Kul med Duffton är en svenskproducerad läs- och skrivapp som bygger på ljudningsmetoden. Här får man träna på att lyssna och lära sig bokstavsljud för att på så sätt knäcka läskoden. Ett tilltalande belöningssystem gör det roligt för nybörjare att öva på att ljuda, läsa och skriva.

Kul med Duffton bygger på ljudningsmetoden och man får man öva sig på att skriva och läsa genom att kombinera bilder och bokstäver samtidigt som man upprepade gånger får höra bokstävernas ljud. Det finns fem olika svårighetsnivåer som är baserade på svenska språkets uppbyggnad med enkla enstaviga och ljudenliga ord på den lättaste nivån och flerstaviga ljudstridiga ord på den svåraste. Innan man får börja spela får man själv välja svårighetsnivå.

ANNONS:

Kul med Duffton

Varje svårighetsnivå innehåller fem olika delsteg. En svensk berättarröst berättar vad man ska göra. I första delen ska man stava till ord genom att välja mellan ett antal utsatta bokstäver på skärmen. Det finns en bild på ordet och om man trycker på den får man höra ordet igen. När man trycker på en bokstav får man höra hur den låter. Är det rätt bokstav flyttas den upp till ordet och är det fel får man en ljudsignal. Därefter forsätter man trycka på bokstäverna tills hela ordet är färdigt.

Kul med Duffton

I andra delen ska man lista ut vilken bild av sex olika som motsvarar ett skrivet ord. Trycker man på bokstäverna i ordet får man höra hur de låter och kan på så sätt lättare ljuda sig fram till vilket ord som eftersöks. I tredje delen ska man placera ett ords bokstäver i rätt ordning innan en Peggy hinner åka förbi med bilden. Det är gott om tid och då det inte går att sätta bokstäverna på fel plats är det inga problem att hinna få bokstäverna rätt. Del fyra och fem är tyvärr inte nya spelsorter utan enbart upprepningar av del ett och tre.

Kul med Duffton

Kul med Duffton

Bokstavsljuden uttalas med en tydlig röst och det går att växla mellan gemener och versaler när som helst under spelets gång. Spelar man samma nivå flera gånger återkommer samma ord ganska ofta. Under spelets gång får man berömmande kommentarer och för varje uppgift man klarar får man en guldpeng. När ett delsteg är klart får man en skattkista med en pusselbit. När de fem delstegen är klara har man således fått fem pusselbitar och har klarat av en hel nivå. Som belöning får man se en kort filmsnutt med Duffton och hans vänner. Även denna har svenskt tal. Väljer man att avsluta spelet innan man klarat av hela nivån börjar det nästa gång man spelar om från början igen.

Kul med Duffton

Även om barnet inte kan ett enda bokstavsljud på förhand så så kan det pröva sig fram till rätt svar och då lära sig mycket genom att det upprepade gånger får lyssna på alla bokstavsljud. För den som redan kan lite mer eller är lite bekväm kan detta vara en nackdel då det inte blir någon utmaning att klara spelet eftersom det hela tiden går att chansa sig fram till rätt svar. Jag hade därför gärna sett en inställning för detta vilket hade gjort appen mer användbar även för den som inte längre är nybörjarläsare. Till exempel kunde man fått fler bokstäver att välja mellan i stavningsövningarna eller så kunde man tillåta felplaceringar av bokstäver så att användaren själv måste försöka lyssna sig fram till rätt ljud. I kombination med accepterade felplaceringar hade det sen varit perfekt med en talsyntes som kunde läsa upp vilka ”ord” bokstäverna bildat.

Min sexåring tycker att det här är en rolig app eftersom hen känner att hen klarar av det och blir bättre på att läsa. Belöningssystemet med guldpengar och den avslutande filmen har varit mycket uppskattat. Det är dock inte en app som sexåringen sitter med långa stunder utan det är lagom med en nivå vid varje speltillfälle. Tiden är väl tilltagen på stavningsövningen som går på tid men min sexåring blir ändå lite stressad av det och låter gärna bli att tänka först och provtrycker ofta snabbt alla på bokstäverna eftersom det går snabbare och ändå inte blir fel. Min blivande åttaåring har prövat de svårare nivåerna och har fått sig en liten utmaning. Hen tyckte appen var helt okej men tyckte att det var för mycket upprepningar av samma ord.

För min sexåring i förskoleklass är de första nivåerna i Kul med Duffton perfekta. Min åldersrekommendation blir 5-8 år men det är inte i första hand barnets ålder som är det viktiga utan var i läs- och skrivutvecklingen det befinner sig.

Jag tror att Kul med Duffton kan medverka till att väcka intresse för läsning och skrivning och för den som redan börjat komma igång ger den en kul och stimulerande träning som stärker självförtroendet. Även något äldre barn kan få sig en liten utmaning när det gäller att stava sig fram till orden i den svåraste nivån. Appen passar utmärkt hemma men kan nog få ett ännu större användningsområde i förskola och skola och betyget blir en fyra.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska. Och text på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   50 kr 4 okt 2019
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Kul med Duffton för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

8 kommentarer

 1. Liselotte skriver:

  Jag arbetar i en förskoleklass. Barn 5-7 år. Barnen tycker att appen är rolig. En morot är att de får se filmen som visas när de klarat av banan. Som det står i recensionen åker den rätta bokstaven på rätt plats när man trycker på den. Som pedagog tycker jag att det är synd att barnen inte själva får föra den rätta bokstaven till rätt plats. De kan inte lyssna på flera bokstäver först och sen välja den rätta om de slumpvis väljer ”rätt” bokstav på en gång. Sitter man tillsammans med barnen kan man prata om ljuden i ordet. Men ska de sitta själva kan de bygga orden med lite tur. Det leder till rätt svar men utvecklar inte optimalt barnens läsutveckling. Bra med fler olika nivåer eftersom barnen i förskoleklass kommit olika långt i sin läs-och skrivutveckling.

 2. Lisa skriver:

  Grund tanken med appen är toppen, synd att det ”bara” finns 5 ”banor” på varje nivå och sedan får man börja om… 7åringen som läser obehindrat, får lite klurigheter i högsta nivån och 5åringen får börja ljuda… Tyvärr kan man chansa på bokstäverna och få rätt, perfekt hade varit om man kunnat höra ljudet på den om man klickat på den och man sen fått dra den till rätt plats…

  Jag hade gärna sett att man kunnat lägga in egna ord i appen och då kunnat få större användningsområden… Jag skulle kunna använda den på yrkesspråk på KOMVUX’ t.ex…

  I övrigt ett trevligt spel 🙂

 3. Jill Dahlström skriver:

  Sonen på 5 år tycker att appen är ganska bra. Han tröttnar fort.
  Har också testat appen på jobbet med 10-12 åriga elever i träningsskolan. De tycker att det är väldigt roligt och har fått dem att vilja jobba med bokstäver och ord.
  Jag skulle önska att det gick att välja vilken del man ska göra. Nu byts det efter en stund. Svårt för eleverna att förstå.

 4. Annika skriver:

  Jag har testat appen både med min dotter som är 6 år samt i skolan där jag jobbar som speciallärare. Dottern tyckte om de första nivåerna men orkade inte spela länge åt gången. Dock ville hon spela appen flera dagar i rad vilket ju är ett gott betyg. De högsta nivåerna klarade hon inte ensam, utan där fick vi hjälpas åt. I skolan fick några elever testa appen och de gillade den också. Jag tycker det är en ok app om man som vuxen kan sitta bredvid när barnen spelar, men söker man en intressant app som barnen ska spela själva och som man vill att ska utveckla läsfärdigheten så är denna inte den rätta. Jag reagerade liksom andra att man kan testa sig fram och få rätt genom att chansa. Pluspoäng får appen för att den har trevliga bilder som även en tre-åring tycker om att titta på och prata om!

 5. Therese skriver:

  Jag är lärare mot förskoleklass och har själv testat appen plus låtit mina egna söner på 4 och 6 testa.
  4-åringen som precis börjat prata om vilken bokstav ord börjar på och vilka ord som rimmar etc tycker mycket om denna app! Nackdelen är att, som tidigare nämnts här, rätt bokstav hoppar till rätt plats direkt. Detta resulterar i att barns kvicktänkthet tar över bokstavstänket. Om man bara trycker på alla knappar i rätt följd har man snabbt fått ihop ordet och får därmed en belöning… HAN älskar det men jag som PEDAGOG avskyr den delen…
  6-åringen läser redan relativt flytande och tycker om de svårare nivåerna men tröttnar snabbt då det är lite barnsligt upplagt. Dagens sexåringar är ju som 8-9-åringar var för 15 år sedan…

 6. Calle skriver:

  Bra app, men filmerna (belöningen) är ju jättemärkliga, yngsta sonen (då 3 år) blev väldigt rädd för dem.

 7. Alexandra skriver:

  Installerade denna app ca juni 2018 och använde den inga problem. Nu i augusti har ljudet försvunnit i den. Ljudet funkar i andra appar utan problem. Har omstartat, ominstallerat, testat allt och får inte tillbaka ljudet.

  Förövrigt så tycker jag appen var ok i första svårighetsgrad, men det blir snabbt svårt. Skjuta, stjärna, och andra sj-ord är ganska avancerat.
  Sen är animeringarna ganska konstiga emellan.

 8. Mamma till 5-åring skriver:

  Tyckte den verkade bra och dottern gillar den, men är chockad över att t o m ett så vanligt ord som ”choklad” (”chocklad” i appen) är felstavat i en app som ska lära barn läsa och skriva. Konstigt att ett sådant fel inte rättats till. Vi laddade ner appen i november 2018, och den har ju funnits på marknaden ett tag…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *