Kalle Kunskap Ettan är en berättelse som med pedagogiska spel samt kortfilmer som för historien framåt.

Det här är den tredje appen i serien Kalle Kunskap som jag recenserar. Tidigare har jag recenserat Kalle Kunskap Förskola och Kalle Kunskap Skolstart. Apparna är uppbyggda på ett liknande sätt men har olika historier och olika pedagogiska spel. Framförallt riktar sig apparna till barn i olika åldersgrupper.

ANNONS:

Kalle Kunskap Ettan har en grundberättelse som handlar om att Kalle Kunskap och Leo Lejon flyger iväg till Moln 9 för att undersöka varför ett berg av regnkläder faller ner på Ordköping. Spelet, som även går under beteckningen ”Kalle Kunskap – Mysteriet på Moln 9”, finns även för PC, Wii och Nintendo DS. Berättelsen finns även som ljudbok. Appen och de övriga spelen är utgivna av det svenska företaget Nordic License Toys.

Alla uppgifter har talade instruktioner på svenska. Dessa kan man få upprepade vid behov. Trots instruktionerna är det inte alltid helt intuitivt att veta var man skall trycka och hur man skall göra. I tidigare appar jag testat var faktiskt instruktionerna bättre. Jag rekommenderar att man som vuxen kan vara med och förklara.

Uppgifterna har tre svårighetsnivåer. Skillnaden mellan nivåerna är ganska liten, vilket är bra eftersom man kan avancera långsamt. Vill man ha lättare eller svårare utmaningar finns det andra Kalle Kunskap-appar som vänder sig till både yngre och äldre barn. Via inställningarna kan man välja svårighetsnivå men annars avgör appen automatiskt när man är redo för nästa nivå. Det gör den bland annat genom att ta hänsyn till hur många fel man gör. Gör man bara rätt kan man bli uppflyttad till den svåraste nivån på en gång. Bra!

Utmaningarna är bra och känns lagom långa. Det kan vara en fördel om man kan läsa eftersom en del av utmaningarna har skriven text, även om det går att få det mesta uttalat på svenska om man trycker på rätt ställe. När man klarat av en viss utmaning får man olika saker som belöning. Dessa använder man i slutet av appen. Appen har väldigt många utmaningar som tränar olika saker. Man lär sig räkna med mynt och sedlar (appen har dock 50-öringar, vilket som bekant inte används i Sverige längre), addition, subtraktion, stavning, ordförråd, besläktade ord, skapa animeringar med olika mönster, skapa musik, problemlösning, riktningar och positioner och mycket mycket mer.

Då och då dyker det upp korta videosnuttar som för handlingen framåt. Även dessa har svenskt tal.

Via inställningarna kan man som vuxen gå in och se hur det har gått för barnen i de olika uppgifterna. Man får dock inte några detaljer utan endast ett ”OK”, ”Bra” eller ”Wow” per uppgift och nivå.

Grafiken i spelet är väldigt pixlig och ljudet är burkigt. PC-versionen av ”Kalle Kunskap Ettan” verkar ha släppts redan 2004. Förmodligen är det exakt samma grafik och ljud som används i denna app.

Appen har varken reklam, i-app köp eller externa länkar. Väldigt barnvänlig med andra ord.

iPhone-versionen av denna app känns lite väl liten och pillrig. Utvecklaren har dock gjort så att man kan pincha med fingrarna för att zooma in. Det gör det bättre, men samtidigt blir det ett extra moment att tänka på. Appen gör sig därmed bäst på en iPad.

Kalle Kunskap Ettan har stöd för flera användare och har för varje användare koll på var man befinner sig och vilken nivå man är på.

Det här är en mycket bra och varierad app som fungerar bra i både hem och i skola. Spelen är varierade och bjuder på mycket innehåll och kunskap. Jag tror inte att någon som använder den här appen kommer att bli besviken. Det enda jag tycker är synd är att det är svårt att veta vad man skall göra i olika situationer och att man märker att appen inte egentligen är utvecklad för iOS.

Jag rekommenderar de enklaste nivåerna i Kalle Kunskap Ettan till barn från fyra år, men för att klara hela spelet bör man vara ungefär mellan 6 och 7 år. Betyget blir 4 av 5.

Det går även att köpa denna app till Mac OSX.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   25 kr 5 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Kalle Kunskap Ettan för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *