Vill du köpa appar som julklapp? Vi har instruktioner som hjälper dig.


Det här är det andra julAPPs-inlägget. I det första kan du läsa om varför appar passar så bra som julklapp. Läs inlägget här!

ANNONS:

Har du tänkt att köpa en app i present till ett barn kan du få många tips på denna blogg. Exempelvis kan du läsa recensioner av appar för barn som är 3 år och äldre. Försök att hitta en app som du tror passar barnet, då blir presenten bättre och mer personlig.

Instruktioner:

När du väl har bestämt dig för vilken app du vill köpa i present så är själva inköpet enkelt. Om du inte redan har iTunes på din dator kan du ladda ner programmet här. För att handla måste du ha ett konto. Du kan skapa ett konto inne i iTunes under menyn ”Affär”. För att kunna ge bort appar måste du ha ett kreditkort kopplat till ditt konto.

1. Gå till ”iTunes Store” inne i iTunes och sedan till ”AppStore”. Sök upp den app du vill ge bort. Sökrutan finns högst upp till höger i iTunes. När du har hittat den app du vill ge bort trycker du på pilen bredvid den stora köp-knappen och väljer ”Ge bort app” (”Gift This App”).

2. Högst upp på den nya sidan kan du välja om du vill skicka din present via e-post (Send gift via email) eller skriva ut present (Print gift myself). Det senare är det bästa alternativet, för då har du möjlighet att göra din present mer personlig. Du kan då också ge bort den när du vill.

3. Fyll i mottagarens namn och en personlig hälsning. Detta kommer att stå på den present som du sedan skriver ut i din egen skrivare. Observera att presenten egentligen är en speciell kod, och den kan man skriva av inuti ett fint kort eller på något annat kreativt ställe.

4. Tryck på knappen ”Continue” för att slutföra din beställning. Välj ”Buy Gift” och sedan är du klar.

För varje app som du vill ge bort måste du upprepa denna process.

Det går även att ge bort direkt via iPhone eller iPad. Det gör man i AppStore-appen. Gör man det så går det inte att skriva ut presenten utan man måste skicka den via e-post. Därför rekommenderar jag att du använder iTunes när du köper dina presenter. En fördel med iPhone och iPad är dock att det går att schemalägga e-postutskicket upp till 90 dagar innan.

Hittar du inte någon lämplig app så kan du köpa ett presentkort. Det är inte lika roligt, men möjliggör för mottagaren att själv välja vilken/vilka appar han/hon vill ha. Den minsta valören på presentkort är 150 kronor. Presentkort går att köpa i iTunes eller direkt i butik hos exempelvis 7-eleven och Pressbyrån. Ett presentkort kan man även använda för att handla andra saker i iTunes Store.

Det finstilta
En sak som är viktig att tänka på är att om du köper appen i Sverige så måste mottagaren också ha ett svenskt iTuneskonto. Du kan alltså inte ge en present till någon i ett annat land.

Det är också bra att kolla så att den app du ger bort verkligen fungerar hos din mottagare. Köp exempelvis inte en iPad-app om din mottagare endast har en iPhone. Om det skulle bli något problem så går det att returnera presenten. Men lättast är om du redan från början tänker på detta.

Skriv gärna en kommentar om du undrar någonting kring instruktionerna!

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

10 kommentarer

 1. Anna skriver:

  Jätte-bra idé! Nu vet jag vad som skall hamna i kalendern! Din sida hjälper nog att hitta 20+ appar som behövs!

 2. nils n skriver:

  Hur fungerar det med in-app-köp? Jag vill t ex ge bort Prizmo till en av mina elever. Men talsyntesrösterna är in-app-köp. Kan jag ge bort en sådan också?

 3. Pappa Daniel skriver:

  Anna: Kul idé med kalendern!

  Nils n: Tyvärr kan man inte köpa in-app-köp som presentkort.

 4. Ann skriver:

  Superbra sida du har här!! Tycker det är svårt att få grepp på alla olika saker med ipaden och tycker även att det har varit svårt att hitta informationen. Men nu så…

 5. Sirpa Bohman skriver:

  Hej!
  Tack för många fina tips!
  Jag har en fråga bara. Har köpt appen Little Zebra Shopper till min ipad. Ville ge samma app som present till mitt barnbarn till hans ipad, (Gift This App), men det funkar inte. Får bara meddelandet att jag redan köpt den här appen. Är lösningen kanske att ge presentkort i stället för en speciell app…?
  Tack på förhand! 🙂

 6. Pappa Daniel skriver:

  Hej Sirpa. Testa att starta om iTunes. Det skall gå att ge bort en app via Gift This App oavsett om du äger appen ifråga eller ej.

 7. Sirpa skriver:

  Hej!
  Tack för vänligt svar, men tyvärr…hmmm, det funkar inte. Men appen kan vi ju skaffa i vilket fall, så det gör inte så mycket 🙂

 8. Sirpa skriver:

  Hej igen!
  Gjorde precis som du sa och nu funkade det! 🙂 Tack igen!
  Har du tips på bra matteappar för 6-7-åringar? Barnbarnets 7-årsdag närmar sig 🙂 Dessutom arbetar jag med barn i 6-7-årsåldern och vore kul med matteappar på jobbet…

 9. Linnea skriver:

  Hej! Jag har Apple men det barnet jag vill ge en app till har ej Apple. Kan man ändå ge? Alt kan man ge Android till Android?
  /oteknisk moster

 10. Pappa Daniel skriver:

  Linne: Du kan köpa presentkort isåfall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *