Gillar du och ditt barn ständiga upprepningar och överdrivna dialekter, och vill samtidigt öva språk och matematik? Då kan Kalle Kunskap-serien vara något för er.

Kalle Kunskap Tvåan är (i nuläget) den svåraste appen i serien, och behandlar bland annat stavning, addition, subtraktion, udda/jämna tal, klockan, motsatsord och synonymer. Andra appar i samma serie är Kalle Kunskap Förskolan, Kalle Kunskap Skolstart och Kalle Kunskap Ettan.

ANNONS:

Kalle Kunskap Tvåan

Kalle Kunskap-apparna är upplagda som en berättelse med små videosnuttar som beskriver handlingen. Man får sedan utföra olika uppdrag för att ta sig vidare i berättelsen och slutföra utmaningen. I Tvåan har drömskeppet, som Kalle Kunskap och Leo Lejon åker runt i, hamnat på en ö som är gjord av ost. Här har ärkefienderna Piråttorna som vanligt varit och ställt till med otyg som Kalle och Leo måste reda upp. Kalle Kunskap Tvåan kallas även för Kalabalik på Ostön.

I början av spelet behöver man samla in ett stort antal baguetter, blåmögelosttegelstenar samt makaronifrukter för att fylla tre tunnor och komma vidare. Dessa får man genom att lösa liknande uppgifter om och om igen. För att få baguetter hittar man sammansatta ord, antonymer (motsatsord) samt synonymer, för att få makaronifrukter löser man additions- och subtraktionstal, och för att få blåmögelosttegelstenar ska man stava till olika ord. Uppgifterna måste upprepas ett stort antal gånger för att fylla alla tunnor. Man ska dessutom även sätta ihop olika insektsdelar till diverse insekter utifrån beskrivning av karakteristiska egenskaper. När både insektsburkarna och tunnorna är klara kan man komma vidare i berättelsen. Därefter väntar samlande av ostbollar, som går ut på att träna jämna och udda tal, man ska fånga ostbollar med rätt siffror. Även denna uppgift upprepas ett stort antal gånger innan man kommer vidare. Sedan följer uppgifter med något färre upprepningar, som bland annat behandlar klockan (läs av analogt och svara digitalt) och att bygga meningar med hjälp av ett antal ord. Slutligen ska man besegra ett ostmonster genom att träffa rätt bråktal. Man får även visa sin goda sida genom att rädda de elaka Piråttorna (som förstås inte förstår att uppskatta denna vänlighet utan fortsätter sin kriminella bana).

Kalle Kunskap Tvåan

Kalle Kunskap Tvåan

Det är ett stort antal pedagogiska moment i spelet, vilket är appens främsta styrka. Dock upplever jag att uppgifterna är något ojämna, dvs att vissa är betydligt svårare än andra. Udda/jämna tal är exempelvis svårare än att sätta ihop insekter eller hitta synonymer. Ett barn som klarar en del av uppgifterna kan därför fortfarande behöva hjälp av en vuxen med andra uppgifter. Appens främsta svaghet är att det är så otroligt mycket upprepningar, vilket gör att många barn (och föräldrar) tröttnar.

Det finns olika svårighetsnivåer i appen, som väljs automatiskt utifrån hur många rätt/fel barnet gör. Men sitter man som vuxen med och hjälper till så kan det snabbt hamna på svåraste nivån och den är i vissa fall väldigt svår. Det går dock även att välja nivå manuellt i inställningarna i appen om det skulle behövas. Det finns stöd för olika användare vilket är bra eftersom flera barn då kan använda appen på samma iPad. Appen fungerar på iPhone och iPad, jag rekommenderar att använda den på iPad eftersom det blir lite smått och svårstyrt på liten skärm. Appen har svenskt tal (dock med en hel del upprepningar och överdrivna dialekter). Det finns inga externa länkar eller köp inuti appen.

Inställningar

Jag har provat spelet med min sjuåring och femåring. Sjuåringen dissar appen helt på grund av de många upprepningarna. Han tycker att det är tjatigt, och berättelsen tilltalar honom inte (den kan upplevas som lite barnslig). Dock är nivån rätt för honom, han klarar alla uppgifter på egen hand. Femåringen däremot tycker att spelet är kul och vill gärna klara sig genom hela berättelsen. Han har också större tolerans för alla upprepningar. Däremot är många av uppgifterna för svåra för honom, vilket gör att han kräver att jag ska sitta bredvid konstant när han spelar och hjälpa honom lösa dem. Det tyckte jag kändes helt okej i början, men sisådär hundra blåmögelosttegelstenar senare börjar det bli lite tjatigt… Han spelar dessutom om spelet från början när han har klarat av hela, vilket är ett bra betyg från honom men ibland upplevs som en plåga för hans omgivning 😉

Jag tror att appen passar allra bäst för väldigt tålmodiga barn som är ca 7-8 år, eller för barn från ca 5 år med väldigt tålmodiga föräldrar. På grund av sitt stora pedagogiska innehåll och den tillhörande motiverande berättelsen ger jag appen en fyra trots de många upprepningarna.

Det går även att köpa denna app till Mac OSX.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   25 kr 2 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Kalle Kunskap Tvåan för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *