Intervju med Linus Feldt på Filimundus

I den här intervjun möter du Linus Feldt på Filimundus som bland annat skapat pedagogiska och roliga appar om Pippi Lånstrump och Pettson och Findus.

ANNONS:

Du hittar alla fler intervjuer med utvecklare samlade på den här sidan.

Berätta gärna om dig själv, Filimundus och bakgrunden till att ni valt att satsa på just appar för barn.
Hej, jag heter Linus Feldt och har gjort spel för barn i hela mitt liv. För många år sedan gjorde jag datorspel tillsammans med ett förlag som hette Gammafon och då fick jag förmånen att arbeta med flera av de upphovspersoner som vi arbetar med idag; Sven Nordqvist (Pettson och Findus), Saltkråkan (Pippi m.fl), Jujja Wieslander (Mamma Mu), Ulf Löfgren (Ludde och hans vänner). För drygt ett år sedan startade vi Filimundus för att vi tyckte det var synd att inte så många satsade på barnmedia med våra svenska figurer. Planen var att bygga upp en värld där man kunde hälsa på hemma hos figurerna och spela spel.

Linus Feldt:

Du har arbetat länge med att göra spel för barn. Vad är det svåraste?
Att veta hur lätt eller svårt det kommer vara för vissa barn. Det är en sådan väldigt stor skillnad på barn och för vissa är vissa saker supersvåra, medan samma saker är superenkla. Och då kan barnen vara i samma ålder.

Är det stor skillnad på att skapa en app i jämförelse med ett dataspel?
Ja, sättet vi skapar spel idag, mot en mobil plattform, är helt annorlunda än då vi gjorde datorspel förr. Verktygen är helt andra. Nu kan man arbeta mycket mer visuellt då man arbetar fram ett spel, vilket är mycket roligare. Samtidigt så ställer plattformen mycket högre tekniska krav eftersom utrymmet och bandbredden är begränsad. För att inte tala om interaktionsdesignen som är helt annorlunda nu med touch. Väldigt roliga möjligheter, men ibland mycket svårare än då man bara hade klick, eller möjligtvis drag ’n drop att förhålla sig till.

Ni bygger upp en barnvärld. Vad innebär det? Kommer det att kosta någonting? Kommer man kunna nå den från iPhone/iPad?
Vi har byggt en värld. Och vi har bjudit in ett gäng betatestare som har utvärderat världen och tillsammans kommit fram till att vi behöver mer innehåll innan vi släpper den. Vi arbetar nu med att göra fler enstaka appar som vi sedan kan stoppa in i världen. Exakt hur vi tar betalt för världen återstår att se. Den kommer att kunna nås från mobila enheter. Det har vi lärt oss att det är där barnen är nuförtiden.

Ni har över 20 pers som arbetar med appar och barnvärlden på heltid. Kan ni leva på att sälja appar?
Det är en utmaning. Men vi försöker hitta rätt i vad som krävs för att göra en riktigt bra app och hur man når ut med det man gjort.

Ni arbetar med kända sagofigurer såsom Pippi Långstrump och Pettson & Findus. Är det lättare eller svårare att skapa appar som baseras på kända karaktärer?
Både och. Det ger draghjälp att arbeta med figurer som folk i ett land känner till. Men i många länder utanför Norden och Tyskland så känner de inte alls till våra figurer. Då krävs i grunden ett riktigt bra spel för att de ska gilla dem. Ändå.

Det finns väldigt många appar för barn. Varför skall man som förälder köpa appar från Filimundus?
För att vi försöker erbjuda något som är lite djupare än bara kort förströelse för barnen. Som t ex vårt senaste spel, Pettsons Uppfinningar. Till ytan ett ganska enkelt spel men som samtidigt som de har roligt, tränar upp den kreativa problemlösningen. Och det är lite så vi vill göra med alla våra appar, de ska kännas roligare men ha ett litet extra djup.

Vad är det roligaste med att göra appar för barn?
Att få se glädjen hos barnen som spelar dem. För att inte tala om glädjen hos mina två barn, Molly och Elliot som är perfekta i målgruppen och mina främsta testpiloter.

Kan du visa några bilder från er arbetsplats?
Här är några från teamet som skapat Pettsons Uppfinningar. Angelika (i gult), huvudgrafiker. Ulrika (i rött), huvudprogrammerare. Jesper som var en av de som byggde ihop uppfinningarna.

Ett stort tack till Linus Feldt för intervjun, och lycka till i framtiden med Filimundus!

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *