Med appen ”LärDig ABC” kan man lära sig stava till korta ord

Precis som flera andra appar erbjuder ”LärDig ABC” träning på att stava på ord.

Den största skillnaden mellan denna app och andra stavnings-appar är nog att det finns ord som är kortare, endast tre bokstäver långa. Det uppskattar min dotter, 4 år, som kan bokstäverna, och precis är i startgroparna vad gäller läsning och stavning.

I ”LärDig ABC” finns det totalt 30 ord att stava till. För varje ord möts man av en bild som illustrerar vilket ordet är. Bokstäverna ligger som klossar på skärmen och det går ut på att sätta dessa klossar i rätt ordning.

ANNONS:

När man trycker en bokstav så säger en svensk röst vad bokstaven heter (ej ljudning). När man lyckats sätta klossarna i rätt ordning så upprepas bokstävernas namn och rösten talar även om vilket ordet var. Som belöning får man se hur det som man stavade till animeras tillsammans med ett tillhörande ljud.

För barn som behöver extra hjälp finns en liten glödlampa. Trycker man på den får man se hur ordet stavas. Detta är en bra funktion, men man borde kunna stänga av möjligheten om man inte vill att ens barn skall kunna använda den.

Appen är väldigt lättanvänd. Det finns inte någon huvudmeny utan man hamnar direkt på första ordet som man skall stava till. Appen saknar reklam och möjlighet att köpa till saker (in-app purchase).

Jag gillar ”LärDig ABC”. Det jag gillar mest är att det finns korta ord och att rösten som uttalar bokstäver och ord är tydlig. Jag gillar också att man kommer direkt in i appen utan att hamna i en meny. Det är inget fel på menyer, men då skall de helst vara motiverade.

Tyvärr saknar appen en del saker som hade gjort den ännu bättre. Antalet ord är relativt få (jämfört med liknande appar). Illustrationerna är enkla och appen känns mer som ”lär” än ”lek”. Det tror jag påverkar hållbarheten.

Svårighetsgraden växlar mellan lätt och svårt. Det finns en hel del korta ord såsom ”säl, ”båt”, ”apa”, ”får”, ”hus” och ”sol”. Men då och då blandas längre ord in, såsom ”gaffel” och ”tallrik”. Det hade varit bättre om de lätta orden kom först och de svåra sist.

Ur pedagogisk synvinkel tror jag att bokstävernas utseende inte är helt optimalt. De är nämligen ganska tjocka och svårlästa. Man kan inte få dem som gemener. En önskning från mig är att man får höra ordet innan man skall stava till det. Som det är nu får man först höra det när man redan stavat klart.

”LärDig ABC” passar för barn från 4 år och uppåt. Betyget blir 3 av 5.

Uppdaterat den 29 oktober 2011
Appen finns nu även i en särskild version för iPad. Här syns bokstäverna mycket tydligare än i iPhone-versionen.

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande fyra språk: engelska, ryska, svenska, ukrainska.

Ladda ner LärDig ABC

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

Köper du från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa LärDig ABC för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

3 kommentarer

 1. Agneta G skriver:

  Helt makalöst dåligt att säga vad bokstaven heter! Hur ska ett barn då kunna höra vilken bokstav som kommer!!!
  Det måsta vara bokstavsljudet som sägs, helt nödvändigt!
  Skärpning, detta är att luras.

 2. Anna Millqvist Modig skriver:

  Det här är en riktigt bra App, min 6 åriga dotter tycker om den. Lätt att förstå, man uttalar alla bokstäver man klickar på vilket gör det lättare. Det finns ” fusk” så att man kan se vart bokstäverna ska sitta. Fina bilder till varje ord. Allt från 3 bokstavsordning till lite längre ord. En riktigt bra lära läsa App. Bäst är om man sitter med och ljudar ordet med barnet. Betyg 4 av 5. Väl värt 7 kronor.

 3. Som gammal lärare -och speciallärare- reagerar jag på att rösten säger namnet på bokstaven och inte ljudet. Svenskan är ju ljudenlig och då underlättar det för barnet att höra ljudet och lära sig ” knäcka koden”. Ett exempel som jag brukade föra fram på föräldramötet i ettan. På tavlan står MA. Om barnet då säger bokstaven så står det EMMA. Om man ljudar så blir det mycket riktigt MA. Med vänlig hälsning, Cecilia Scheiderbauer, Ängelholm

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *