iStopMotion ger möjlighet att på ett lätt och roligt sätt skapa animationer av ”döda” föremål. Man kan även lägga in eget tal kan då skapa och dela med sig av egna berättelser.

iStopMotion är en slags kameraapp där de fotografier man tar automatiskt sätts ihop till en film. Illussionen av rörelse skapas genom att man för varje fotografi flyttar positionen på ett eller flera föremål. Man kan exempelvis använda lera, utklippta bilder, dockor eller lego.

ANNONS:

Förutom att sätta ihop fotografier till film så erbjuder iStopMotion flera andra finesser som underlättar för just animation av stillbilder. Den viktigaste funktionen är att kameran visar det föregående tagna fotografiet så att man lätt kan avgöra hur långt man skall flytta sina föremål (onion skinning). Man kan närsomhelst spela upp de fotografier som man redan tagit och sedan göra eventuella justeringar. Det går alldeles utmärkt att ta bort ett eller flera fotografi eller lägga till nya varsomhelst i filmen. Hastigheten på uppspelningen går också att justera. Man kan också göra sekvensfotografering (time lapse).

iStopMotion

iStopMotion

När man är klar med sin film kan man lägga in musik eller spela in eget tal. Det senare fungerar väldigt bra om man vill berätta en berättelse. Man får skapa precis hur långa filmer man vill. Den enda begränsningen är hur mycket utrymme som finns på enheten. Finns det lite utrymme kvar meddelar appen det så att man kan göra något åt saken. Alla animationer man skapat samlas på appens förstasida och kan närsomhelst spelas upp, ändras eller sparas/delas. Delning kan man göra via e-post, YouTube, Dropbox, WebDAV server m.m. På delningsfunktioner finns inte något barnlås.

iStopMotion

Har man även en iPhone eller en annan iPad kan man använda den enheten som kamera med hjälp av gratisappen iStopMotion Remote Camera. Fotografierna man tar flyttas då över till filmen automatiskt. Att använda två enheter på detta sätt kan vara smidigt eftersom man lätt kan göra justeringar i filmen utan att behöva flytta kameran.

iStopMotion lämpar sig bra för samarbete mellan flera barn. Ett barn kan sköta kameran och ett annat kan flytta föremål. När man spelat in några filmer vill man säkert göra en mer planerad film och då behövs det en del förberedelser vad gäller vad man vill berätta och vilka föremål som skall medverka i filmen. Saknar man helt inspiration kan man titta i iStopMotions ”Gallery” där det finns massor med filmer som andra skapat. Detta kräver dock att man har uppkoppling till Internet.

iStopMotion

Jag har spelat in flera filmer tillsammans med mina barn som är 2, 4 och 7 år. Alla tycker att det är spännande och roligt att göra denna typ av film. Nu är det jag som till största del skött kameran och barnen har bestämt vad som skall hända på filmerna. Kameran i sig är lättskött men många av de val man ställs inför då och då finns endast på engelska och saknar symboler. Det krävs därför egentligen att man kan engelska och är läskunning för att kunna tillgodogöra sig appen till fullo. Men för att hantera de grundläggande funktionerna krävs inga sådana kunskaper och jag är säker på att min 7-åring skulle klara av det. Man skall dock vara medveten om att det förmodligen krävs assistans från vuxen då och då.

iStopMotion

Appen är fri från in-app purchase och reklam från tredje part. Via menyn når man dock reklam för olika workshops och böcker där man kan lära sig att göra professionella stopmotionanimerade filmer. Dessa externa länkar har inget barnlås, men det är förståeligt eftersom appen även vänder sig till vuxna.

Jag rekommenderar iStopMotion till barn från 7 år och uppåt och ger den betyg 4 av 5.

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   119 kr 2 okt 2019
  •   109 kr 3 jan 2019
  •   85 kr 19 dec 2018

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa iStopMotion för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *