Med Kors & Tvärs kan barn träna stavning i 270 korsord uppdelade i tre svårighetsnivåer. Varje korsord finns i fyra olika varianter. Man får höra både de eftersökta orden och hur bokstäverna man trycker på ljudas.

Kors & Tvärs är en riktigt omfattande korsordsapp från svenska företaget LäraMera som tidigare bland annat skapat Läs och förstå, Bokstavslek och Lyssna och läs. Totalt 270 korsord i tre svårighetsnivåer gör Kors & Tvärs till den mest omfattande korsordsappen vi testat hittills. Dessutom ingår lika många korsord på engelska.

ANNONS:

De 270 korsorden finns i fyra olika varianter. Dels finns naturligtvis det traditionella korsordet där man drar bokstäver till rutor. Här får man hjälp av illustrationer och genom att höra orden som efterfrågas. Det går även att ställa in hur många av de eftersökta bokstäverna som skall synas i bild samtidigt; 5, 10 eller 30 (30 innebär att alla 29 bokstäver syns).

kors-tvars-korsord

Förutom det traditionella korsordet har Kors & Tvärs tre andra varianter av korsord; ”Gömda ord”, ”Pussel” och ”Elden är lös”.

”Gömda ord” går ut att hitta ord som döljer sig i ett rutnät av bokstäver. När man hittat ett ord trycker man på dess bokstäver, har man gjort rätt visas bilden.

kors-tvars-gomda-ord

”Pussel” ser ut som ett traditionellt korsord men bokstäverna ligger redan utplacerade, men på fel plats.

kors-tvars-pussel

”Elden är lös” är ett korsord som löses på tid. Bokstäver dyker upp och man måste dra dem till rätt plats inom en viss tid. Gör man inte det försvinner bokstaven. Efter att ett visst antal bokstäver är borta avslutas spelet.

kors-tvars-elden-ar-los

Appen startar med att man får välja svårighetsnivå. Därefter finns 90 korsord att välja mellan, men alla utom det första är låsta från start. I botten av sidan finns olika inställningar som reglerar huruvida man vill ha versaler eller gemener. Det går även att ställa in hur många bokstäver som skall synas samtidigt i det traditionella korsordet. Man väljer om man vill att alla korsordsvarianter skall vara tillgängliga, eller endast vissa. Det finns också en inställning som reglerar hur tjocka linjer som skall finnas i korsorden. Inga av dessa inställningar har barnlås.

kors-tvars-val-av-pussel

Flera barn, 5, 6, 7 och 9 år, till oss i redaktionen har testat denna app. Både barn och vuxna har upplevt att inställningarna varit svåra att förstå. Val av tjocklek på linjerna i korsorden upplever många som ett onödigt alternativ. Varför är inte linjerna alltid tjocka? Det är också oklart vilka korsordsvarianter som hänger ihop med vilka alternativ. Det finns dessutom en bugg som gör att man kan få upp korsordsvarianter trots att man valt bort dem. Som vuxen hade jag önskat att inställningarna låg på en annan plats där det fanns mer utrymme för att förklara respektive inställnings betydelse. En inställning som vi saknar är att kunna reglera hastigheten i ”Elden är lös”-korsorden som många barn upplever som väldigt stressig, även på den enklaste nivån. I ”Elden är lös” kommer det dessutom upp bokstäver som inte alls hör hemma i pusslet (exempel). Man blir dock ändå tidsstraffad för dessa bokstäver, vilket upplevs som frustrerande.

Det som uppskattas mest av barnen är att man kan välja svårighetsnivå och att korsorden är avskalade och lätta att förstå. Det är tydliga bilder, bokstäver och talet är riktigt tydligt. Ett stort plus också för antalet korsord som innebär att det dröjer länge innan appen tar slut. På dessa områden är appen riktigt bra.

När det gäller just svårighetsnivåerna så skiljer de sig inte så mycket åt som man kanske förväntar sig. Skillnaden är framförallt att korsorden i den svåra nivån är större, och därmed innehåller fler sammanflätade ord. Orden i den lätta nivån (exempel) återkommer även i den svåra nivån (exempel). Oavsett vilken svårighetsnivå man väljer blir de sammaflätade orden längre desto mer korsord man klarar av.

Appen är fri från in-app purchase och reklam från tredje part. Via en barnsäkrad knapp finns det länkar till sociala medier och utvecklarens andra appar.

Kors & Tvärs är i en riktigt bra och omfattande app. Helhetsintrycket sänks av att inställningarna inte är intuitiva. Dessutom har appen kraschat och låst sig då och då för flera av de som testat, även för mig. Denna typ av småbuggar kommer förmodligen att åtgärdas i en kommande uppdatering. Buggarna har inte orsakat någon stor skada eftersom det alltid gått bra att starta om appen och fortsätta precis där man var.

Kors & Tvärs rekommenderas till barn från 6 år och uppåt. Betyget blir fyra av fem.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande fyra språk: danska, engelska, norska (bokmål), svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   45 kr 6 maj 2021
 •   50 kr 1 dec 2019
 •   25 kr 29 nov 2019
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Kors & Tvärs för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

9 kommentarer

 1. Mikaela skriver:

  Jag testade appen med en grupp utvecklingsstörda ungdomar. De tyckte mycket om appen. Orden kände de igen och om de inte gjrde det var det bara att trycka på bilden intill de tomma rutorna där ordet skulle stå och då fick de höra ordet uppläsas och klarade därefter av att stava ordet. De tyckte dock att bokstäverna gick för snabbt i de korsord där elden slukar bokstäverna. Appen fungerade mycket bra på så sätt att den efter två misslyckade försök på ett korsord, bytte korsord till ett mer passande korsord så att man slapp vidare i spelet.

  På mellan nivån kom vi tyvärr inte längre än till korsord 6 eftersom appen helt enkelt inte öppnade fler korsord.

  Jag rekommenderar appen för alla barn i skolåldern. Ett bra pedagogiskt tidsfördriv! 🙂

 2. Anna skriver:

  Testade appen ihop med barn i femårsåldern. Första gången var det fyra barn som spelade tillsammans. De var så duktiga på att hjälpa varandra och att se ordbilderna. Barnen satt länge första gången nästan en timma med bara kors och tvärs. De tyckte att de var roligast att göra delen som gick på tid där bokstäverna försvann. Även efter att de hade lämnat ipaden valde de att tala om bokstäver och ord på ett annat sätt. Den glädjen som sedan fanns oss barnen när de valde att spela själva har jag aldrig sett i något annat spel inom samma kategori.

  Eftersom de var så pass unga har vi bara spelat med de enklaste orden på den lättaste nivå.

  De olika delarna i appen var bra. Tyvärr kan jag som vuxen tycka att det är synd att man inte kan välja vilken typ av spel som man ska spela. Barnen löste det genom att trycka bort spel som inte passade dom genom den stora röda knappen på sidan.

  Vi upplevde bilderna som lätt tyda. När man klarat ett ord blir det fältet blått. Ord som barnen skrev var bland annat sko, kål och mål.
  Den som jag tyckte var roligast att samtala med barnen kring var där alla bokstäverna fanns på plats men låg på felplats. Vad händer om vi flyttar T dit. Hur många T finns det i korsordet. På det sättet kopplade jag in matte i appen

  Jag rekommenderar appen å det varmaste till barn som har börjat hitta ordbilder i sin närmiljö. Kors och tvärs är riktigt bra. Å det enda belöningsmomentet är att den säger bra efter avslutat spel.

 3. Maria Sjölin skriver:

  Har en dotter som är född 2008.
  Roligt och bra att det finns flera olika varianter och svårighetsgrader.
  Min dotter fastnade förspelet och blir lika glad varje gång hon klarar ett ord.
  Jag tycker att jag kan se en utveckling av hennes kunskaper!

 4. Maria skriver:

  Har provat kors och tvärs i en åk 4. Eleverna fick prova både själva och ensamma. De var överlag överens att det var en bra app där man tränade stavning och de väljer nu ofta på lektionstid när vi har iPad-tid denna app vilket jag ser som väldigt positivt eftersom de har den inre motivationen att lära. Det är bra att det finns tre nivåer eftersom eleverna ligger på olika nivåer. En del blir triggade av elden är lös en del väljer bort den.

 5. Ingela skriver:

  Min son på 7år tycker mycket om appen. Han kan läsa och jobbar på den svåraste nivån. Han tycker det är kul med utmaningen med elden och sitter gärna länge och klurar tills han klarar de olika korsorden. Har återkommit många gånger till spelet.
  Min dotter som är 5år är väldigt intresserad av bokstäver och vill lära sig läsa, hon sitter med den enkla nivån och flyttar bokstäver och blir överlycklig när hon klarar ett ord på egen hand. Hon tycker det är väldigt roligt och ibland sitter vi tillsammans.
  Min dotter som är 4år känner igen en del bokstäver. Vill klara lika mycket som syskonen men hon är än för liten. Att sitta tillsammans med henne och prata om bokstäverna har gjort att hon lärt sig fler bokstäver och hon känner sig duktig.
  Jag gillar upplägget och tycker att appen passar både de som kan läsa och de som är på väg att lära sig, men även de barn som har ett intresse av bokstäver. Man bildar då ord tillsammans och pratar om bokstäverna och orden och på så sätt lär de sig fler och fler bokstäver. Ett roligt tidsfördriv där barnen lär sig bokstäver på ett lekfullt sätt.

 6. Ann Truedsson skriver:

  Uppdatering kommer inom kort som gör det möjligt att välja bort spelplanen och istället gå in på något av de 270 korsorden. En inställning för ”elden” kommer också!

 7. annika skriver:

  Min son på 9 år har grav dyslexi och kan inte läsa ordentligt än och appen är jättebra som träning för honom. Vi tar ett korsord per kväll och använder de olika varianterna för att orden ska tränas flera gånger. Han blir stressad av elden, men vill ändå spela den. Jag ser en lång användning för den här appen hos oss, speciellt eftersom det även finns engelska korsord med.

 8. Jane skriver:

  Jag tycker att appen är väldigt bra, men det finns några svårigheter. Min 7-årig dotter tyckte det var roligt en stund, men tröttnade under vissa små irritationsmoment. I varianten där man byter bokstäver med varandra ska de bytas åt rätt håll, annars funkar det inte. I varianten där bara vissa bokstäver visas, blev hon frustruerad att just bokstaven hon behövde inte fanns. Dessutom kraschade appen en gång. Hoppas att min dotter kommer tillbaka till Kors och tvärs när tålamoden har ökat… Det är kanske en säkrare kort för lite äldre barn eller ev. något som funkar bättre i skolmiljö än hemma.

 9. Sofia Bergman skriver:

  Sonen som provat appen är 7,5 och gillar korsord och läsning. Att lösa korsord på ipad passar honom bra, eftersom han är bättre på ord och stavning än på finmotorik och därmed håller språkglädje vid liv.
  Delen han gillade bäst var att hitta de gömda orden. Det kan han spela länge.
  Han kommer nog att fortsätta att spela men vill hellre lösa längre ord och klura länge än jobba snabbt med elden. Hoppas han ska hitta tillräckligt tålamod för att komma tillbaka till den.

  Även dottern på 4,5 har provat appen. Hon kan de flesta bokstäverna och klarade att klura ut en del ord med vuxet stöd. Däremot har hon inte tålamod att klura själv, då tröttnar hon fort. Tror den blir mer lagom lite senare för henne.

  Sonen börjar bli nyfiken på engelska och då tror jag blir appen kan vara ett bra sätt att med ordlek få träning av ordförrådet.

  Sammantaget en bra app som jag skulle rekommendera till andra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *