I Läs och Förstå övar man enkel läsning och läsförståelse. Appen har fyra olika delar – Frågor, Rätt mening, Dra rätt bild och Välj rätt slut.

Appen är utvecklad av LäraMera, som tidigare gjort bland annat Lyssna och läs, Bokstavslek och Stavningslek.

ANNONS:

Läs och förstå

De olika delarna av appen har följande upplägg:

Frågor: här ska man svara på olika påståenden– ja eller nej? Exempelvis ”Kan man lyssna på radio?”

Läs och förstå

Rätt mening: här ska man välja den mening som passar till en viss bild. Exempelvis en bild på en ål och de två meningarna ”Gäddan är stor.” och ”Ålen är en ormlik fisk.”

Läs och förstå

Dra rätt bild: här får man meningar och bilder som ska paras ihop. Exempelvis ”Ett bord har fyra ben.” (bild på ett bord).

Läs och förstå

Välj rätt slut: här ska man välja mellan två alternativa slut på en mening. Exempelvis ”Man fäster ihop papper med ett” och sedan antingen ”gevär” eller ”gem”.

Läs och förstå

Som vanligt i LäraMeras appar är det ett pedagogiskt upplägg, men belöningsmoment saknas helt. Det finns därför risk att barn upplever appen som tråkig. De fyra olika delarna kompletterar varandra bra, men ligger på en väldigt grundläggande nivå som gör att man snabbt ”växer ur” appen när man blir mer läskunnig. Jag hade önskat ett djupare innehåll inom läsförståelsen, som att förstå vad som menas med en lite längre text och inte bara att förstå vad en mening betyder.

Jag har provat appen med min femåring och min åttaåring. Femåringen, som inte kan läsa, kunde inte klara att lösa uppgifterna eftersom de förutsätter läskunnighet (trots att meningarna läses upp). Åttaåringen som läser bra tyckte att appen var alldeles för enkel och började istället tramsa och konstant svara fel istället. Tillsammans hade de en skojig stund med skämtande om får som kan jama och semlor som kan hissas upp i flaggstänger, men de har sedan inte återkommit till appen. Liknande erfarenhet har andra i redaktionen med sina barn. Jag tror att denna app passar allra bäst för de barn som precis börjat knäcka läskoden, men inte riktigt lärt sig läsa ordentligt ännu. Den kan också vara bra för att lära sig ett främmande språk (jag hade gärna provat den på engelska med min åttaåring, men det finns endast svenska, danska, norska och finska att välja på i denna app).

Det finns möjlighet att individualisera appen genom att spela in egna meningar och uppgifter, samt lägga in fyra egna språk. Detta kräver dock ett ganska omfattande arbete, och är kanske främst något som kommer användas på skolor (exempelvis i hemspråksundervisning). Man kan också ladda ner några extra listor från utvecklarens hemsida, detta kräver dock att man anger sin mailadress och sedan laddar in dem från mailen (direktlänken från hemsidan fungerar inte i dagsläget).

Läs och förstå

I vänstermarginalen kan man göra flera olika inställningar – stänga av bakgrundsmusiken, stänga av den omedelbara uppläsningen av meningen (det går dock att trycka och få den uppläst oavsett), välja versaler eller gemener, välja svårighetsnivå (en eller tre stjärnor) samt se statistik för dagens arbete. Ingen av dessa inställningar har (tyvärr) barnlås. Däremot finns barnlås till undersidan som har länkar till Facebook, Twitter, hemsida och App Store. Det finns inga köp inuti appen eller extern reklam.

Jag ser flera förbättringsområden för appen. Dels tycker jag någon typ av belöning/förstärkning vore på sin plats (eventuellt med möjlighet att stänga av detta för de som inte vill ha det). Dessutom skulle jag vilja se ett lite större djup i läsförståelsen, så att den även kan användas av mer läskunniga barn. Jag tycker också att det borde vara möjligt att låsa inställningen för uppläsning (det är lätt att bli lat och låta appen läsa upp meningen istället för att läsa själv).

Fördelarna med appen är att den på ett pedagogiskt sätt tränar den första läsningen, något som inte finns i så många appar. Den har också stora möjligheter till individualisering för den som har tid och ork att spela in eget material. Jag tycker därför att den passar bra i förskoleklass och årskurs ett, men också hemma för barn som börjar bli nyfikna på att lära sig läsa och håller på att knäcka läskoden.

Betyget blir en fyra, den kommer upp till den nivån eftersom det inte finns så många appar av detta slag. För högre betyg hade jag velat se en större bredd på uppgifter och svårighetsgrad, samt ett mer motiverande upplägg. Jag rekommenderar appen för ca 5-7 år, beroende på barnets läskunnighet.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande fyra språk: danska, finska, norska (bokmål), svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   65 kr 6 maj 2021
 •   69 kr 1 dec 2019
 •   35 kr 29 nov 2019
 •   69 kr 4 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Läs och förstå för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

7 kommentarer

 1. Annika skriver:

  Appen var lite för svår för min femåring som inte läser ännu. Frågorna tyckte hon om eftersom de blev upplästa och hon själv kunde trycka på ja eller nej. Tålamodet räckte dock inte så länge och jag tror att det berodde dels på layouten, som åtminstone jag uppfattade som rätt enformig, men också på brist på belöning. Vi försökte oss också på de andra delarna, där hon med hjälp kunde t.ex. dra rätt bild på rätt plats men med uppläsning blev det rätt enkelt. Jag tror att denna app skulle passa för de barn som just lärt sig läsa men behöver mera träning. Appen är också bra för träning av svenska och jag kommer som lärare säkerligen att använda den i undervisningen för just det ändamålet.

 2. Ingela skriver:

  Min 7åriga son tyckte den var alldeles för enkel då han redan kan läsa väldigt bra. Mina flickor som är 4 och 5 år tyckte inte om den. Det blev för enkelt med uppläsning och utan kunde de inte alls själv. Endast avsnittet med frågor fångade mina barns intresse en stund. Då var det bara till att svara ja eller nej. Kanske flickorna återkommer när de känner till lite fler bokstäver och håller på att lösa läskoden, vi får vänta och se. Min son hade velat att det gick att välja engelska.

 3. Anki Jarl skriver:

  Jag har arbetat med den här Appen tillsammans med 4-5 åringar. De kan ju inte läsa än men jag har läst frågorna/påståendena och sedan har de svarat. De återkommer gärna till Appen och sitter gärna tillsammans med ett par kompisar och hjälps åt och kommunicerar om ord som de kanske inte förstår.

  Jag tycker om att det handlar om både begrepp och höra ljudskillnader i vissa ord. Jag tror att det kan vara en bra App när man börjat lära sig läsa och kan arbeta med den mer självständigt men jag ser absolut ett värde i att arbeta med den tillsammans med barnen i en barngrupp.

 4. Annika skriver:

  Jag hade höga förväntningar av den här appen eftersom jag har hört en del positivt om den. Jag kollade den själv först och tyckte att den var jättebra. Jag gjorde egna listor till min son efter hans intresse.

  Sonen på 8 år har ganska svår dyslexi så motivationen redan från början var väl inte på topp och inte blev det bättre sedan vi provat den. Han tycker att den är jättetråkig. Bara frågedelen där man skulle svara ja eller nej fick något intresse. Speciellt mina egna listor tyckte han var roliga.

 5. Lotta skriver:

  Jag tycker grundiden är jättebra men den här appen tror jag passar bäst i skolan. Hemma har mina barn 4 och 6 år mycket högre krav på utseende, effekter och belöning för att använda en sån här app frivilligt
  6-åringen som går i ettan och kan läsa ganska bra tyckte att en del av de inlagda orden var för svåra.
  4-åringen som knäckt läskoden men inte så mycket mer än så tyckte allt var för svårt.
  Själv håller jag med dem om att utseendet inte är särskilt inspirerande. Det blir också ganska smått på iphone ibland, särskilt vid ”välj rätt mening till bilden” då fyra bilder med två meningar till varje bild visas på skärmen samtidigt. Frustrerande också att man inte kan svara i vilken ordning man vill fast alla är upplagda samtidigt.

 6. Liselotte skriver:

  Arbetar i förskoleklass och har läst ovanstående kommentarer om appen. Håller med om att den passar bra i förskoleklass. I min klass har vi många flerspråkiga barn och det passar bra när vi sitter tillsammans och arbetar med appen. Många tillfällen till ordförklaring och till att träna på meningsuppbyggnad. Ser ofta kommentarer om att man önskar belöningssytem i apparna. De barn som kan läsa fort tyckte den var rolig. Men inget för dem som nyss lärt sig läsa. Men då kan man träna samarbete genom att barn som läser bra och ett barn som inte gör det, och lösa frågorna tillsammans.

 7. Sofia Bergman skriver:

  Den här appen hade jag höga förväntningar på. Möjligheten att få öva ’riktig’ läsning och inte bara bokstavsträning som leder fram till enstaka ord kändes lockande och lite ny. Att se en hel mening, så som i verkliga situationer, tränar ordbilder på ett sätt som kan locka barn som behöver annan ingång än ljudandet att öva. Tyvärr väckte inte appen intresset tillräckligt hos vare sig 4,5-åringen eller 7,5-åringen. Sonen som går ut ettan nu läser för bra för att det ska bli utmanande och dottern som nyss börjat ljuda tycker den blir tråkig – med ljud på är det för lätt och utan är det alldeles för svårt.

  Någon form av belöning hade kanske hjälpt till, för jag tror fortfarande att dottern hade kunnat komma över tröskeln med hjälp av en sådan här app. Nyfikenhet, vilja att lösa problem, tokigheter med råma/jama – allt sånt är egentligen klockrent för (den förmodade) målgruppen. Nu är det något som saknas, som gör att inget av barnen vill återkomm till appen. Hoppas fortfarande kunna locka tillbaka dottern nör hon kommit lite längre på väg mot läsning. Med lite tur kanske det då finns någon uppdatering också?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *