Intervju med Andreas Öberg på Tycero

Andreas Öberg är en av skaparna till den populära appen, ”Kul för barn” (läs min recension). Inom några dagar släpper företaget en ny app och jag tyckte därför att det var ett bra läge för en intervju.

ANNONS:

Det här är den fjärde intervjun jag gör med utvecklare av svenska appar för barn. Du hittar alla intervjuer samlade på den här sidan.

Berätta om er själva och Tycero. Hur kommer det sig att ni valt att göra appar för barn?

Jag (Andreas) och Joacim Nitz grundade Tycero 2009 och vår huvudverksamhet är egentligen inte alls barnappar för barn, utan en webbtjänst som heter Smartbudget. Smartbudget hjälper idag mer än 30 000 svenskar att få koll på sin ekonomi. I samarbete med företaget PortalX som drivs av våra vänner Dennis och Sofie Wallerström så har vi gett oss in i den spännande app-branschen tillsammans. Både jag och Dennis/Sofie har barn och vi märkte av att det självklart finns många bra appar för barn, men desto fler sämre som inte riktigt når upp till den standarden man ska kunna kräva av en bra app. Det var startskottet till Kul för barn.

Andreas Öberg med sonen Charlie samt Joacim Nitz:

Från Tycero:s sida sett så tycker vi det är kul med variation och inte bara syssla med webben, mobila plattformar är mycket spännande. Det är också förhållandevist enkelt att köra detta vid sidan om våra andra projekt.

Kan du berätta lite om hur ni arbetar när ni skapar en ny barnapp?

Nu har vi inte gjort så värst många appar, men vi ser oss generellt sett som “doers” och planerar inte överdrivet mycket. Efter snabba diskussioner om vad det är ungefär vi vill göra så skissar vid ned idéer och försöker få till ett antal funktioner som vi vill få med i appen. Vi tror på idén om att forma vareftersom vi utvecklar. Detta kan ju ibland vara frustrerande när man får bygga om, men hellre det än att planera i det oändliga och aldrig komma framåt.

Självklart tittar vi på marknaden i övrigt, vad som finns, vad kan göras bättre, hur kan vi få en unik approach, osv. Vi försöker hela tiden att tänka användarvänlighet, även om det är barn man riktar sig till (de är också användare). Joacim har arbetat som gränssnittsutvecklare under många år, däremot inte sagt att barn fungerar på ett annat sätt än vi vuxna, och att man ibland får tänka om och gå ifrån “riktlinjerna” om vad som är ett bra gränssnitt.

Vi testar kontinuerligt på våra egna barn under utvecklingsfasen och även bekantas barn när det börjar närma sig en slutlig produkt. Ibland behöver man göra justeringar såklart, barn är väldigt fantasirika och försöker ibland använda appen på ett helt annat sätt än vad vi tänkt.

Såhär har vi delat upp arbetsfördelningen:
Andreas sköter all programmering och har även ett mer övergripande ansvar för utvecklingen av appen.
Joacim tar hand om allt det grafiska, dvs. allt som är kopplat till gränssnittet, såsom meny, logo, bakgrunder, illustrationer, etc. En del illustrationer köps in för att spara tid.
Dennis och Sofie tar hand om allting runtomkring, som t.ex. att fotografera, leta bilder att köpa (i de fall där vi inte har möjlighet att fota själva), leta upp tillhörande ljud, skriva texter osv. Det är Sofie som är den välkända (svenska) rösten i Kul för barn.

Dennis och Sofie Wallerström och dottern Astrid:

Hur går försäljningen? Kan ni leva på att utveckla appar?

Det har gått otroligt bra tycker vi. Att inom en vecka från lansering dyka upp på topp 5 listan bland alla betalda appar i Sverige ser vi som ett mycket bra betyg. Att dessutom bli utvalda av Apple att få synas i Itunes samt App Store på iPad var otroligt roligt. Det slår Spotlight stort.

Nu efter mer än tre månader så är försäljningen stabil men inte lika hög såklart. Utomlands är det generellt mycket svårare att lyckas och man behöver antingen mycket tur, bra kontakter, eller en stor marknadsföringsbudget.

Vi kan i dagsläget inte leva på att utveckla appar. Man behöver mycket större volymer och flera bra appar ute för att kunna göra det. Det duger heller inte med bara Sverige som marknad.

Det finns väldigt många appar för barn. Många är dessutom gratis. Varför skall man som förälder köpa appar från Tycero?

Det finns absolut väldigt många appar för barn. Tyvärr håller många ganska låg kvalitét även fast idén kan vara en 10-poängare. Det är oftast bland de lite mer etablerade företagen som man måste leta för att hitta appar av högre standard. Vi försöker hålla hög kvalitét på allt vi gör och satsar mycket på grafiken och gränssnittet i apparna så att barnens upplevelse blir så bra som möjligt. Det vi också tänkt på när det gäller Kul för barn är att bygga ett hållbart innehåll som räcker ett tag, vi nöjer oss inte med bara en pekbok eller ett memory, vi vill ge barnen allt i samma app.

Våra appar är helt reklamfria och innehåller inga synliga störande moment för barnen där man helt plötsligt kan befinna sig på en webbsida eller i App Store. Om vi väljer att lägga till “egenreklam” så kommer vi göra det på ett snyggt sätt där bara vuxna förstår hur man ska göra för att komma till en ny produkt t.ex.

Ni kommer i dagarna att släppa en ny app. Kan du berätta lite om den?

”Kul för barn – Julen” heter appen och innehåller i princip samma funktioner som föregångaren men med helt nytt spännande material; över 70 jättefina fotografier, 10 nya pussel med vinter- och julmotiv och så en helt egen julkalender. Allt paketerat i julstämning upp över öronen.

Hur gör ni för att få föräldrar att hitta era appar?

För att få föräldrar att hitta vår appar så använder vi ett antal kanaler. Först och främst alla våra vänner (med och utan barn) som stödjer oss och sprider budskapet vidare. Vi skapar och skickar ut en pressrelease och hoppas på intresse från rena nyhetssiter men också självklart från recensionssidor såsom Pappas Appar.

Sociala medier är både hett och inte en helt oviktig kanal. För oss är det främst Facebook och Twitter som gäller.

Hur ser ni på framtiden? Vill ni/kommer ni någonsin att kunna arbeta med appar på heltid?

Just nu är detta bara ett sidoprojekt, och jag har svårt att se att vi skulle kunna leva på detta inom snar framtid. Däremot skulle det vara väldigt kul att kunna göra det.

En stor motgång i Sverige för apputvecklare är den dubbelbeskattning som vi tyvärr utsätts för. Först betalas moms till Apple som i sin tur betalar in momsen till Luxemburg där de har sitt huvudkontor i Europa. På detta ska sen vi som företag betala moms igen till svenska skatteverket, och det dessutom på hela det belopp som kunden betalar (t.ex. 7 kr).

Vad är det roligaste med att utveckla appar?

Det roligaste med att utveckla appar är att se en idé ta form, utvecklas och slutligen bli en färdig produkt som barnen älskar. Ibland blir man tipsad om en ny jättebra app för barn, och så visar det sig att det där är ju faktiskt vår app. Det är också jättekul när t.ex. förskolor använder vår app i utbildningssyfte, det om något är ett bra betyg på att vi lyckats göra en bra produkt för barn.

Ett stort tack till Andreas för intervjun, och lycka till i framtiden med Tycero!

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *