”Kalle Kunskap Skolstart” är en berättelse som innehåller sju pedagogiska spel samt kortfilmer som för historien framåt.

”Kalle Kunskap Skolstart” är uppbyggd på ett liknande sätt som Kalle Kunskap Förskola, som jag skrev om häromdagen. Appen innehåller en berättelse med pedagogiska uppgifter. Berättelsen denna gång är att Kalle Kunskap och Leo Lejon är strandsatta på en ö gjord av ballonger. Deras skepp är instängt i Ballongpalatset. För att ta sig in måste de väcka en sovande vakttjur med hjälp av fem olika instrument. Därefter kan de befria Drömskeppet och åka hem. Spelet, som även går under beteckningen ”Kalle Kunskap – På äventyr i Ballongstaden”, finns även för PC, Wii och Nintendo DS. Berättelsen finns även som ljudbok. Appen och de övriga spelen är utgivna av det svenska företaget Nordic License Toys AB.

ANNONS:

För att hitta de fem olika instrumenten i ”Kalle Kunskap Skolstart” måste man lösa olika uppgifter där man övar på matematik, siffror och bokstäver, färg och form, rim och mått, samband och verkan och läsförståelse. I det spel där man övar på bokstäver ljudas inte dessa.

Alla uppgifter har talade instruktioner på svenska. Dessa kan man få upprepade vid behov. Trots instruktionerna är det inte alltid helt intuitivt att veta var man skall trycka. Därför är det bra om man som vuxen kan vara med och förklara. Uppgifterna har, precis som i övriga appar med Kalle Kunskap, tre svårighetsnivåer. Skillnaden mellan nivåerna är ganska liten, vilket är bra eftersom man kan avancera långsamt. Via inställningarna kan man välja svårighetsnivå men annars avgör appen automatiskt när man är redo för nästa nivå. Det gör den bland annat genom att ta hänsyn till hur många fel man gör. Gör man bara rätt kan bli uppflyttad till den svåraste nivån på en gång. Bra!

Utmaningarna är bra och känns lagom långa. När man klarat av en viss utmaning får man en del av ett musikinstrument som belöning. Konstigt nog måste man själv via en speciell karta hoppa ut ur utmaningen. Gör man inte det så fortsätter samma utmaning om en gång till. Detta hade min dotter, knappt 5 år, svårt att förstå. Både jag och min dotter hade dessutom svårt att hitta alla utmaningar. Alla syns nämligen inte på kartan.

Då och då dyker det upp korta videosnuttar som för handlingen framåt. Även dessa har svenskt tal.

Via inställningarna kan man som vuxen gå in och se hur det har gått för barnen i de olika uppgifterna. Man får dock inte några detaljer utan endast ett ”OK”, ”Bra” eller ”Wow” per uppgift och nivå. Här är en skärmdump.

Grafiken i spelet är väldigt pixlig och ljudet är burkigt. Detta var dock inte någonting som min dotter reflekterade över. PC-versionen av ”Kalle Kunskap Skolstart” verkar ha släppts redan 2005. Förmodligen är det exakt samma grafik och ljud som används.

Appen har varken reklam, i-app köp eller externa länkar. Väldigt barnvänlig med andra ord.

iPhone-versionen av denna app känns lite väl liten och pillrig. Utvecklaren har dock gjort så att man kan pincha med fingrarna för att zooma in. Det gör det bättre – men samtidigt blir det ett extra moment att tänka på. Appen gör sig bäst på en iPad.

”Kalle Kunskap Skolstart” är en bra och varierad app som fungerar bra i både hemmamiljö samt i förskola/skola. Min dotter har testat appen och uppgifterna är faktiskt svårare än ”Kalle Kunskap Förskola”. I övrigt är den ganska lik, förutom att utmaningarna är svårare att lokalisera.

Appen har stöd för flera användare och har för varje användare koll på var man befinner sig och vilken nivå man är på.

Jag rekommenderar ”Kalle Kunskap Skolstart” till barn mellan 4 och 6 år. Betyget blir 4 av 5.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   20 kr 6 maj 2021

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Kalle Kunskap Skolstart för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

2 kommentarer

 1. Elin skriver:

  Eftersom Kalle Kunskap Förskolan är väldigt populär hos min snart femårige son så köpte jag även Kalle Kunskap Skolstart. Den är nästan lika bra, men lite för ojämn i nivån tycker jag (vissa delar är betydligt svårare än andra). Det gäller framförallt begynnelsebokstaven i olika ord, där det är gemener (inte versaler som de flesta små barn har enklare för) och där de hela tiden upprepar vilken bokstav man redan står på vilket är lite förvirrande när man ska till en annan. Det hade varit enklare om de åtminstone i enklaste nivån kunde visa hela ordet utskrivet eller att man kunde välja på versaler och gemener.
  En annan sak jag inte gillar är att det kommer förolämpningar ibland om man är långsam, t ex ”Du jobbar lika långsamt som en snigel”. Det känns lite onödigt. Som vuxen kan jag också tycka att de borde jobbat mer med att uppdatera grafiken men det verkar inte störa min son alls.
  Men det är en bra och lärorik app som håller länge, och till ett väldigt bra pris jämfört med de andra plattformarna.

 2. Nina Ekeblad skriver:

  Hur hittar man de två utmaningarna som inte syns på kartan?! Jag förstår inte hur man tar sig vidare från de första fem och jag är vuxen…:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *