Lära Läsa innehåller sex olika berättelser. Varje berättelse har tio sidor med tio meningar. Det gäller att läsa meningen och sedan välja rätt bild av fyra alternativ för att gå vidare i historien.

Lära Läsa är en app som övar ditt barns läsförståelse. Appen innehåller sex olika berättelser om sex olika karaktärer: Prinsessan Pia, bilen Bert, apan Alva, monstret Max, ormen Ola och spöket Sara.

ANNONS:

Lära Läsa

I varje berättelse finns det tio sidor med en mening text och fyra bilder på varje sida. Det gäller att läsa meningen och sedan välja rätt bild som illustrerar det man just läst. Svarar man rätt får man en applåd och kan gå vidare till nästa sida. Svarar man fel så byts texten ut och man får försöka igen. Det går alltså inte att chansa tills man valt rätt bild utan det gäller att försöka läsa vad som står. Förutom att öva på läsning så tränar man på färger, former, antal och begrepp som bredvid, under, till vänster mm eftersom bilderna ofta bara skiljer sig åt i någon liten detalj.

Lära Läsa

Det går att läsa berättelserna hur många gånger som helst, det är bara att välja önskad karaktär på startsidan. Det är alltid samma bilder att välja mellan men meningarna slumpas fram så att det blir olika varje gång. Det gör att hållbarheten på appen blir mycket bättre.

För varje gång man gått igenom hela historien om en av karaktärerna så får man en poäng på slutsidan. När man fått ihop 10, 20, 30 osv ända upp till 100 poäng så tänds en bild upp på slutsidan som belöning. Det här momentet kunde ha utvecklats något, inget av de barn som testat har förstått hur belöningssystemet fungerar och det beror antagligen på att det krävs alldeles för många ihopsamlade poäng för att något ska hända. Eftersom det finns sex karaktärer att utforska hade det varit mer naturligt att få en belöningar varje gång man gått igenom alla sex.

Lära Läsa

På inställningssidan kan man välja att ha texterna med gemener eller versaler. Det går också att nollställa poängsidan. Tyvärr finns det inte något barnlås så risken är att man nollställer appen av misstag.

Lära Läsa

Jag har testat Lära Läsa med min sexåriga dotter som går i förskoleklass. Hon börjar kunna läsa och för henne har den här appen varit ett kul sätt att testa och öva upp sin läsförmåga. Det verkar inte spela någon större roll för henne att berättelserna är väldigt enkla och i mina egna ögon rätt tråkiga, det viktiga är helt enkelt att få träna på att läsa. På samma sätt har hon ingenting emot att gå igenom samma berättelse igen och igen. Andra barn i redaktionen har haft lite andra åsikter, någon tycker appen är alldeles för tråkig för att sitta med någon längre stund medan en annan tycker den är bra men kunde haft mer uppmuntran och belöningar när det blir rätt.

Sammantaget är det här en bra app för barn i 5-7 årsåldern som precis knäckt läskoden. Det vi saknar är framför allt ett tydligare och mer motiverande belöningssystem och ett roligare upplägg på berättelserna. Något annat som hade förbättrat appen hade varit om den rätta meningen lästes upp så att det man läst befästes genom att man fick höra det.

Appen är helt fri från externa länkar, in-app purchase och reklam. Vi har testat på iPad men den fungerar likadant på iPhone.

Betyg: 3 av 5

Uppdaterat den 14 april 2014
Appen har numera tal på svenska och engelska. Talet ges via en knapp i samband med texten man skall läsa. Det är en bra förbättring, men det hade nog varit bättre om man fick texten uppläst i samband med att man valt rätt ruta. Texterna finns på ännu fler språk (ej tal).

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande 10 språk: danska, engelska, finska, franska, italienska, norska (bokmål), portugisiska, spanska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   20 kr 6 maj 2021
 •   25 kr 29 nov 2020
 •   12 kr 27 nov 2020
 •   25 kr 7 jul 2020
 •   35 kr 1 dec 2019
 •   12 kr 29 nov 2019
 •   25 kr 29 nov 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Lära Läsa för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

3 kommentarer

 1. Jane skriver:

  Min 7-åring har precis lärt sig läsa men har rätt dålig självförtroende, och jag tycker den här appen gav henne den bekräftelse hon behövde just nu. Hon gick igenom alla delarna väldigt snabbt igår men ville köra en gång till idag. Jag tycker att Lära Läsa är en konstig namn för en app som inte funkar på barn som inte har knäckt koden, men för att bekräfta läsningen och träna läsförståelse är den riktigt bra.

 2. Ingela skriver:

  Min dotter, snart 6år, har precis börjat ljuda ihop ord. Denna appen hade lagom långa/korta ord som hon kunde få ihop. kunde hon bara början av ordet så lyckades hon med hjälp av bilderna att få rätt iallafall. Hon tyckte appen var jättebra, tackade mig flera gånger för att jag hade fixat en bok till henne som hon kunde läsa alldeles själv 🙂 Vi har suttit med den tillsammans både dagtid och kvällstid då hon läst godnattsaga för mig. En mycket uppskattad app av min dotter.

 3. Susanne skriver:

  Fin och välarbetad app med trevliga figurer, men … varför krångla till det med versaler? Text som du möter idag består för det mesta av gemener och i och med att versaler har samma höjd så blir ordbilden svårare att tyda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *