I Zcooly Kakmakeriet bakar man kakor i Josannas café samtidigt som man löser matematiska bråkuppgifter, i vilka man får sortera, mäta, dekorera och dela upp kakor. Det går att bygga ut caféet och uppgradera köksmaskinerna för att på så sätt öka förtjänsterna genom att baka bättre kakor och ta emot fler gäster.

Zcooly har återigen lyckats skapa en matematikapp som är både lärorik och rolig. Kakmakeriets fokus ligger på bråktal och genom att dekorera och dela kakor kan man bli en mästare inom detta område.

I Kakmakeriets spelläge får man hjälpa Johanna med hennes nystartade café. Genom att baka kakor kan man samla ihop pengar som gör att man kan uppgradera caféet och dess utrustning så att man kan ta emot fler besökare och baka finare kakor. För att lyckas med att baka kakorna måste man på olika sätt använda matematiska bråk.

robo

ANNONS:

Som komplement till spelläge finns det ett övningsläge. I övningsläget väljer man fritt vilken del och vilken nivå man vill öva på. Det går välja mellan dekorera, mäta, dela, precision och sortera. I spelläget kombineras de olika övningarna med varandra.

Även i spelläget väljer man själv vilken kaka man vill baka. Om man bakar samma kaka flera gånger så får man nya uppgifter inom samma område, vilket gör att samma kaka med fördel kan bakas flera gånger. Enklare kakor kräver en lägre insats och svårare kakor kräver en högre. Belöningen för utfört kakbak baseras sedan på insatsen. Gör man många fel så kan belöningen bli lägre än insatsen och det är därmed inte lämpligt att testa sig fram utan at tänka först eller att välja kakor vars svårighetsgrad överstiger den egna kunskapsnivån i alltför hög grad.

Kakorna och därmed uppgifterna blir stegvis svårare. I början skrivs bråken ut i textform och det finns hjälpstreck när kakor ska delas på specifika sätt. I de svårare uppgifterna ska man både addera och multiplicera bråken, dela utan hjälplinjer, samt ha koll på sambandet mellan bråk, decimaltal och procent.

Om man är osäker på vad som ska göras kan man i alla spel förutom sorteringsspelet trycka på hjälpknappen, som gör att man får beskrivande text med tillhörande uppläsning på vad som ska göras. I dekorera, dela och precision visas även lösningen på aktuell uppgift innan man får en ny av samma sort. Skulle man svara fel på en uppgift får man veta vad felet är och får i alla delar förutom tallinjen möjlighet att åtgärda detta.

I samband med att man uppgraderar rummen och utrustningen på caféet får man tillgång till fler ingredienser, som man kan välja att använda till dekoration på de bakade kakorna.

Min tioåring som precis gått ut klass fyra har spelat igenom hela och tycker att det är en rolig app. Sorteringsövningarna med tallinjen upplevdes som svår, men i övrigt uppskattades alla övningarna. Det var roligt att få pengar i belöning så att man kunde uppgradera caféet. Det sämsta var att den tog slut så snabbt och att det inte gick att skära av små bitar från kakorna på precisionsövningarna. Kan hålla med om att detta är synd då man ibland lyckas dela lite snett och bara vill lägga till lite mer eller ta bort lite grann. Vi hade även önskat att det fanns möjlighet att skapa flera olika användarprofiler.

Kakmakeriet är fri från tredjepartsreklam och köp inuti appen. Tal, ljudeffekter och musik kan stängas av oberoende av varandra via inställningarna. Även visning av Zcooly News kan stängas av, men aktiveras tyvärr igen nästa gång man startar appen. För att komma vidare till Zcoolys övriga appar krävs det att man fyller i sitt födelseår.

Under spelets gång har tioåringen lärt sig mycket nytt vad det gäller procent och decimaltal, både på egen hand och med lite extra förklaringar från mig. Vi är helt överens om att detta är en mycket bra app som låter användaren lära sig mer om och öva på bråk på ett mycket roligt sätt.

Vi rekommenderar Zcooly Kakmakeriet till barn mellan 9 och 12 år. Även yngre barn kan ha stor behållning av de enklare uppgifterna men då uppgifterna snabbt blir svårare är risken att de tröttnar då det tar tid innan de lyckas uppgradera caféet om de enbart bakar lätta kakor. Betyget blir en stark fyra.

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska. Och text på följande språk: svenska.

Ladda ner Zcooly Kakmakeriet

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

Köper du från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Zcooly Kakmakeriet för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *