”Känner du Pippi Långstrump?” är en ny bokapp baserad på boken med samma namn av Astrid Lindgren

”Känner du Pippi Långstrump?” är en av Astrid Lindgrens första böcker om Pippi Långstrump och gavs ut 1947. Böckerna om Pippi är översatta till 64 språk (år 2009). Ingen svensk författare har blivit översatt till så många språk som Astrid Lindgren och den totala försäljningen av hennes böcker beräknas uppgå till otroliga 145 miljoner exemplar.

ANNONS:

Boken handlar om Pippi Långstrump när hon flyttar in i Villa Villekulla och träffar sina nya lekkamrater Tommy och Annika. Den danska konstnären Ingrid Vang Nyman har gjort de vackra illustrationerna. Berättarrösten i appen görs av Johanna Westman och appen är producerad av företaget Filimundus.

Appen börjar med att man får instruktioner om hur man kan använda den. Instruktionerna ges både via text och berättarröst så att även barn kan förstå. En riktigt nytänkande och lättanvänd finess är att man kan vrida på sin iPad för att byta mellan klassisk och interaktiv vy.

Var man än befinner sig i appen kan man stänga av ljud och flytta sig till valfri sida. Dessa två alternativ når man genom att trycka på tydliga symboler som ligger i appens vänstra hörn. Då och då dyker även en tärning upp och det betyder att man kan spela ett spel. Bläddra gör man genom att trycka eller dra i flikarna som ligger i höger/vänster kant.

Har man appen i stående läge hamnar man i det klassiska läget. Då får man upp både bild och text, precis som i boken. Här kan man antingen läsa själv eller använda sig av berättarrösten för att få boken uppläst. När som helst kan man bläddra vidare i boken. I det klassiska läget finns inga animationer eller interaktivitet.

Man kan också välja att läsa boken i ett interaktivt läge. Då vrider man bara på skärmen i 90 grader så att skärmen blir horisontell. Det interaktiva läget är precis samma berättelse med samma berättarröst. Den stora skillnaden är att det inte är någon text utan stora vackra interaktiva bilder (baserade på bokens illustrationer). Det interaktiva läget innehåller även två spel samt 8 målarböcker.

Det finns massor med interaktiva bilder. En för varje sida i boken. Man får inte någon ledtråd om vad som är interaktivt utan måste lista ut det själv. Det finns en hel del att upptäcka och att göra. Man kan både trycka och dra på föremål och karaktärer och möts av finurliga animationer, oväntade ljud och musiksnuttar. Eftersom man inte får några ledtrådar kan det ta ett tag innan man upptäcker allt. Ett sådant exempel är att man på en bild kan plocka äpplen från ett träd och mata hästen med.

Spelen når man endast i det interaktiva läget och då genom att trycka på en tärning som dyker upp i det högra hörnet. I ett av spelen spelar man krocket genom att dra med fingret på ett krocketklot. Det finns flera olika krocketbanor och man kan vara en eller två spelare. Spelet innehåller instruktioner om hur man spelar. Att spela är ganska lätt och roligt. Det enda problemet är att det tar en stund innan själva klotet stannar vilket gör att spelet blir onödigt segt.

Det andra spelet går ut på att hitta Herr Nilsson som gömmer sig i krukor. Här måste man koncentrera sig för kunna lista ut rätt svar. Men man har hur många chanser på sig som helst att gissa rätt, så det går inte att misslyckas.

Filimundus kallar appen för ”världens första spelbok”. Ordet ”spelbok” är ett väldigt passande namn för bok-appar med spel. Exakt hur de definierar ordet framgår inte, men att kunna läsa den klassiska boken och närsomhelst kunna vrida den för att gå in i ett interaktivt läge är de nog först med. Bok-appar med spel är dock inte någonting nytt.

Att man kan växla mellan klassiskt och interaktivt läge känns nytänkande. Det är en väldigt bra idé och det vore kul att se detta även i andra bok-appar. Filimundus har lyckats mycket bra med konsten att föra över Pippi Långstump till ett nytt medium och samtidigt bibehålla själva Pippi-känslan. Med det menar jag exempelvis karaktärerna, det lekfulla och det busiga. Den interaktiva delen i appen gör att man känner sig delaktig i händelserna. Appen har humor och den är lätt att använda, även för små barn.

Det är svårt att hitta någonting negativt med denna app. Men en sak som skulle kunna bli bättre är att när man bläddrar mellan olika sidor så dröjer det ibland lite lite för länge innan nästa sida dyker upp. Inget stort problem, men ändå värt att nämnas.

Det finns säkert många barn som redan läst boken och endast vill spela. Därför hade det också varit bra om det var enklare att hitta tillbaka till spelen. Ett sätt skulle kunna vara att i innehållsförteckningen tydligt markera de sidor i boken som har spel. Appen har ingen reklam och man kan inte köpa till saker i appen (in-app purchase).

Jag rekommenderar Känner du Pippi Långstrump till barn mellan 4 och 7 år. Betyg: 5 av 5.

Uppdaterat den 23 december 2011
Appen finns nu även för iPhone. iPhone-appen saknar dock det klassiska läget där man kan läsa texten själv.

Här är en YouTube-film som visar lite hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   49 kr 9 maj 2023
  •   55 kr 6 okt 2022

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

5 kommentarer

  1. Petra G skriver:

    Det här spelet var verkligen en hit hemma hos snart 3-åringen! Vill också säga TACK för denna fantastiska site som vägleder i app-djungeln. Jag går helt på dina rekommendationer när jag laddar hem appar.

  2. Cilla skriver:

    En liten fråga, e de någon annan skillnad mellan iPhone o iPad version förutom läs själv, med tanke på priskillnaden.
    Vill oxå tacka för ditt stora arbete med din site. Läser den ofta. Tack.

  3. Pappa Daniel skriver:

    Ja. iPhone-versionen saknar det klassiska läget där man kan läsa själv.

  4. Cilla skriver:

    Tack då vet jag.

  5. Ann-Charlotte Högberg skriver:

    Denna interaktiva bok är en favorit bland barnen på förskolan där jag jobbar. Det är spännande att höra sagan och sedan prova vad som kan hända på sidan när man trycker på olika figurer/saker. För mig som förskollärare är det bra att kunna läsa den som ”vanlig” bok när det samlas för många barn runt iPaden. Den här Aspen kommer att hålla länge!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *