”Lär dig klockan” är en interaktiv app som lär ut genom att berätta en historia

I den här appen finns tre introduktionsfilmer och en massa interaktiva övningar för att lära sig klockan. Filmerna förklarar begreppen visare, timmar, minuter och förklarar sammanhanget mellan en analog och en digital klocka.

ANNONS:

Det finns fem svårighetsnivåer som låses upp efterhand. I den första nivån får man lära sig var alla siffror skall sitta på klockan. I nästa nivå övar man på hel- och halvtimmar. I de följande nivåerna övar man på kvart i/över, fem minuter och till sist på en minut.

I varje nivå får man instruktioner till hur hur man skall göra. Allt tal är på svenska och rösten är tydlig. Nivåerna innehåller olika typer av övningar. I ett moment skall man ställa klockan på ett givet klockslag. Man får två bollar som representerar timvisare och minutvisare. Dessa placerar man ut på rätt plats i klockan. I nästa moment har man också ett givet klockslag och skall välja den klocka (tre alternativ) som är rätt. I det sista momentet får man ett givet klockslag men skall själv ställa in klockan rätt och därefter trycka på en ”Ok”-knapp för att se om man gjort rätt.

I inställningarna kan man stänga av musiken. Man kan även slå på en digitalklocka. Då får man som komplement till instruktionerna upp en digitalklocka som visar den tid man skall ställa in på den analoga klockan. I inställningarna kan man även återställa och därmed låsa nivåerna på nytt.

Man märker att utvecklarna tänkt till när de skapat denna app. Rent pedagogiskt känns den bra och jag gillar introduktionsfilmerna samt att det gradvis blir svårare. Att det finns en digitalklocka är ett bra komplement, så missa inte att slå på den. En finess som jag gillar är att minutvisaren flyttas automatiskt när man snurrar timvisaren. Det ger en ökad förståelse för minutvisarens funktion.

Belöningarna i ”Lär dig klockan” är tyvärr ganska torftiga. När man slutfört en nivå får man guldstjärnor. Men får man inte tre stjärnor (det bästa) så säger rösten ”bra, men det kunde varit bättre”. Inget man blir peppad av precis. När man klarat alla nivåer får man ett diplom.

På minussidan hamnar även ikonerna som inte är helt intuitiva. Trycker man på fel knapp (lätt hänt) kan man hamna i menyn och måste då göra om nivån från början igen. I instruktionsfilmerna finns det dialogrutor med text – inte heller så lätt för barn att förstå hur man kommer vidare. Och lätt att trycka fel…

När man startar appen för första gången så laddas det svenska ljudet ner över Internet. Det finns även filmer i appen som kräver att man är uppkopplad. Nerladdningarna behöver dock endast att ske en gång vilket är bra för den som inte normalt har tillgång till Internetuppkoppling.

Bortsett från dessa mindre skavanker är appen väldigt barnvänlig och är fri från tredjepartsreklam och köp inuti. Det här är en bra app som jag rekommenderar till barn mellan ungefär 4 och 9 år.

Betyget blir 4 av 5.

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande 11 språk: danska, engelska, franska, italienska, kinesiska, nederländska, norska (bokmål), ryska, spanska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   35 kr 6 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Lär dig klockan för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

8 kommentarer

 1. Åshild Grinde Bergsvåg skriver:

  Denne appen har min 5-årige sønn brukt mye tid på. Det er super måte å lære seg klokken på en morsom måte, med ulike nivåer tilpasset hvor langt man har kommet i læringsprosessen. Anbefales!

 2. Anna skriver:

  Jag har testat appen med son på snart 4 år. Han gillade delen där man fick placera ut kulor för att visa tiden som fågeln Jonathan bad om. Även bussavgångarna var populära.
  Min son hade inte tålamod att se filmerna. Jag tycker att appen fungerar bra utan dessa också.
  Appen är bra som första lär dig klockan app. Barnet har valt att återkomma till den även om jag inte har varit med.

 3. Christel skriver:

  Min 6-åriga dotter och 7-åriga son har testat appen. Mingoville, som gör många bra pedagogiska program, har lyckats med att skapa en app där barnen självständigt kan få förståelse för, samt öva på klockan. Tydlig, pedagogisk och lärorik. Mina barn plockar fram appen då och då på eget initiativ.

 4. Jane skriver:

  Jag har testat appen på min 7-åring som har tröttnat på andra lär-dig-klockan appar och försök från oss. Hon ville först inte ens prova appen när jag berättade vad det handlar om, men hon tyckte det var roligt med alla tre olika spel och alla videos. Synd att kopplingen mellan videos och spelen är inte lite mer interaktiv och det vore bättre med t.ex hjälpmedlet 5 istället för 55 för att visa ”fem i”. Annars en väldigt bra app, inget problem med torftiga belöningarna, mycket bättre än i andra appar där man får ”bra jobbat” och likadant hundra gånger i rad.

 5. Lisa skriver:

  Min snart 7-åriga dotter tycker att det är en rolig app. Den enda lära-klockan-app hon varit intresserad av. Hon har självmant satt på sig en armbandsklocka efter att hon börjat spela den. Appen är tydlig och lättförståelig. Rekommenderas varmt.

 6. Annika skriver:

  Vi har haft den här appen ganska länge och vi använde den väldigt mycket i början. Sonen på då 8 har svårigheter att lära sig klockan, men den här appen var väldigt bra. Filmerna förklarade på ett så bra sätt att det blev lätt att säga ” hur var det i filmen” när han blev osäker.

 7. Annika T skriver:

  Har inte Ipad eller iPhone….. önskade det fanns för Android…

 8. Pappa Daniel skriver:

  Annika T: Det finns liknande appar för Android. Ta en titt på https://www.pappasappar.se/matematik/klockan/ för en sammanställning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *