I Homemade Orchestra får man sätta ihop sin egen orkester och skapa musik av kastrullock, blixtlås, en kam och massor med andra ordinära ting.

Att musik, och även musicerande, stimulerar inlärning och hjärnans tillväxt tycks Duckie Deck förstått. I deras senaste app Homemade Orchestra främjas upptäckarglädjen genom egenkomponerade toner. Musiken baseras på tjugo unika instrument. Alla toner är samlade från ordinära ting man kan finna i ett hem. Här finner man en skrammlande nyckelknippa, lekklossar som slås ihop eller ett papper som rivs på mitten. Appen är lätt att ta till sig, den har en omedelbar lekfullhet i design och användarvänlighet.

ANNONS:

I appens PLAY-läge kan man lyssna och spela sig igenom alla instrumenten var för sig.

Homemade Orchestra

Homemade Orchestra

I appens andra del får man möjlighet att kombinera åtta av musikinstrumenten tillsammans, lite som en dirigent. Går man vidare väljs åtta slumpvalda nya instrument. Här kan man även välja att behålla upp till två av dessa, tills nästa slumpartade orkester spelar tillsammans. Allt faller sig logiskt och intuitivt. Ikonerna är stora och lättanvända vilket gör navigeringen smidig genom hela appen.

Homemade Orchestra

Möjligheten att plocka ihop ett eget band påminner till en del om Toca Band, men här kan man inte se bandet spela ihop ”på scen”. Det finns heller inga karaktärer, utan baseras mer på själva förenandet och experimenterandet av musikredskapen. Bristen på karaktärer kan vara en nackdel för yngre barn som föredrar ansiktsuttryck. Men detta kan tänkas kompenseras av att man spelar och upptäcker tillsammans.

I utseende är appen stilren och färgglad. Den har en slags minimalism över sig som påminner om kvadraterna i ett Memory-spel. Illustrationerna är finurliga och välgjorda, som grafisk formgivare blir jag glad över det illustrativa. Några av instrumenten har ögon vilket gör att de får karaktärsliknande drag. Den känns överlag kreativ, inbjudande och välgjord.

I redaktionen betonades enkelheten av appen då de minsta kan klicka sig fram och lyssna och prova. Tempot och rytmen bidrog till att jag och min 2,5 åring stampade till takten. Äldre barn kan utmanas tänka till lite extra för att få till nya kompositioner. En möjlig förbättring skulle kunna vara möjligheten att spara kompositionen man skapat för att prova vidare vid ett senare tillfälle och för att jämföra olika kompositioner som man gjort och höra hur olika/lika de kan bli.

Sammanfattningsvis är Homemade Orchestra användarvänlig och påhittig. Det är en app som gör mig väldigt glad att använda, både för dess uppfinningsrika instrument, rytmtempo och fina illustrationer, men kanske främst för att den bejakar barns experiment lust. Vad är egentligen musik? Måste det vara en dyr inköpt gitarr, eller kan ljud från ett element även inneha en musikalisk kvalitét? Och hur låter det om man skulle knacka på köksskåpet…? Appen smittar av sig att tillsammans utforska ljud.

Appen är fri från in-app purchase och reklam från tredje part. Jag rekomenderar appen framförallt till barn i åldarna 2-4 år. Betyget blir en svag fyra.

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   35 kr 3 okt 2019
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
Amazon Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Homemade Orchestra för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *