Läs- & Skrivinlärning Lekplats (tidigare Lekplats 3) är en app för läs- och skrivinlärning i sex olika delar med svenskt tal. Tidigare appar i serien är Lekplats 1 och Lekplats 2.

Läs- & Skrivinlärning Lekplats har sex olika delar. I de tre första, kallade ”Bokstavskort”, ”Skrivövning” och ”Skriv fritt”, tränar man på att skriva bokstäver. I de första två gäller det att forma bokstäverna på rätt sätt för att få tre stjärnor. I ”Skriv fritt” går det bra att skriva som man vill, och även sätta in bokstavsbrickor. Tyvärr är det ibland lite svårt att få tre stjärnor även om man är noggrann, vilket kan upplevas som frustrerande av barn som gärna vill lyckas. Hur man instrueras att forma bokstäverna skiljer sig dessutom i några fall från den svenska standarden, t ex på A och X. Varje bokstav representeras med ett djur, och det går att få uppläsning både på bokstäver och på djurnamn. Några djur känns också lite väl ovanliga, som quetzaler, men det är främst när det inte finns några vanliga svenska djur som börjar på den bokstaven.

ANNONS:

I delarna ”Para ihop” och ”Par” gäller det att para ihop versaler med gemener, eller djur med deras begynnelsebokstäver. I ”Para ihop” drar man helt enkelt rätt bokstavskort till den bricka som bokstaven passar ihop med. Lättanvänt och pedagogiskt, men tyvärr fastnar ibland bokstäverna i varandra vilket är lite irriterande. Förhoppningsvis åtgärdas detta i en framtida uppdatering. I ”Par” är det ett memoryspel med ökande svårighetsgrad. Det börjar med sex brickor men blir sedan gradvis fler ju längre man spelar, på högsta nivån är det 30 brickor. Man kan få upp till tre stjärnor beroende på hur många drag man behöver för att hitta alla par. Förutom memory med gemener/versaler och djur/begynnelsebokstav går det också att spela ett vanligt bokstavsmemory med två identiska bokstavskort i ett par.

I delen ”Ord” ska man stava till olika djurnamn. Det visas en bild på djuret (namnet går att få uppläst genom att trycka), och under finns bokstavskort som ska placeras i rätt ordning. När man rör vid ett bokstavskort läses bokstaven upp, tyvärr endast bokstävernas namn och inte ljudade bokstäver. Namnet på djuret läses upp när ordet är färdigstavat. Bokstavsbrickorna fastnar bara på rätt plats så det går att prova sig fram om man vill. Orden har väldigt varierande svårighetsgrad – som ko och sengångare. Det gör att vissa ord är lite för svåra vid den första skrivinlärningen.

Det är alltså en väldigt mångsidig app som övar många olika moment i läs- och skrivinlärningen. Det är tydligt och bra svenskt tal, dock ännu ingen ljudning men detta utlovas i kommande uppdateringar (ljudning finns redan på andra språk). Det hade varit en fördel om det var lättare att få alla stjärnor och om bokstäverna formades på svenskt sätt. Appen är barnvänlig, det finns inga köp inuti appen och alla länkar (till Facebook, Twitter, mail och hemsida) ligger bakom ett bra barnlås. På denna sida finns även en tidsspärr som man kan ställa in om man av någon anledning skulle vilja tidsbegränsa sitt barns läsinlärning (jag ser själv inte riktigt värdet i detta). Förutom svenska kan man även välja på fem andra språk (engelska, tyska, franska, spanska och italienska). I de olika skrivmomenten kan man välja färg på penna, stänga av ljudet och även stänga av spårningshjälpen för bokstäver.

En nackdel som jag upplever är att det finns lite för lite belöningsmoment. Detta gör att mina barn (5 och 7 år) tröttnar ganska fort på appen. Stjärnorna är i och för sig en bra idé, men den kunde utvecklas vidare genom att man till exempel skulle kunna låsa upp nya saker för ett visst antal stjärnor. Jag tror att appen i första hand passar i förskola och skola, även om bokstavsintresserade barn kan ha stor glädje av den även i hemmiljö. Läs- & Skrivinlärning Lekplats är en universalapp som fungerar på iPad, iPhone och iPod touch, vi har provat på iPad och det blir nog något svårare att forma bokstäverna på en mindre skärm.

Jag rekommenderar appen till barn i åldern 4-7 år och ger den en stark fyra. För femma hade jag velat ha fixade buggar, ljudning och gärna även ett bättre belöningsmoment.

Uppdaterat den 5 december 2012
Appen har nu även ljudade bokstäver som alternativ, detta går att välja genom att trycka på den svenska flaggan i övre kanten. Det är också lättare att få tre stjärnor, bokstäverna formas på svenskt sätt på de flesta bokstäver och buggen med att bokstavsbrickorna fastnar har rättats till. Dessutom går det nu att välja mellan tryckbokstäver och skrivstil.

Det finns en gratisversion av appen för den som vill prova före köp. Även för Android.

Här är en YouTube-film som visar lite hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande sju språk: engelska, franska, italienska, nederländska, spanska, svenska, tyska. Och text på följande sju språk: engelska, franska, italienska, nederländska, spanska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   11 kr 26 nov 2021
 •   75 kr 5 maj 2021
 •   85 kr 29 nov 2020
 •   12 kr 27 nov 2020
 •   85 kr 19 okt 2020
 •   59 kr 15 okt 2020
 •   85 kr 2 sep 2020
 •   12 kr 28 aug 2020
 •   85 kr 18 aug 2020
 •   35 kr 16 aug 2020
 •   85 kr 19 jul 2020
 •   35 kr 17 jul 2020
 •   50 kr 16 jul 2020
 •   12 kr 13 jul 2020
 •   50 kr 15 jun 2020
 •   40 kr 5 apr 2020
 •   12 kr 4 apr 2020
 •   40 kr 1 dec 2019
 •   12 kr 29 nov 2019
Google Play Store
 •   85 kr 23 jul 2020
Amazon Appstore
 •   27 kr 12 dec 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Läs- & Skrivinlärning Lekplats för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

5 kommentarer

 1. David skriver:

  Jag laddade nyss ner gratisversionen av appen, och det visar sig att den inte kollar att man skrivit bokstäverna ”rätt”. Så länge man håller sig till linjerna spelar det ingen roll i vilken ordning man ritar dem – man kan få tre stjärnor när man gör bokstäverna baklänges (och på bokstaven B fick jag tre stjärnor till och med när jag lät bli att rita stapeln). En stjärna kan man få bara genom att dra fingret fram och tillbaka över hela bokstaven och ”skugga” den.

  Detta sänker absolut mitt helhetsintryck av appen. Poängen med den är väl att lära användaren att forma bokstäverna rätt?

 2. Lisette skriver:

  Vår 4-åring gillade att skriva bokstäverna och att klicka på djuren och höra med de ljudade bokstäverna, de andra delarna tröttnade hon fort på då de var för svåra…
  6-åringen gillade helt klart spelet! Hon läser stora och små bokstäver och ljudar, vilket gör att hon tycker det är kul att skriva/läsa och då är spelet perfekt!
  Jag tror att det skulle vara roligare för större barn om det varit olika djur i olika delar av spelet…
  Men helt klart ett bra pedagogiskt spel 🙂

 3. Elin skriver:

  Vår 5-åriga dotter, som läser lite grann och är väldigt intresserad av bokstäver, satt länge med spelet och tyckte alla spel var roliga. Men i det spelet man ska skriva ord stötte hon flera gånger på bilder hon inte kunde se vad det var, då drog hon bara bokstäver hit och dit.
  Mina andra barn 4 och 7 år som inte är fullt så intresserade av att lära sig skriva eller läsa frågade ganska fort om de fick byta app.

  Som pedagog gillar jag spelet då det är många variationer av läs och skrivinlärning.
  Jag rekommenderar Appen till barn som är intresserade av att läsa och skriva och även till lärare i förskoleklass och ettan.

 4. Lisa skriver:

  Min 6-åriga dotter tycker det här spelet är roligt och varierande. Många olika minispel som hon uppskattade. Hon läser och skriver bra redan, men kunde här öva både versaler och gemener. En nackdel med appen tycker jag är att man kan skriva bokstäverna hur som helst. Man behöver bara hålla sig till strecken, utan att följa pilarna.

 5. Camilla skriver:

  Vår 4-åring tycker att det är kul att träna på bokstäverna, hon är stolt över att hon får en stjärna även om hon inte fyller i dem rätt.

  6-åringen gillar framförallt skrivövningarna men saknar att det inte fanns siffror med. Hon uppskattar även delen där man ska skriva ord.

  Som förälder tycker jag att Appen är toppen, den har ett varierat och pedagogiskt innehåll. Den enda delen som våra barn inte har varit intresserade av att använda är ”Skriv fritt”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *