är lätt för ett barn att själv förstå vad som ska göras genom att lyssna på Alfons eller Alfons pappas instruktioner, eller genom att prova sig fram. Spelen i sig är fristående och det finns inget krav på att lyckas i alla spel, det kan räcka med att försöka och göra sitt bästa. Inuti minispelen går det att påverka svårighetsgraden på det aktuella spelet.

Mitt favoritspel är sorteringsspelet där man ska källsortera och lista ut var till exempel kaviartuben, äggkartongen och saftflaskan ska placeras. När påsen är full får spelaren se exempel på vad det återvunna materialet sedan kan förvandlas till. Min fyraåring gillar att dammsuga, diska och att träna hunden bäst och den äldsta tyckte mest om att lösa gåtorna och att sjunga med till musiken. Spelen innehåller en stor portion humor.

Källsortering

När man har klarat av alla minispel, samlat alla plankor och prylar och fått sin present i toppen av trädet, kan man fortsätta att bygga på kojan ännu högre (vilket ger spelet längre hållbarhet). Det finns möjlighet att bygga upp till 50 våningar. Man kan även spela om minispelen hur många gånger som helst. Eller så kan man välja att återställa spelet och börja om från början. Det gör man i inställningarna som man når via förstasidan eller inifrån spelet. Där kan man även stänga av musik och byta språk från svenska till norska. Inställningarna har inte något barnlås men man får en fråga om man är säker innan man kan återställa spelet.

Jag tycker att detta är ett väldigt bra spel. De nackdelar som finns är att det kan vara lite segt i övergångarna mellan spelen eftersom det laddar en stund mellan scenerna. Men det är överkomligt. Jag saknar också att kunna skapa personliga användare så att syskon kan spela parallellt, i sin egen takt. Och det är synd att vissa minispel inte automatiskt tar slut efter en förutbestämd tid, som det är nu måste spelaren misslyckas för att bli belönad med en avklarad bana. Den som är duktig kan alltså bli sittande med ett minispel som aldrig avslutas. Även samlandet av plankor för att bygga allt högre upp i trädet kan upplevas som aningen enformigt.

Det är positivt att spelet utvidgas efterhand och fler karaktärer och scener kommer in i handlingen under spelets gång. Olika barn dyker upp med nya minispel och trollkarlen med hunden Zingo ställer kluriga frågor. Skulle problem uppstå i sökandet efter saker eller med lösningar på gåtorna kan man alltid be Mållgan om hjälp eller ledtrådar. Karaktärerna har tydliga svenska röster så spelaren behöver inte vara läskunnig. Det är även positivt att det går att hoppa fritt mellan de olika minispelen och att man därmed kan spela sina favoritminispel hur många gånger man vill.

Mina barn (fyra och sju år) tycker mycket om den här appen och återkommer till den gång på gång. De har tidigare läst böckerna om Alfons, de har sett senaste filmen på bio och de spelar och sjunger Timbuktus låt ”Inte stor nog” (filmmusiken) varje dag, så det är hög igenkänning i den här appen. Men även utan förkunskap om Alfons är detta en bra barnapp med variation och hållbarhet. Och trots att det finns mycket att göra och att upptäcka i appen hade mina barn gärna sett att det fanns ännu fler minispel att pyssla med, vilket jag tycker visar på att de är rätt nöjda med upplägget och spelidén eftersom de vill ha ännu mer. Många barn i redaktionen har testat appen och har samma upplevelser som vi.

Hokus Pokus Alfons Åberg är ett väldigt bra, omfattande, barnvänligt och lättanvänt spel som är fritt från tredjepartsreklam och köp inuti appen. Tyvärr dyker det upp en ”betygsätt appen” ruta efter att man använt appen ett tag och trycker barnet fel hamnar det i App Store utan att det finns något barnlås.

Jag rekommenderar Hokus Pokus Alfons Åberg för barn mellan fyra och sju år. Betyget blir en femma av fem möjliga.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp. Både för iPhone/iPad och Android.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande fem språk: danska, engelska, finska, norska (bokmål), svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   55 kr 6 maj 2021

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Hokus Pokus Alfons Åberg för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

18 kommentarer

 1. Dennis Vasko skriver:

  Verkar spännande men vilken miss att appen inte finns i amerikanska appstore!

 2. annelie skriver:

  Har lagt in alfonsspelet i vår Ipad på förskolan. Barnen är 3-5år.
  Barnen älskade appen och idag kom verkligen timglasen till användning. ( vi använder timglas för att barnen ska veta när det är dags att byta användare) ska göra en recension till om ett par dagar för att se om populariteten håller i sig.
  Enda nackdelen idag var att barnen inte ville lämna förskolan när föräldrarna kom….

 3. Victoria da Silva skriver:

  Mina barn som är fyra och sex år tycker att spelet är jätteroligt och har spelat det frekvent sedan vi skaffade det. Det är varierande i och med att det finns så pass många spel att välja på. Jag som vuxen har bara prövat på några av spelen, men barnen verkar ha hittat alla funktioner. Fyraåringen kan ibland bli lite frustrerad över att han inte klarar allt på en gång och har behövt hjälp av mig eller sexåringen. Nackdelen är, som det står i recensionen, att är man duktigt så tar spelen aldrig slut. Sedan blir det förstås också en del bråk om speltid och vems tur det är…

  Nu har de byggt 26 våningar, men jag tror att spelet kommer att vara populärt även om ett tag. Det finns så pass många spel att välja på. Extra roligt är förstås att det är Alfons, men spelet hade nog varit roligt även med en okänd figur.

  Jag själv har spelat det för lite för att säga om det är särskilt pedagogiskt eller inte, men spontant tycker jag det känns mer som ett underhållingsspel. Vilket inte behöver vara negativt. Ibland behöver barnen bara få göra något roligt utan pedagogisk baktanke.

  Jag tycker att spelet är värt priset, även fast det kostar en del. Jag brukar tänka att det är bättre att köpa en bra app som kostar lite mer, än ytterligare en onödig pryl.

 4. Annika skriver:

  Ja allt som jag skulle säga är redan sagt. Min dotter som är3,5 har spelat appen sedan gratisversionen kom och älskade den från första stund. Nu är ju Alfons en stor favorit sedan tidigare också, men jag tror att appen hade fallit henne i smaken ändå. Hon sitter varje dag med den en stund och det är väldigt roligt att titta på henne. Hon sitter och skrattar och spelar. Sonen på 8 är inte ett dugg intresserad av appen. Han kollade in den lite och sedan har den varit ointressant.

 5. Pelle Fridell skriver:

  Verkar riktigt spännande, men finns heller inte i den danska AppStore.
  När man bor i utlandet, blir det väldigt intressant att hitta spel på svenska.

 6. Ingela skriver:

  Många bra recensioner skrivna redan och jag kan bara hålla med! Mina flickor (4 och 5år) älskar verkligen spelet!! De frågar dagligen om de får spela Alfons och de har verkligen kul tillsammans när de spelar. Gladast är de när de får möjlighet att spela själv 🙂 De har än så länge klarat sig utan vuxenhjälp vilket jag tycker är mycket bra för en barnapp. Rekommenderar er att köpa den!

 7. Anna-Karin Robertsson skriver:

  5års gruppen Lavafjärilarna har nu testat Alfons Åberg appen och den får toppbetyg eftersom de inte kunde komma på något som var dåligt med appen!
  De tycker att det är roligt att det finns så mycket saker man kan göra och de gillar musiken i bakgrunden. Den är lagom svår. Det är särskilt roligt med båtarna som vill ha skatter som man får jaga bort med att skjuta med kanonerna.
  Att man får plankor utav Alfons pappa för att kunna bygga vidare på kojan är också roligt. Appen är för övrigt populär ibland 3-4 åringarna också.

 8. Anna skriver:

  Håller med ovanstående kommentarer. Lillebror på 4,5 år tycker det är jättekul och även storasyster på 8 år lekte ett tag med det. Det som jag som vuxen tycker är negativt är att när bildscenerna växlar så kommer timglas/väntasnurren upp och det känns segt, barnen har dock inte klagat.

 9. Amanda skriver:

  Hej.

  Min son älskar spelet men vi kommer inte vidare pga att vi inte får dammsugaren att fungera :/ dammtussarna åker inte in i dammsugaren. Hjälp någon som vet hur vi ska göra, inte änns jag får det att fungera.

  Tack på förhand.

 10. Morgana skriver:

  Hej, vi har tagit ner appen och kommit en bra bit. Men lyckas inte få ner draken från trädet. Minns du hur man gjorde?

  TACKSAM för hjälp!!

 11. Marek skriver:

  Hej Morgana – vi kämpade oxå med det problemet, men har just hittat lösningen!

  När Alfons är ute vid trädet där draken hänger så ska han ringa på dörrklockan till huset (där han brukar busringa), och så kommer hans pappa ner!

  Ha så roligt!

 12. Pop skriver:

  Hej, hoppas någon läser den här gamla tråden fortfarande. Min son älskar spelet, men kommer inte vidare: han hittar inte bollen till hunden Zingo. Mållgan säger att den finns i trädet i parken, men där finns inte ett spår av någon boll. Är det någon som har ett tips om hur man kommer vidare?

  Supertacksam för hjälp!

 13. Pappa Daniel skriver:

  Pop: Min 5-åring säger att bollen finns i trädet utanför huset, men att man kanske måste samla mer plankor innan den dyker upp.

 14. Johanna skriver:

  Hur många våningar kan man bygga på trädkojan? Min 5 åring är ovanför månen nu.. Går det att bygga våningar i en oändlighet precis som rymden undrar han? Är lite tråkigt hälsar han, då det inte händer något där uppe.. Inga lås och nycklar som behövs letas fram eller nya spel man kan låsa upp:/ Eller kommer det? Någon som vet?

 15. Therese skriver:

  Hej. Gammal tråd men jag har samma fråga som pop, hur får jag fram Zingos boll? Vi har nu samlat 12 plankor men ingen boll i sikte.

 16. Pappa Daniel skriver:

  Therese: Bollen skall finnas i trädet utanför huset.

 17. Ulriks skriver:

  Hur låser man upp föer våningar vi är vid ett hönglås nu och ett paket… Har 113 plankor….
  HJÄLP

 18. Christoffer skriver:

  Hej
  Dottern på 4 år älskade detta spelet och efterfrågar nu mer. Vilka spel med liknande upplägg rekommenderar ni? Tänker med småspel som leder till ett större mål som i den här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *