Läslandet 2 är en pedagogisk app som stimulerar och tränar läsförståelse och grammatik. Appen innehåller över 1100 meningar och har svenskt tal.

Från svenska tillverkaren LäraMera, som tidigare gett ut appar som Stavningslek, Bokstavslek och Kors & Tvärs, kommer nu Läslandet 2. Appen består av fyra olika delar, ”gissa gåtor”, ”vilket ord fattas”, ”bygg en mening” och ”sant eller falskt”, där man kan öva både läs- och språkförståelse samt grammatik på flera olika språk, inklusive svenska.

ANNONS:

Läslandet 2

Mer ingående består de fyra delarna av:

Vem är jag? ”
Man kan läsa i mig. Jag är en___.”
Fyra gåtor visas på skärmen. Fyra bilder ligger i nederkant och spelaren ska dra rätt bild till rätt gåta för att svara. Trycker man på frågan får man svaret uppläst. Det går inte att välja att istället få frågan uppläst, och det går inte att låsa inställningen för uppläsning av svaret.

Läslandet 2

Vilket ord saknas? Kråkan tittar ___ nyckelpigan.
Fyra meningar där ett ord saknas visas på skärmen, och det ligger fyra ord undertill. Fyll i det ord som fattas i meningen genom att dra rätt ord till rätt plats. 
Man kan lyssna på de olika meningarna och orden genom att trycka på dem. Det saknade ordet kan vara ett verb, ett substantiv eller en preposition. Det går inte att låsa uppläsningen.

Läslandet 2

Bygg en mening!
 Här skall man bygga en mening på mellan tre och sju ord genom att dra rätt ord till rätt plats. När meningen är färdigbyggd läses den upp. Spelaren kan även få både orden och hela meningen uppläst genom att trycka på skärmen. Det går inte att låsa uppläsningen av orden eller meningarna.

Läslandet 2

Sant eller falskt? 
Läs meningarna och titta på bilden, vissa meningar stämmer med bilden och andra inte. Tryck på grön eller röd knapp beroende på om meningen är sann eller falsk. Genom att trycka på meningen får man den uppläst, detta går inte att låsa.

Läslandet 2

Det finns totalt 1150 meningar att träna på och det finns flera språk att välja mellan, bland annat svenska. Talet i appen är tydligt, bilderna är färgglada och musiken går att stänga av och på. Belöningen efter en klarad omgång består i uppmuntrande ord och en liten musikslinga. Eftersom det går att välja att spela både med och utan de förinspelade inläsningar av meningarna kan man anpassa svårigheten efter den nivå man är på. Den som kan läsa själv kan helt enkelt låta bli att trycka på meningen för att få den uppläst. Det går däremot inte att låsa möjligheten att få meningar och ord upplästa så den som är lite bekväm kan alltså ändå lätt välja att slippa att läsa själv.

Min femåring tyckte att appen var rolig inledningsvis och gillade då bäst att bygga meningar och att svara på sant eller falskt. Andra redaktionsbarn gillar den också, men bara kortare stunder åt gången och än så länge har endast ett av redaktionsbarnen valt att spela den självmant.

Jag har några förbättringsförslag för appen. Dels saknar appen en bra spelkänsla och något som motiverar barnen till vidare spelande på eget initiativ. Det finns varken något att samla på eller mål att nå upp till. Jag tycker att det är lite underligt att man bara kan få svaret, och inte själva frågan, uppläst i avdelningen för gåtor. Och jag saknar möjlighet att kunna låsa inställningen för uppläsning.

Detta är en trevlig och barnvänlig läsövningsapp utan stress som är fri från tredjepartsreklam och köp inuti appen. Via förstasidan når man en särskild sida för föräldrar där det finns reklam för tillverkarens övriga appar. Sidan är skyddad av ett enkelt barnlås (tryck och håll i 2 sekunder). Appen kräver inga speciella inställningar före spel.

Betyget blir tre av fem möjliga. För högre betyg hade jag velat ha möjlighet att välja svårighetsgrad samt ett mer motiverande upplägg. Jag rekommenderar appen för barn mellan cirka fem och åtta år, beroende på barnets läskunnighet.

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande tre språk: engelska, finska, svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   69 kr 9 maj 2023
 •   65 kr 6 okt 2022
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Läslandet 2 för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

5 kommentarer

 1. Anna skriver:

  Har testat Läslandet 2 med barn på fem år. Han hade inte riktigt tålamod för att spela och lyssna. Upplevde att spelet var lite långsamt.
  De som har fastnar för spelet är mina nyanlända elever i skolålderna. Dör har Läslandet 2 varit ett bra komplement till andra språkappar.
  Så för barn och inga som är nya i det svenska språket är Läslandet 2 en toppen app.

 2. Maria Oreest Udell skriver:

  Mitt barn som är 6,5 år gillar den här appen, det är inte den första hon väljer, men när hon har spelat den fastnar hon ett tag. Det hon fastnat mest för är sant eller falskt och bygga meningarna….

 3. Annika skriver:

  Jag har en son med svår språkstörning på 10 år och vi har testat appen ett tag. Sonen tycker att första delen är alldeles för svår för att han är tvungen att läsa, vilket han inte klarar. Det skulle varit bra med uppläst text där med. Gärna så man skulle kunna stänga av om man ville. De andra delarna gillar han eftersom det går att lyssna till och leta fram rätt ord. Han får en känsla av att han faktiskt kan läsa.

 4. Lisa skriver:

  vår 8-åring stängde vi av ljudet för, så tyckte hon spelet var helt ok en stund, hon läser annars flytande, men nja, lite för lätt…
  5-åringen tyckte spelet var kul, hon har nyss börjat intressera sig för bokstäver och vill lära sig läsa.
  Men tyvärr så tappar appen lite av idén när man kan trycka på de olika sakerna och få dem upplästa, man behöver inte anstränga sig för att lära sig läsa…
  En helt ok app, men inget första hands val…

 5. Keratin skriver:

  Har låtit en lässvag 8-åring jobba med appen. Hen gillade den och nivån var lagomt svår. Dock ”fuskade” hen ibland och försökte inte läsa hela meningarna utan körde gissametoden. En ok app med bra övningar men önskar att man kunde göra fler inställningar själv för att kunna anpassa den utifrån elevens behov. Ger samma betyg som ovan 3 av 5.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *