Träna de fyra räknesätten på ett roligt och stimulerande vis. I IQ Safari Math varvas övningar, lektioner och spel för att hålla intresset uppe. Genom att räkna matte låser man även upp tillbehör till sin avatar.

Mabozo AB har tagit fram appen IQ Safari Math, som tränar grundläggande matematik och de fyra räknesätten på ett roligt vis. Den som spelar kan välja mellan fyra olika delar; Övningar, Lektioner, Test och Minispel.

I ”Övningar” finns blandade matteövningar i olika svårighetsgrader anpassade till spelaren. Räkneuppgifter som på den enklaste nivån består av t. ex äpplen, pengar och ibland korta skrivna instruktioner ger pusselbitar som till sist bildar ett ”kort”. Det går att samla sex kort på varje nivå i spelet och dessutom åtta ”speciella kort”.

ANNONS:

I ”Lektioner” finns nio kapitel i svårighetsgrad från Pytte (addition och subtraktion) till Stora Division (100-10 000). Genom att klara ett kapitel låser man upp nästa nivå. Det här är ett bra upplägg och även här används belöningssystemet med pusselbitar och kort. Svaren väljs oftast bland givna alternativ längst ner på skärmen. Trycker man på ikonen i form av en penna får man fram en blank skärm där man kan göra en uppställning på fri hand för att räkna ut svaret. Det är en bra övning, framför allt för äldre barn.

I ”Test” får man möjlighet att testa sina kunskaper under tre minuter på den nivå man själv väljer. Alla barn brukar inte uppskatta den här formen av tidspress, men jag upplever att det blir bra eftersom det dels är frivilligt att göra och dels går att anpassa nivån själv.

Minispelen Skattjakt, Bubbelmatte och Memory är både roliga, utmanande och lärorika. Eftersom det går att variera mellan dem som man vill tröttnar inte barnen på dem lika snabbt. I Skattjakt skall man på tid länka ihop ”par” genom att trycka eller dra ett streck mellan dem. Exempelvis skall 3+7 länkas ihop med 10. I Bubbelmatte gäller det att spräcka den såpbubbla som innehåller rätt svar på Leos fråga. Även detta går på tid. I Memory samlas poäng i klassiskt memoryspel. På memorykorten finns bl a bilder, siffror och prickar. Variationen håller oss på tårna – ibland skall siffran 3 paras ihop med en annan trea och ibland med ett kort med tre prickar. Särskilt sexåringen gillar de två senare spelen, men alla barnen uppskattar dem.

Appen har musik och ljudeffekter som kan stängas av. Det finns svensk text men inte något tal. Sexåringen, som inte läser själv ännu, behöver hjälp med de enkla textfrågor som ibland dyker upp. En vuxen kan behöva förklara tecken och begrepp som till exempel ”större än/mindre än”, men i övrigt kan barn använda appen ganska självgående.

En sak som drar ner det i övrigt genomtänkta intrycket är att appen innehåller en ganska många särskrivningar och en del lustiga stavningar i ramverket kring matematiken. Begrepp som ”Mini spel”, ”Gummi Ankan” och ”Litet Genie” får mig som vuxen att tappa lite förtroende för den och det är synd. Utvecklaren skulle alltså kunna jobba lite mer på svenskan för att paketera de fina mattelektionerna på ett mer seriöst vis. De olika delarna i appen har dessutom en liknande utformning och det finns därför risk att barn tycker att det blir repetitivt och tråkigt.

Appen finns på flera språk, bl a svenska och engelska, och varje spelare kan göra en egen avatar. Genom att samla stjärnor i appen låser man upp nya tillbehör som kan användas för att göra avataren mer personlig, t. ex mössor och halsdukar. Det är en extra belöning som mina barn gillar.

IQ Safari Math har stöd för obegränsat med användarkonton. För att förhindra att man spelar på någon annans användare kan man om man vill kräva ett lösenord. Som vuxen kan man logga in och följa varje barns framsteg samt manuellt låsa eller låsa upp nya delar. Det senare innebär att appen blir intressant även för elvaåringen, som slipper spela sig igenom det hen kallar ”bebismatten”. Elvaåringen föredrar de mer utmanande nivåerna med multiplikation och division.

Överlag är IQ Safari Math en användbar och rolig app med lång hållbarhet och stora lärandemöjligheter. Beroende på intresse och förkunskaper hos barnen och tack vare möjligheten att i egenskap av vuxen låsa upp svårare rekommenderar jag appen till barn mellan 7 och 12 år. Är man inte läskunnig behöver man hjälp av en vuxen.

De täta belöningarna och korta passen gör att de barn jag testat med behållt intresset för appen. Mina barn spelar IQ Safari Math regelbundet och flera av redaktionsbarnen uppskattar den. Det finns dock även redaktionsbarn som inte fattat tycke för appen. Betyget blir därför en stark trea.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp. Både för iOS och Android.

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande sex språk: engelska, franska, spanska, svenska, tyska, ungerska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa IQ Safari Math för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *