”Kalle Kunskap Förskolan” är berättelse som innehåller fem pedagogiska spel och kortfilmer som för historien framåt.

”Kalle Kunskap Förskolan” är en app som innehåller en berättelse med pedagogiska uppgifter. Berättelsen är den att Kalle Kunskap och Leo Lejon hjälper Tindra från stjärnlandet att hitta fem glittrande brillianter. Spelet, som även går under beteckningen ”Kalle Kunskap – Den stora stjärnjakten”, finns även för PC och Wii och berättelsen finns även som ljudbok. Appen och de övriga spelen är utgivna av det svenska företaget Nordic License Toys AB.

För att hitta de fem brillianterna i ”Kalle Kunskap Förskolan” måste man lösa olika uppgifter där man övar på enkel matematik, ordna, sortera, färg, form, problemlösning, bokstäver, och samband och verkan.

ANNONS:

Alla uppgifter har talade instruktioner på svenska. Dessa kan man få upprepade vid behov. Trots instruktionerna är det inte alltid helt intuitivt att veta var man skall trycka. Därför är det bra om man som vuxen kan vara med och förklara. Uppgifterna har tre svårighetsnivåer. Skillnaden mellan nivåerna är ganska liten, vilket är bra eftersom man kan avancera långsamt. Vill man ha större utmaningar finns det andra Kalle Kunskap-appar för äldre barn. Via inställningarna kan man välja svårighetsnivå men annars avgör appen automatiskt när man är redo för nästa nivå. Det gör den bland annat genom att ta hänsyn till hur många fel man gör. Gör man bara rätt kan bli uppflyttad till den svåraste nivån på en gång. Bra!

Utmaningarna är bra och känns lagom långa. När man klarat av en viss utmaning får man en brilliant som belöning. Konstigt nog måste man själv via en speciell karta hoppa ut ur utmaningen. Gör man inte det så fortsätter samma utmaning om en gång till. Detta var nog det moment som min dotter, knappt 5 år, hade svårast att förstå.

Då och då dyker det upp korta videosnuttar som för handlingen framåt. Även dessa har svenskt tal.

Via inställningarna kan man som vuxen gå in och se hur det har gått för barnen i de olika uppgifterna. Man får dock inte några detaljer utan endast ett ”OK”, ”Bra” eller ”Wow” per uppgift och nivå. Här är en skärmdump.

Grafiken i spelet är väldigt pixlig och ljudet är burkigt. Detta var dock inte någonting som min dotter reflekterade över. PC-versionen av ”Kalle Kunskap Förskolan” verkar ha släppts redan 2005. Förmodligen är det exakt samma grafik och ljud som används.

Appen har varken reklam, i-app köp eller externa länkar. Väldigt barnvänlig med andra ord.

iPhone-versionen av denna app känns lite väl liten och pillrig. Utvecklaren har dock gjort så att man kan pincha med fingrarna för att zooma in. Det gör det bättre – men samtidigt blir det ett extra moment att tänka på. Appen gör sig bäst på en iPad.

”Kalle Kunskap Förskolan” är en bra och varierad app, trots att den egentligen endast innehåller 5 olika uppgifter. Min dotter gillar appen och kommer med stor sannolikhet att prova den igen. Appen fungerar nog bra även på förskola. Den finns stöd för flera användare och har för varje användare koll på var man befinner sig och vilken nivå man är på.

Jag rekommenderar ”Kalle Kunskap Förskolan” till barn från 3 till 6 år. Betyget blir 4 av 5.

Appen går även att köpa till Mac OSX.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   25 kr 4 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Kalle Kunskap Förskolan för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

7 kommentarer

 1. Elin skriver:

  Min 4,5-åring har ett annat Kalle Kunskap-spel till datorn och gillar det, så jag köpte detta till iPaden. Väldigt prisvärt i jämförelse med datorspelen, och han fastnade direkt. Tyvärr buggar spelet rätt mycket, några gånger lyckades vi inte starta det alls, andra gånger började en filmsnutt istället för de spel som skulle vara på de olika ställena. Och några gånger gick det inte att välja rätt alternativ, det hände ingenting om man tryckte på rätt ställe (det var på glitterburkarna). Och detta endast på ett par timmars spelande. Så sammanfattningsvis tycker jag så här långt att det är ett bra och prisvärt spel, men det behöver komma en uppdatering med buggfix.

 2. Pappa Daniel skriver:

  Elin: det där med att en filmsnutt startar då och då tror jag inte är en bugg. Jag tror att tanken är att det på något sätt skall föra handlingen framåt. Men jag kan ha fel.

  Glitterburkarna hade vi också lite problem med. Man måste ”skaka” burken en liten stund innan den glittrat ner hela saken som ligger på flotten. Men det kanske inte var det problemet som du hade?

 3. Åsa skriver:

  Ett populärt spel för min 4- respektive 6-åring. Sångerna är mycket omtyckta och spelas om och om igen.

  Det jag själv saknar är att ett spelmoment inte avslutas när de fått en gul briljant. Det skulle dessutom kunna vara en liten svårighetsstegring så att det inte är samma spel som spelas om igen.

 4. Elin skriver:

  Daniel: det stämmer att filmsnuttar ska börja men här var det på vissa ställen så att det bara blev samma film om och om igen utan att man kom vidare. Men när det problemet uppstått har det funkat att starta om iPaden (fast det är ju lite irriterande förstås). Men i övrigt en bra app, det händer ju att det är lite småbuggar i första versionen.

 5. Aida skriver:

  Min 5 åriga dotter tycker jättemycket om den här appen. För ett år sedan köpte vi spelet till datan men den var hon inte intresserad av. Jag köpte appen efter din rekommendation och eftersom jag vill ha ett spel med svenskt tal. Hon fastnade direkt och har spelat många gånger därefter. Hon hade också svårt med glitterburken (även jag :/) i början. Hon älskar filmsnuttarna och har lärt sig sången som hon gärna går och nynnar på. Jättebra app och mycket prisvärt!

 6. Villemo skriver:

  Mina barn älskar kalle Kunskap-spelen på datorn och därför tyckte jag att det var en helt ok kostnad att köpa apparna. Tyvärr funkar de urdåligt till iPhone. Skärmen är för liten och till och med för oss vuxna är det svårt att få grepp om sakerna i spelet och flytta dem till rätt ställen. Spelserien är fantastisk, men apparna är en enorm besvikelse.

 7. Birgitta skriver:

  Det här är ett spel som passar både min treåring och min femåring. Båda är mest förtjusta i räknemomentet med rymdraketen. Bokstäverna är lite väl svåra för treåringen, men femåringen klarar det galant. Spelen med Kalle kunskap är pedagogiskt upplagda och genomtänkta samtidigt lite spännande i och med att de är utformade som ett uppdrag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *