Läsguld 2 är en app som tränar ljudning och passar bra till barn som är i början av sin läsinlärning.

Appen är en fortsättning på appen Läsguld från samma utvecklare. De är i stort sett identiska, förutom att det i Läsguld 2 är två begynnelsebokstäver som ska sättas ihop med en ändelse, istället för en. Det gör att appen är snäppet svårare än föregångaren. Ur ett användarperspektiv är det svårt att se någon anledning till att ha dessa som separata appar. Det hade varit smidigare om nivåerna i Läsguld 2 ingick som högre nivåer i Läsguld.

ANNONS:

Appen börjar med att man väljer mellan sex olika svårighetsnivåer, med olika långa ord. I varje nivå kan man samla tio pokaler (guld, silver eller brons beroende på hur bra det går). När man trycker på en nivå får man upp slutet på ett ord samt fyra olika begynnelseljud (som består av två bokstäver).

Läsguld 2

Läsguld 2

Det finns dessutom två olika lägen; normalläget och snabbläget. I normalläget ljudas först slutet på ordet. Sedan ljudas begynnelseljud och slut med en liten paus emellan, ett i taget, för att ge möjlighet att lyssna och sätta ihop ordet. Av de fyra orden är två riktiga ord och två nonsensord, och det gäller att välja ut de riktiga orden. Detta gör man genom att dra rätt bokstavspar till den tomma platsen och därefter dra i en spak. Om man valt rätt bokstavspar så läses ordet då upp och man får poäng. Väljer man fel så blir skärmen rödtonad och man får sedan välja på nytt. Ju fler korrekta ord man får i rad desto högre poäng får man, och detta spelar roll för vilken pokal man får. När man klarat båda orden kommer en ny ändelse och fyra nya begynnelseljud upp, och efter tre sådana omgångar (sex ord) så får man en pokal.

Läsguld 2

Läsguld 2

I normalläget ljudas alltså begynnelseljud och ändelse direkt, vilket passar bra för den som just håller på att lära sig ljuda. För den som redan lärt sig att ljuda men behöver automatisera sin kunskap för att få flyt i läsningen finns istället ett snabbläge, där man själv får ljuda ihop begynnelseljud och ändelse innan man väljer bokstavspar. Även i snabbläget ljudas de dock när man valt, innan man drar i spaken, så att man får en chans att höra om man valt rätt. Man växlar enkelt mellan lägena i överkanten när man ska välja nivå.

Appen finns på danska, svenska och norska. Språket väljs beroende på vilka inställningar man har i sin enhet. Vi har endast testat på svenska och den svenska rösten är tydlig och bra. Det finns stöd för fyra olika användare, så flera barn kan använda samma enhet och spara sina pokaler separat.

Appen är ett bra stöd i läsinlärningen, just när barnet lär sig att ljuda ihop ord. Att det är fyra bokstavspar att välja mellan till samma ändelse ger en fonologisk medvetenhet. Barnet får möjlighet att upptäcka att olika begynnelseljud kan ändra betydelsen helt och att flera ord kan sluta på samma sätt (och att dessa då rimmar). Det finns ingen spelkänsla i appen, utan den enda belöningen är de pokaler man samlar ihop. Det innebär att barnet själv måste ha en inre drivkraft att träna på ljudning för att sitta med appen någon längre stund, alternativt motiveras av en vuxen.

Jag har provat appen med min sexåring som just börjat läsa och fortfarande är i ljudningsstadiet. Appen ligger på helt rätt nivå och känns som ett bra komplement till andra läsinlärningsappar. Tyvärr är det ordförrådet som ibland sätter begränsningarna för mitt barn i appen, och inte själva ljudningen. Exempel på ord som inte känns helt naturliga för en sexåring är gry, smil, slavar och brista. Då blir det förstås lite frustrerande. Orden i Läsguld 2 upplever vi som svårare än de i Läsguld. Men många av orden är enkla nog, och sitter man bredvid som vuxen så blir de svårare orden ett tillfälle att förklara och utöka ordförrådet. I början var det kul att samla pokaler, men det var inte tillräckligt motiverande i längden och appen blir därför sällan vald spontant hemma hos oss. För just mitt barn hade det behövs ett tydligare spelmoment eller roligare utformning, men det kan förstås variera från barn till barn.

Sammanfattningsvis känns appen väldigt pedagogisk och bra till den tidiga läsinlärningen då barnet tränar på att ljuda. Förutom föregångaren Läsguld finns vad jag vet ingen app som så tydligt tränar ljudning. Tyvärr kan den upplevas lite tråkig att använda eftersom den saknar spelkänsla. Flera av orden är dessutom lite svåra, och det känns märkligt att Läsguld 2 lanserats som separat app istället för att lägga in nivåerna i den befintliga appen Läsguld. Betyget blir därför en trea. Jag rekommenderar appen för barn som håller på att lära sig läsa, vilket ofta är vid ungefär 5-7 års ålder.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande tre språk: danska, norska (bokmål), svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   69 kr 4 okt 2019
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Läsguld 2 för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

2 kommentarer

  1. helena Hörkeby skriver:

    Läsguld 2 är enkel att hantera och ren i layouten. Tycker dock att det inte känns självklart tydligt hur de olika svårighetsgraderna fungerar. Konceptet är annorlunda och pedagogiskt intressant. Kul med en app som inte bara tränar att skriva eller läsa helord.

  2. Christel Dexe skriver:

    Enkel app som barnen direkt kan använda självständigt. Passar utmärkt för barn med uttalssvårigheter då ljudning av bokstäver är i fokus. Per automatik ljudar de högt när de tränar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *