King of Math Junior är en app som går ut på att man ska bli mattekung genom att svara på ett varierat utbud av matematikrelaterade frågor.

I King of Math Junior gäller det att svara på mattefrågor av olika slag för att klättra tio steg på samhällsstegen från bonde till kung. Man börjar spelet med att skapa en profil så att man kan följa sina egna framsteg och om så önskas jämföra sig med andra som skapat egna profiler. Uppgifterna är indelade i tio olika böcker med innehållen räkna, addition, subtraktion, multiplikation, division, geometri, jämföra, mäta, pussel och bråk. Man väljer själv vilken bok man vill börja med och kan när som helst byta mellan böckerna.

ANNONS:

King of Math Junior

Alla mattefrågorna baseras på att man får en uppgift och att man sen ska välja ett av fyra eller i vissa fall två svarsalternativ. Ibland finns det skriven text som talar om vad som ska göras och man behöver därmed vara läskunnig eller ha någon som läser högt för att kunna förstå vad som efterfrågas. Endast ett fåtal av frågorna innehåller uppgifter av vanlig räknekaraktär där man ska komma fram till vad som ska stå efter ett lika med tecken. I stället så måste man ofta tänka i flera steg för att komma fram till svaret som efterfrågas. Siffror ska placeras in på tallinjer, största talet markeras, pusselbitar placeras på rätt plats och en massa andra saker av ett väldigt varierande slag. Just denna variation och därmed möjligheten att se matematiken från många olika håll gör så att det inte blir en vanlig färdighetsträningsapp.

King of Math Junior

Varje bok innehåller 10 kapitel varav de nio första har olika inriktningar och klarar man ett kapitel så blir nästa upplåst. Uppgifterna inom varje kapitel slumpas fram så det blir en viss variation även om man väljer att spela samma kapitel flera gånger. Svårighetsgraden ökas allt eftersom men en lägre nivå kan ibland upplevas som svårare än nästföljande, eftersom det ofta är helt olika typer av uppgifter. Det sista kapitlet innehåller 16 uppgifter som är en blandning från de nio första kapitlen.

Huvudmålet är att bli kung eller drottning, men man får även belöningar i form av stjärnor och medaljer, vilket mina barn verkligen uppskattade. Inom varje kapitel kan man få tre stjärnor. För varje fel svar så försvinner en stjärna och man får välja ett annat svar på uppgiften. Skulle man få tre fel så får man göra om hela kapitlet. Man kan sen få brons, silver och guldmedaljer om man tar alla stjärnor inom respektive bok.

Via en inställningssida kan man välja språk, ljustera bakgrundsmusiken och välja om man vill registrera sina resultat i gamecenter. På samma sida finns länkar för att komma i kontakt med utvecklaren och till dess övriga appar. Dessa är barnsäkrade. Det finns ingen möjlighet till köp inuti appen.

Min sexåring och min åttaåring har provat King of Math Junior på iPad och tycker att den är väldigt rolig och att det är en spännande utmaning att samla stjärnor och medaljer och försöka bli kung och drottning. Även om båda kan läsa så har de i många fall behövt hjälp för att förstå vad som egentligen efterfrågas. Med tanke på att de i förskoleklassen och tvåan inte har hunnit så långt i matematikundervisningen och till exempel inte hunnit med så mycket division och multiplikation så har jag varit tvungen att visa på olika strategier över hur de kan klura ut vilket svar som är rätt. Åttaåringen som är väldigt tävlingsinriktad nöjde sig inte med att ta sig igenom alla uppgifterna utan gav sig inte förrän han lyckats ta alla stjärnor och medaljer, vilket tog åtskilliga timmar.

Med tanke på att King of Math Junior enligt utvecklaren vänder sig till barn från sex år så tycker jag att det är lite synd att poängen till största delen är beroende av hur snabbt man utför uppgifterna. Blir nämligen extremt svårt att nå upp till kung eller drottning om man inte kan sina multiplikations- och gångertabeller utantill, vilket få barn i den åldern kan. Även om det inte gått så snabbt alltid tycker jag att min åttaåring hade förtjänat att bli kung då han klarat alla uppgifterna och fått alla medaljerna. Enligt poängen måste han dock ha ytterligare två miljoner för att nå dit.

Till följd av behovet att vara läskunnig rekommenderar jag King of Math Junior från 7 år, men även yngre barn kan utan större problem klara många av uppgifterna. Når barnen blivit lite äldre eller om man vill ha en större utmaning som vuxen kan man gå vidare till vanliga King of Math som riktar sig till en äldre målgrupp. För yngre barn kan jag i första hand rekommendera Räkneknep som har ett liknande upplägg, men med enklare nivå, inte kräver läskunnighet och enbart innehåller frågor inom antalsräkning, addition, subtraktion, färg och form.

Hade min åttaåring fått bestämma så hade King of Math Junior fått en femma. Den stora variationen på uppgifter ger appen en god hållbarhet, men med tanke på att det är svårt för appens yngre målgrupp att spela på egen hand så vill jag dock inte ge den mer än en fyra. Med svenskt tal och utförligare beskrivningar av vad som efterfrågas kunde betyget dock blivit högre.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp. Gratisversionen finns även för Android i Google Play och Amazon.

Uppdaterat den 8 mars 2016
Numera finns det tio karaktärer att välja på, inklusive två djur.

Här är en YouTube-trailer för appen:

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande 17 språk: danska, engelska, finska, franska, grekiska, italienska, japanska, kinesiska, koreanska, nederländska, norska (bokmål), portugisiska, ryska, spanska, svenska, turkiska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   35 kr 30 nov 2019
 •   12 kr 29 nov 2019
 •   35 kr 8 nov 2019
 •   50 kr 4 okt 2019
 •   40 kr 28 jan 2019
 •   30 kr 24 nov 2018
 •   10 kr 23 nov 2018
Google Play Store
 •   30 kr 8 feb 2020
 •   40 kr 1 dec 2019
 •   10 kr 29 nov 2019
 •   40 kr 28 jan 2019
 •   30 kr 24 nov 2018
 •   10 kr 23 nov 2018
Amazon Appstore
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa King of Math Junior för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

6 kommentarer

 1. Camilla Johansson skriver:

  Tycker att spelet i sig är väldigt bra förutom att man valt ordet MISSLYCKADES istället för exempelvis PROVA IGEN eller KÖR IGEN. Detta gör att jag inte kommer att rekommendera min kommun att köpa in det till skolorna. /Utvecklingsstödjare

 2. Mazlin skriver:

  Älskar spelet och även William 6år tycker det är roligt. Från att han började spela tills nu ser jag att han blivit bättre och utvecklats. Är inne på samma spår om misslyckades. Ordet är rätt negativt och jag hade hellre sett prova igen, kör igen, en gång till.. Men annars är det toppen, ändra ordet och jag hade rekommenderat appen till skolan.

 3. Lars Edvardsson skriver:

  Hej!

  Tack för värdefull feedback! Vi har för en tid sedan ändrat ”Misslyckades!” till ”Försök igen!”. Om det fortfarande står ”Misslyckades!”, se till att uppdatera appen i App Store.

 4. Pappa_Fredric skriver:

  Min sju-åring blev superförtjust och undrar om man kan få detta spel som läxa…! Genast blev matte övningarna inte matte längre utan utmaningar som ska lösas…!
  Kan helt klart rekommendera detta till alla sjuåringar!

 5. LärarJ skriver:

  Arbetar som lärare och mina elever som behöver mycket träning gillar den när och även jag som pedagog och mamma till en 7- åring!!! Toppen app!!!

 6. Eva skriver:

  Hur raderar jag spelare? Jag får bara meddelandet att spelaren inte går att radera. En helkul app!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *