Jakten på kottarna är en fin och pedagogisk liten räknesaga på svenska för våra nybörjare.

Appen är utvecklad av Askunge, ett förlag som publicerar läromedel i matematik. Författare till appen är Birgitta Kuijl och Doris Lindberg och illustrationerna är gjorda av Daniel Borg. Författarna till Jakten på kottarna nominerades till Årets läromedelsförfattarpris 2012.

ANNONS:

Jakten på kottarna

Sagan handlar om att Kicki Ekorre en dag hittar en glasburk. Hon bestämmer sig för att samla kottar i burken men behöver läsarens hjälp för att kunna samla och räkna alla kottarna.

Läsaren hjälper ekorren genom att dra kotte för kotte från grenarna med fingret och sedan släppa ner kottarna i burken, samtidigt räknar sagoberättaren från ett till tio efterhand som barnet samlar kottarna.

Jakten på kottarna

Berättelsen om Kicki Ekorre grundlägger en god matematisk förståelse. Under sagans gång får barnet räkna både framåt och bakåt och får därmed en uppfattning om både addition och subtraktion samt tiokompisarna. Förutom att räkna fram och tillbaka till tio får man i sagan även anledning att prata om höger-vänster, upp-ner, större-mindre, lång-kort mm. Det finns dessutom pedagogiska tips till föräldern (eller annan läskunnig) om hur man kan prata vidare med barnet på varje sida, och utveckla de olika begrepp som tas upp i sagan, vilket ger mervärde till appen.

Min treåring tycker om att hjälpa ekorren att räkna kottar, men som saga är appen allt för kort och händelsefattig. Och att räkna kottar är bara roligt till en viss gräns, efter att hon hade spelat igenom appen upptäckte hon att det inte finns något som motiverar henne att samla kottarna igen då ekorren ändå inte är så intresserad av dem på slutet.

Som förbättringsförslag önskar jag att själva sagan var längre och mer innehållsrik och att sista sidan (vilken handlar om storleksjämförelser, höger-vänster osv) hade varit mer omfattande, den delen är bra men tyvärr väldigt kortfattad. Dessutom slutar sagan lite rumphugget, man får aldrig se vad Kicki Ekorre gör med kottarna som barnet så omsorgsfullt har samlat och räknat. Det pedagogiska värdet må vara stort, men om appen inte lockar till användning mister den sitt syfte.

Det finns inga inställningar i appen, vilket gör den lättanvänd. Barnen behöver inga instruktioner utöver de berättarrösten läser upp inuti sagan. Via en flik i övre hörnet går det att hoppa framåt och bakåt bland sidorna, att stänga av ljudet för att läsa själv samt att läsa pedagogiska tips på varje sida.

Appen är fri från reklam, länkar och köp inuti appen. Jag rekommenderar den här räknesagan för barn mellan två och sex år och betyget blir en trea av fem möjliga.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

3 kommentarer

 1. Sophie skriver:

  Jag har testat denna app med barnen på förskolan där jag jobbar. Barnen var mellan 3-5 år och de tyckte alla att denna matematiksaga var rolig, de tyckte mycket om att på flera olika sätt hjälpa ekorren att räkna kottarna. Jag som pedagog tycker att appen var enkel men lärorik, en lugnande berättarröst. Barnen fick möjlighet att träna sin antaluppfattning, ett-till-principen, räkna framåt som bakåt samt tom lite addition insmuget i sagan.
  Det var en enkel, lätt använd och lärorik app. Äldre barn kan nog tröttna efter några gånger om de har välutvecklad matematik kunskaper.

 2. Anna skriver:

  Jag har testat appen både med att läsa och visa samt att låta barnet på 3,5 år använda den själv. När barnet använde appen själv var det flera gånger som berättarrösten började om med förklaringen och då går det inte att göra något.
  Appen är otroligt fin gjorde. Den hjälper barnen att förstå mängd upp till 10. Barnet hjälpte ekorren Kicki att lägga kottar i en glasburk.
  Jag gillar avslutningen där man ska hitta den högsta granen, minsta sten och så vidare.
  Jag ville testa spelet utifrån att sonen har skog som tema på förskola.
  Om du funderar över en matteapp som kan kopplas till Lpfö98 (10) är denna bra.

 3. Adina skriver:

  Jag har använt den här sagan tillsammans med min äldsta, född 2009. Han har inte ro att lyssna på en berättad saga, utan vill vara mer delaktig. För hans del var det för mycket berättat på varje sida för att han skulle vilja lyssna. När han väl fick lägga i kottarna i burken uppehöll han sig länge där. Avslutningssidan uppskattade han också, men jag upplever att den har för otydlig koppling med resten av boken som ju handlar om att räkna. Jag har inte sett att han har öppnat appen själv speciellt många gånger sen jag visade den för honom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *