Kids music Factory är en färgglad app där man kan utforska musikens värld med olika toner och instrument, eller utmana sig i att spela färdiga låtar.

Kids Music Factory är skapad av tillverkaren GiggleUp, som även har gjort appar som Förskolelabyrint och Räkneapan. Till skillnad från tidigare appar fokuserar den nya appen på musikskapande. Appen är uppdelad i två delar; en för att skapa egen musik och en där spelaren väljer en färdig låt och kan lära sig att spela den i rätt takt och ton.

ANNONS:

När man appen ser man en notrad med fem vågräta linjer. Det är denna notrad man använder för att leka fram musik. I menyraden längst upp på skärmen kan spelaren enkelt lägga till färdig musik, spara sin musik, lära sig spela musik, ändra hastighet, byta bakgrundsbild och växla mellan en ljudbank och ett piano.

Ljudbanken syns i nedre delen av skärmen. Den innehåller olika instrument, djurläten, monsterläten (syntetiska ljud) och fordon. När en figur blir indragen på notraden låter den med sitt ljud samt i den ton som är i notraden. Det går att sätta flera figurer på samma rad fast med olika ton, om man vill det. Vill man kan man ladda in färdiga noter som man fritt kan ändra i och leka med. Det finns 20 klassiska engelska barnvisor att välja mellan.

Kids Music Factory

Närsomhelst under skapandet kan man lyssna på det man skapat. Väljer man att spara sin låt kan man ladda in den vid ett senare tillfälle, eller skicka den via mejl till någon annan. Den skickas då i mp4-format. Det innebär att den som får låten kan lyssna på den, men inte göra ändringar. Barnlås saknas på mejl-funktionen.

För lite äldre barn kan man göra det mer avancerat genom att byta ut ljudbanken mot vanliga noter. Väljer man detta alternativ drar man inte noterna upp på notraden utan man trycker med fingrarna på tangenterna och de hamnar på sin rätta plats i notraden. Man kan enkelt flytta, eller ta bort noter bara genom att dra i dem.

Kids Music Factory

Förutom ovanstående kan man välja att lära sig spela någon av barnvisorna på piano. Många av visorna är kända även i Sverige, exempelvis Blinka lilla stjärna, Imse vimse spindel och Hjulen på bussen. Sången spelas upp och det gäller att trycka på rätt tangent när noterna kommer åkande över skärmen. Hinner man inte hitta rätt ton stannar sången upp och rätt tangent börjar blinka som hjälp. Det går att göra det svårare genom att ta bort notens namn på de noter som kommer åkande, då har man bara färgen på noten som vägledning. När sången är slut kommer det upp en skylt som visar hur många toner spelaren tryckte rätt eller missade. Som betyg får man en till tre stjärnor, och valet att byta sång eller spela den igen.

Kids Music Factory

Mina barn på 3,5 och 6,5 år är båda mycket förtjusta i musik. Detta var en app som de gärna ville pröva på vår iPad och när vi tillsammans hade gått igenom hur den fungerade gjorde de flera låtar själva. 3,5 åringen gjorde mest låtar efter de olika figurerna och experimenterade med olika toner, medan 6,5 åringen försökte skapa en hel låt med många olika nyanser. Båda tyckte det var enkelt att skapa egna låtar, och det var också den delen av appen som blev mest populär hos oss. Ett plus för appen är att det går att skapa helt fritt både i toner och längd på låten och att det går att lyssna, lägga till och skapa om precis hur många gånger som helst. 6,5 åringen önskar att det gick att välja lite mer ”poppiga” låtar.

Ett minus för appen är att all text är därför på engelska. Mina barn hade svårt att veta var i menyn de skulle spara och ändra en låt, och många gånger blev menyvalen lite otydliga. Detta är ingen app för att göra avancerade låtar, utan mer en start till att se att det finns olika toner och upptäcka glädjen i att skapa och uppleva musik. Vi rekommenderar den till barn mellan 4 och 8 år. För att kunna följa med och lära sig spela låtar bör man vara lite äldre, omkring 6 år.

Appen har inställningar bakom barnlås, där det finns volymval och externa länkar till bland annat App Store. I övrigt är appen fri från reklam och in-app purchase.

Betyget blir 4 av 5.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   30 kr 6 maj 2021

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Kids Music Factory för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

3 kommentarer

 1. Anna skriver:

  Min fyraåring och jag har testat Kids Music Factory. Barnet förstod snabbt hur han skulle spela. Den populäraste biten var dör han själv fick skapa musik. Han la till ett ljud i taget och lyssnade hur det lät. Jag tycker att appen uppmuntra barn till att testa utan pekpinnar.
  Jag rekommenderar Kids Music Factory.

 2. Maria oreest skriver:

  Nu har min 6 åriga dotter spelat och testat KIds music Factory, det är ett väldigt tillåtande spel, enkelt att förstå och dottern tycker det är roligt. hOn spelar det inte hela tiden men återkommer med jämna mellanrum. Det känns som att hon utvecklar spelet för varje gång. Tror att hon gillar att det inte ”tar slut”

 3. Piotr Nowotnik skriver:

  I am very glad to know that the app is bringing so much fun and helps with learning music. Wishing you a lot of fun with it 🙂

  Piotr Nowotnik
  (music composer / sound designer for GiggleUp Pty Ltd)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *