I Legos nya Fix the Factory styr man roboten EV3 i olika uppdrag och lär sig samtidigt lösa logiska problem och att programmera.

Lego Mindstorms är en serie produkter från Lego där man bygger egna fysiska robotar av legobitar som man sedan kan styra via dator eller iOS. EV3 är den senaste versionen av robotar och det är just denna robot som man möter i Legos nya app Fix the Factory.

ANNONS:

Fix the factory

Precis som många andra appar som lär barn att programmera har även denna ett visst antal kommandon som man kan använda för att styra en robot. Till en början kan roboten endast gå framåt, men desto längre man kommer i spelet, ju fler kommandon får man tillgång till. Höger, vänster, lyft upp, sätt ner, stå still är några kommandon som tillkommer senare. Man kan ge samma kommando hur många gånger om man vill.

Fix the factory

I början är uppdragen ganska lätta. Det gäller då att få roboten att ta sig till (eller förbi) vissa utmarkerade platser. Men det blir snabbt svårare och man skall då lyfta upp föremål och föra dem till olika platser. Ibland rör sig föremålen på löpande band, vilket gör det ännu klurigare. Appens stora fördel, med tanke på barnen, är att man har hur många försök som helst på sig att lyckas. Man kan därför experimentera hur mycket man vill. För barn som önskar extra utmaning så kan man få fler antal stjärnor som belöning om man löser uppdragen snabbt och på första försöket. Förutom att detta är en klurig app som lär ut grunderna i programmering så blir appen också en väldigt bra övning på vad som är höger/vänster och den rumsliga, spatiala, förmågan.

Fix the factory

Totalt finns det 24 uppdrag att lösa. De är låsta från start och man får tyvärr inte gå vidare till nästa uppdrag om man inte löst det innan.

Min dotter som nästan är sex år har testat appen och löste de tre första banorna i appen själv. Appen har visuella instruktioner så det gick lätt för henne att komma igång, utan min hjälp. Men då har hon testat andra liknande appar också, vilket kanske gör att hon har det lite lättare än andra barn. Efter den tredje nivån blir det betydligt svårare. Då löste min dotter och jag uppdragen tillsammans. Detta fungerade väldigt bra eftersom man kan prata sig till hur man skall göra. En nioåring har när detta skrivs kommit till nionde banan på egen hand och skulle förmodligen komma ännu längre om han försökte. Man kan också vara flera barn som klurar tillsammans. Jag tror att barn som löser uppgifterna utan vuxen kan ha stor hjälp av ett rutat papper för att räkna och fundera på vilket håll roboten skall röra sig åt.

Detta är nog inte den mest barnvänliga programmeringsapp jag testat eftersom den snabbt blir svår. Den passar därför bäst för barn som är 7 år eller äldre. Och då förmodligen med hjälp av vuxen eller andra barn. Samtidigt är det enkelt att programmera roboten. Appen är intuitiv och har inte något stressmoment (såvida man inte vill ha extra stjärna). Bakgrundsmusik och snygg grafik bidrar också till en trevlig spelupplevelse. Det finns alltså mycket som talar för att barn kommer att gilla denna app, trots att den är svår. Den är dock inte riktigt lika underhållande som My Robot Friend.

Appen är fri från reklam och in-app purchase. Den innehåller dock en sida med engelsk information om det fysiska Lego Mindstorms, samt extern länk. Risken att barnen klickar sig iväg av misstag bedömer jag som låg. Särskilt som målgruppen är äldre barn. I inställningarna går det stänga av både musik och ljudeffekter separat.

Jag vill verkligen rekommendera denna app. Men eftersom den är så pass svår så finns det risk för att många barn ger upp. Därför känner jag att det är svårt att ge ett högre betyg än tre.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

En kommentar

  1. fors skriver:

    Fram till 1 sept endast för Sony Xperia på android

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *