I Kapu Bloom Tunes målar man frön, som växer upp till fina blommor med kronblad i samma mönster som fröna. Samtidigt som man målar skapar man musik och på de färdiga blommorna kan man spela och utforska melodierna.

Både att måla och att spela musik brukar vara lockande för många små barn och Kapu Bloom Tunes erbjuder en kombination av dessa två moment. Man börjar med att färglägga ett frö med åtta olika färger inklusive regnbågsfärg. Samtidigt som man målar skapar man musik. Målar man snabbt spelar musiken snabbt och om man målar långsamt kommer tonerna en och en.

ANNONS:

Bloom Tunes

När man är klar med målningen måste man vattna fröet för att det ska kunna växa upp till en glad blomma med symetriska kronblad som ser ut som det målade fröet. Färgen på blommans mittdel blir samma som den färg man målade sist med innan man vattnar. Detta moment kan vara lite svårt för riktigt små barn eftersom det krävs att man håller kvar fingret på vattenkannan ända tills hela skärmen är fylld med vatten. Släpper man innan dess kan man måla vidare eller så får man vattna om från början igen.

Bloom Tunes

Trycker man snabbt på blommornas mitt kan man trumma med olika trumljud. Håller man kvar fingret börjar kronbladen att snurra samtidigt som en melodi spelas. Genom att själv snurra på bladen i olika hastighet och riktning kan barnet experimentera med melodierna.

Det finns tre olika former på fröna/kronbladen och dessa har tre olika slags ljud. Dessa ljud återkommer med jämna mellanrum när man väljer att måla ett nytt frö. Den uppmärksamma kan även roa sig med att trycka på en mask som kommer fram lite då och då.

Skapar man en ny blomma flyttar den tidigare målade blomman åt sidan och blir något mindre. Var tredje gång försvinner den helt och på så sätt kan man fortsätta måla nya blommor och spela på de tre senast målade blommorna samtidigt.

Min nyblivna tvååring lärde sig snabbt att det gick att vattna fröet så att det kunde växa upp till en blomma och byter lika lätt tillbaka till ett nytt frö och kan därmed utan problem hantera appens alla funktioner på egen hand. Ett yngre barn i redaktionen som testat hade dock svårt för att förstå hur man får fröna att bli blommor och gissningsvis bör man vara uppåt två för att använda den på egen hand.

Tvåringen tycker det är roligt att måla och höra musiken till och sedan spela på blommorna och få dem att snurra så fort som möjligt. En spännande upptäckt som varit engagerande är dessutom att storleken på markören växer och ”ploppar” till om man håller kvar fingret. Denna metod kan också användas för att öka streckens bredd.

För en större variation och utökad livslängd hade vi önskat att det fanns fler olika slags instrument och att man kunde spela på fler än tre blommor samtidigt. För lite äldre barn hade det även varit lämpligt med en inställningsmöjlighet som gjorde det möjligt att själv kunna välja fröform, bakgrundsfärg och instrument.

Förutom att Kapu Bloom Tunes låter barn experimentera med målning och musik visar den även på hur symmetri fungerar då alla blomblad är identiska. Detta är en riktigt fin app som i sin enkelhet kan väcka mindre barns intresse. Jag rekommenderar i första hand Kapu Bloom Tunes till barn mellan 1 och 2 år och betyget blir en trea.

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   25 kr 5 okt 2019
Google Play Store
  •   21 kr 20 jan 2020

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Kapu Bloom Tunes för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *