Lär med Qnodden: Klockan är en fristående app ur Qnoddarnas värld. Här tränas den analoga klockan med olika uppgifter, som att svara vad klockan är, ställa in visarna rätt eller att ställa klockan på en viss tid före eller efter den nuvarande tiden.

I den här appen tränas den analoga klockan med olika uppgifter. Appen är utvecklad av Natur & Kultur som även gjort bland annat appen ABC-klubben.

ANNONS:

När man öppnar appen får man välja mellan tre olika spel – Träna klockan, Räkna med tid samt Jämföra tid. I varje spel finns tre olika svårighetsgrader (lätt, medel och svår) samt två eller tre nivåer på varje svårighetsgrad. Lätt motsvarar hela timmar, medel innehåller även halvtimmar och kvartar medan svår innehåller hela klockan (i femminutersintervaller). Det är bra att det går att välja svårighetsgrad eftersom det då passar en bredare målgrupp. Man måste dock vara läskunnig för att använda appen eftersom frågorna endast är skriftliga.

Lär med Qnoddarna

I spelet Träna klockan får man på nivå 1 frågan ”Vad är klockan?” och så ska man dra rätt svar till två rutor (exempelvis ”10 över” eller ”10 i” till ena rutan och rätt klockslag till andra rutan) och sedan trycka klar. Detta ska man upprepa 20 gånger på varje nivå. Svarar man rätt får man en grön symbol medan man får en överkryssad symbol om man svarar fel. Man får inte veta rätt svar om man gör fel. När man svarat på 20 frågor får man välja mellan tre alternativ – spela om igen, välj annan nivå eller välj annat spel. Den lilla belöningen som finns är att det är fyrverkerier i bakgrunden vid detta val. På nivå 2 ska man ställa klockan på angiven tid genom att flytta på visarna.

Lär med Qnoddarna

Lär med Qnoddarna

I spelet Räkna med tid får man veta vad klockan är nu. Sedan ska man på nivå 1 ställa klockan utifrån en bestämd uppmaning, exempelvis ”Ställ klockan för en timme och femtiofem minuter sedan”. Man ställer klockan genom att flytta på visarna. På nivå 2 och 3 får man välja vilken av tre klockor som visar rätt.

Lär med Qnoddarna

I spelet Jämföra tid får man i nivå 1 titta på två klockor som står på olika tid, och ska sedan svara på hur lång tid som har passerat. Man får här välja mellan tre olika alternativ som står på skyltar. På nivå 2 är det samma frågeställning men man ska själv ange antal timmar och minuter genom att dra rätt siffra till rätt ruta. Det är inte så enkelt att räkna rätt på den svåraste nivån och man får vara ganska säker på klockan för att hitta rätt svar.

Lär med Qnoddarna

Lär med Qnodden klockan är en liten del av det betydligt mer omfattande läromedlet Qnoddarnas värld, som riktar sig till lågstadiet med ämnesområdena svenska och matematik. Upplägget i denna app är väldigt likt Qnoddarnas värld, dock utan att vara kopplad till något lärarkonto.

Qnoddarnas värld är inte möjligt att köpa privat, utan det köps med hjälp av skollicenser. Vi har därför inte recenserat Qnoddarnas värld här på Pappas appar. Eftersom det ändå kan vara intressant att säga några ord om QV passar jag på att göra det i denna recension. Mina barn har använt Qnoddarnas värld i skolan som läromedel till iPad under flera år, min äldsta som nu går i årskurs 4 använde det under åk 1-3, medan min näst äldsta fortfarande går i lågstadiet (åk 2) och därmed använder det idag. Generellt kan sägas om detta program att det är en lärobok direktöversatt till iPad. Den enda skillnaden är egentligen att den är självrättande (vilket förstås sparar tid för läraren). Det är lite som att fylla i stenciler eller en arbetsbok, fast med fingret istället för med pennan. Det saknas helt spelifiering av lärandet, vilket ju annars är en stor möjlighet att använda sig av när man producerar läromedel till den här plattformen. Det saknas också automatisk anpassning av nivån, vilket innebär att man tvingas till många upprepningar på samma nivå även om man redan svarar rätt på allt i början. Det finns heller ingen möjlighet till acceleration då endast vissa delar är upplåsta i taget (detta styrs av läraren). Det saknas möjlighet till mer avancerade uppgifter för att stimulera till ökat lärande och utveckling för de elever som lätt når målen. Kort sagt är det ett fungerande material för de som har mycket tålamod med upprepningar, ligger på en låg eller genomsnittlig nivå och som tycker att stenciler och läroböcker innehåller spännande uppgifter.

Det finns förstås fördelar också med läromedlet. Dels som jag skrev tidigare, att programmet är självrättande så att läraren slipper lägga undervisningstid på sådant i onödan. Sedan är det också heltäckande och speglar innehållet i läroplanen i engelska och svenska, vilket förstås är enklare för läraren än att hitta många olika appar som tillsammans täcker in allt utan att lämna luckor. Det är ju egentligen inget större fel på vanliga läromedel, även om jag tycker att man bör ta vara på möjligheterna hos ny teknik för att utveckla ytterligare. En del lärare tycker, vad jag förstår, att det är bra att kunna ha de flesta delar låsta och sedan låsa upp några i taget. Jag som var ett sådant barn som snabbt räknade ut mina matteböcker så fort jag fick dem tycker dock tvärtom att det är en stor nackdel att begränsa barn på det sättet och inte låta dem gå fram i sin egen takt.

Nu är det ju inte riktigt samma sak när det gäller den här appen, Lär med Qnodden klockan, som om man använder hela läromedlet. Det som dock är en gemensam svaghet är bristen på incitament att göra uppgifterna, det finns inga mål att uppnå i appen och inga belöningar (förutom en liten bakgrundsanimation). Det är väldigt många upprepningar vilket förstås är bra för inlärningen men som också gör att barn lätt tröttnar om det inte finns något som håller kvar intresset.

Det finns möjlighet att se vilka resultat barnet fått i appen, både senast spelade omgång och bästa resultat på varje nivå. De inställningsmöjligheter som finns är att sätta på och stänga av ljud (detta innebär enbart ett litet ljud när man svarar rätt eller fel, ingen bakgrundmusik eller liknande), att välja språk mellan svenska och engelska samt att rensa statistiken. Det finns ingen reklam eller köp inuti appen.

Jag har låtit båda mina två äldsta, på åtta och tio år, testa appen. De tycker att den är tråkig och vägrar spela igenom hela. Möjligen är de något trötta på Qnoddarnas värld från skolan och därför extra motsträviga, men andra klockappar går bättre hem hos dem som exempelvis Moji Klockis och Zcooly Klockgården.

Lär med Qnodden klockan är en omfattande klockapp med flera olika sätt att träna den analoga klockan. Dock saknas helt möjlighet att träna den digitala klockan vilket vore ett bra komplement. Appen, liksom Qnoddarnas värld i stort, hade mått bra av en utveckling mot ett mer spelifierat lärande som gjorde det roligt att ta sig igenom uppgifterna. Det vore också en fördel om det fanns tal och inte bara text.

Sammantaget rekommenderar jag appen för åldern 7-10 år och ger den en svag trea i betyg.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   25 kr 5 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

En kommentar

  1. Therese skriver:

    Hej. Jag har precis laddat ned appen med lär dig klockan men jag får den bara på engelska. Hur byter jag språk? Tacksam för svar. Mvh Therese

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *