Kalle Kunskap och hans vänner tar steget in i karting-världen. Olika spelstilar, Gokarts och svårighetsgrader gör spelet varierande.

Kalle Kunskap Gokart är en ny app från Nordic License Toys. Vi har tidigare mött Kalle Kunskap i spel som bland annat Kalle Kunskap Förskolan och Kalle Kunskap Ettan, spel med tydliga pedagogiska inslag. Kalle Kunskap Gokart är ett tävlingsspel som mer syftar till att träna reaktionsförmåga och motorik än att träna läsning eller öva på att räkna. Spelet går ut på att gasa och styra en Gokart runt 12 olika banor och samla bokstäver (om man vill). Man styr genom att luta enheten och gasar med knappar på skärmen. Det finns två gaslägen – normal och snabb. Det går också att backa Gokarten. Spelet innehåller inget tal och de enkla, kortfattade menyerna är på svenska.

ANNONS:

kalle-kunskap-gokart-bana-sv

Från huvudmenyn hittar man inställningar. Här är det sparsamt, och det enda man kan ställa in är volym (ljudeffekter och musik). Dessa inställningar går också att komma åt under pågående race. Under menyn ”Spel” kommer man till de tre olika spellägena:

Singellopp – I detta spelläge tävlar man mot ett antal motståndare och man kör igenom bana för bana. Det finns två säsonger med sex banor i varje. De olika banorna låses upp allt eftersom, vilket innebär att man behöver klara banorna i tur och ordning. På varje bana kan man ställa in svårighetsgrad, antal varv på banan, välja hur många motståndare man vill tävla mot samt välja bil med förare. De olika bilarna har olika köregenskaper som maximihastighet och hastighetsökning. Längs varje bana finns sex bokstäver som man kan fånga.

kalle-kunskap-gokart-kora-sv

Turnering – I spelläget turnering väljer man först svårighetsgrad (nybörjare/amatör/proffs/legendar) samt bil och förare. Man spelar sedan genom alla banor och samlar poäng för att försöka vinna hela turneringen. Observera att om man går ur spelläget under pågående turnering måste man börja om från början.

kalle-kunskap-gokart-kora2-sv

Tävla på tid – Här kan man tävla mot sig själv eller sina vänner (genom att turas om) i att komma snabbast runt en bana. Man kör ensam på någon av de tolv banorna för att försöka pressa varvtiden. Här kan man bara välja bil och förare.

Jag har testat spelet på iPad tillsammans med min snart fyraåring och min åttaåring. Snart fyraåringen klarade inte riktigt av att styra och gasa och åttaåringen tyckte inte spelet var intressant alls. Det bör nämnas att han inte är så förtjust i bilspel över huvud taget. Jag bedömer att spelet passar för barn mellan 5 och 7 år, men även äldre barn kan gilla spelet då det finns olika svårighetsnivåer. Spelkänslan är väldigt förlåtande, och även om man kör med full fart in i lador eller staket skadas varken bil eller annat. Man förlorar förstås fart och kan landa åt fel håll. Då är det bra att kunna backa. Sen är det bara att köra vidare!

Jag saknar de pedagogiska inslag de tidigare Kalle Kunskapspelen haft. En finess hade till exempel varit om bokstäverna lästs upp då man plockade dem längs vägarna. En tydlig nackdel finner man då man använder spelläget ”turnering”. Om man lämnar detta spelläge måste man börja om turneringen från början. Flera spelarprofiler hade löst detta problem, då varje familjemedlem hade kunnat ha sin profil.

I spelbeskrivningen på App Store står det att man kan låsa upp överraskningar från Kalle genom att samla bokstäver längs banorna. Jag har spelat genom alla banor och samlat alla bokstäver, men lyckas ändå inte få någon överraskning.

Spelet är väldigt avskalat och har inga länkar till sociala medier eller reklam. Appen är fri från in-app purchase.

Sammanfattningsvis är det här ett väldigt snällt spel, dessutom ganska ensamt som Gokartspel för yngre barn. Även om det inte är i klass med mer kända konsolspel som Mario Kart är det ett bra spel som jag rekommenderar för barn som gillar bilspel och tävlingsmoment.

Jag ger Kalle Kunskap Gokart betyg 3 av 5.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   11 kr 6 maj 2021
  •   12 kr 4 okt 2019
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *