I LetterSchool övar man på att forma svenska bokstäver och siffror. Det finns svenskt tal och animationer som gör det roligt att öva.

Det finns flera appar för att forma bokstäver, som exempelvis Skrivguiden och Läs- och skrivinlärning Lekplats. LetterSchool är dock min absoluta favorit. Det som gör LetterSchool så bra är utformningen av animationerna och belöningssystemet, som gör det lekfullt och roligt att lära. Den har också ett så pass intuitivt upplägg att även väldigt små barn kan ha behållning av appen. LetterSchool är egentligen inte en ny app, utan det som är nytt är att den nu finns med svenskt tal och svenska bokstäver, något som förstås är en stor fördel.

ANNONS:

När man startar appen får man upp alla bokstäver i alfabetet i versaler. Det går alltså att sätta den nedladdade appen direkt i händerna på ett barn som då kan börja på den enklaste nivån. Vill man så kan man göra inställningar, exempelvis välja gemener eller siffror. I inställningarna finns även stöd för tre olika användare. När man stängt ner appen kommer den ihåg till nästa gång vilken användare som spelade senast. Att byta mellan versaler, gemener och siffror går även att göra genom att dra med fingret, så barnet behöver inte gå in i inställningarna för att byta.

När man väljer en bokstav får man till att börja med höra bokstavens namn, ljud och ett ord som börjar på bokstaven. Att forma bokstäverna sker i flera olika steg. Det första steget är att trycka på rätt startpunkt, då börjar bokstaven automatiskt formas därifrån. I nästa steg drar man själv med fingret, men det är styrt så att det inte går att dra åt fel håll. I det tredje steget är det dags att forma bokstaven utan att följa en linje. När man klarat detta får man stjärnor och applåder. Det händer inget om man misslyckas utan det är bara att försöka igen, misslyckas man några gånger så kommer det dessutom fram lite ledtrådar. Det här är ett väldigt bra upplägg för att behålla intresset även för de som har lite svårt att forma bokstäverna.

När man klarat varje bokstav så får man en stjärna på den. När man klarat samtliga bokstäver förflyttas man upp till en ytterligare svårighetsnivå, där man kan samla alla stjärnor ännu en gång. I denna högre svårighetsnivå får man guldstjärnor och helt nya animationer, och i det sista steget får man forma bokstaven själv (det blir inte en rak linje utan följer hur man rört fingret). Men det går fortfarande inte att misslyckas helt, utan drar man för mycket åt fel håll så får man göra om istället.

LetterSchool

LetterSchool

Obs. De två bilderna ovan är från en äldre version av appen där typsnittet inte var helt korrekt.

Det som gör appen så lekfull är som sagt de fina animationerna. De är lite svåra att beskriva, men är exempelvis gräsklippare, tåg, ljusslingor, godishalsband eller kedjor som rör sig längs bokstaven. De gör det roligt att lyckas med varje moment. Att man dessutom får en översvallande belöning med stjärnor, applåder och fyrverkerier ger extra spelglädje och gör att barnet känner att det lyckas.

Vi har haft denna app länge i vår familj, tidigare i den engelska versionen och nu i den svenska. Den har varit populär i flera omgångar, ibland finns tidpunkter då den inte används men barnen kommer sedan tillbaka till den med glädje igen senare. Just nu är det min fyraåring som uppskattar den mest. Samma barn använde faktiskt den här appen redan vid nyss fyllda två, och klarade redan då att forma bokstäver. Även lite högre upp i åldrarna, ungefär tills barnet kan skriva på egen hand, passar appen bra. Men för att träna på vilka bokstäver som inleder olika ord och namn (något som fyraåringen intresserar sig för just nu) ser jag att det skulle vara en fördel om appen ljudade bokstäverna. Andra barn i redaktionen i olika åldrar har också provat, och vi är överens om att detta är en riktigt bra app som barnen uppskattar.

LetterSchool har ingen reklam eller köp inuti appen. Det finns i inställningsmenyn en länk till supporthemsidan, men den är skyddad av ett mycket bra barnlås. Utformningen av appen är väldigt pedagogisk med tydlig visuell och auditiv feedback. Det finns svenskt tal. För den som vill prova innan köp finns en gratisversion med bokstäverna A-E.

Detta är en av mina favoritappar, den kombinerar lekfullhet och glädje med inlärning. När barnen tycker att det är roligt att spela så blir lärandet lustfyllt och de får också mycket längre uthållighet. Appen här helt klart värd en femma. Jag rekommenderar den för ca 2-7 års ålder. Den övre åldersgränsen beror förstås på var barnet är i sin läs- och skrivutveckling.

Här är en film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer för den engelska versionen av appen:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska. Och text på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   99 kr 9 maj 2023
 •   89 kr 6 okt 2022

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa LetterSchool för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

11 kommentarer

 1. Dana skriver:

  Har just laddat ner full-appen för android platta men tyvärr det finns inte valet för svenska eller ngt annat språk, bara engelska som val. Är det möjligt att det finns bara i appen för ipad? Tack!

 2. Pappa Daniel skriver:

  Dana: Vi vet ännu inte om/när appen kommer på svenska även för Android. Men om så sker kommer vi att informera om det och länka till den från denna sida.

 3. Anna skriver:

  Sonen på 4 år uppskattar spelet. Han valde direkt ut vilka bokstaver han ville. Det var lätta att förstå instruktionerna.
  Det som är problematiskt med spelet är att alla bokstäverna formas enligt det amerikanska sättet. Även om spelet är på svenska. Bokstaven Skrivs inte med helt tak på svenska. Detta har diskuterat flitigt inom pedagogkretsar.
  Om man är medveten om olikheterna i språket. Rekommenderar jag den å de varmaste.

 4. Emma skriver:

  Hej, Hur ändrar man språk? Har laddat ner den till vår ipad men det är bara engelska och jag hittar inte svenska nånstans? Jag läser i er recension att svenska ska finnas?

  /Emma

 5. Pappa Daniel skriver:

  Emma: Det finns olika appar med olika språk. Använder du direktlänken i recensionen hamnar du alltid på rätt app, i detta fall den svenska appen. Har du köpt fel app kan du ångra köpet.

 6. Marion skriver:

  En riktig toppenapp som jag verkligen kan rekommendera. Testat den med mina egna pojkar på 2 resp 4 år och med flera barn i åldern 2-4 år på mitt jobb (förskola). Alla som har testat har gillat appen, men de yngre tröttnar snabbare, eftersom man måste vara väldigt exakt i att följa linjerna och det ibland blir långa sträckor mellan punkterna (speciellt svårt med böjda sträckor). Även 4-åringarna har svårt för vissa bokstäver/siffror, speciellt vid sista nivån (frihandsnivån). Alla har uppskattat animationerna och många återkommer till appen och kan sitta med den länge.

 7. Wissam skriver:

  Hej!
  hur kan man hitta rätt svenska ver. av den app
  mvh
  wissam

 8. Pappa Daniel skriver:

  Wissam: Använd bara länken som finns i recensionen ovan.

 9. Wilhelm skriver:

  Kan någon utveckla att spelet inte använder det korrekta svenska sättet att forma bokstäver? Känns toktigt att lära fel och sedan behöva lära om…

 10. gea skriver:

  Med senast uppdateringen har bokstavsformerna ändrats så de stämmer med svenskt sätt att forma dem 🙂

 11. Martin skriver:

  Appen är i grunden bra, men en sak som verkligen bör nämnas är den taffliga svenska översättningen. Klickar man på bokstaven A säger en röst ”Det här är bokstaven ah (uttalat som i ordet ”lapp”)”. Samma med bokstaven E, den uttalas eh som i ”Elefant”. Visst uttalas bokstaven så i ordet elefant, men man säger inte att bokstaven heter så. Det irriterar mig å det grövsta när man gör en pedagogisk app för barn med inriktning att lära dem något och så misslyckas man med det mest grundläggande. Hellre då att man struntar i den svenska översättningen. Det känns mer förödande att lära barn fel än att lära dem ett annat språk (typ engelska).

  Ovan två fel upptäcktes efter att ha använt gratisversionen i tre minuter, så därav att jag är skeptisk mot att betala pengar för hela versionen. Vilka andra fel kan tänkas ligga inbyggda?

  Sen ska vi inte tala om den svenska beskrivningen av appen i App Store. Den är så pinsamt dålig att jag först trodde appen var en scam. Återigen, hur kan ett företag som sysslar med både språk och pedagogisk verksamhet gå bet på detta? Det förstår jag ärligt talat inte.

  Men det är upp till apptillverkaren. Dock skulle jag gärna se kommentarer på detta i recensionen. Jag har svårt att se språkliga fel, eller fel på uttal, som bagateller när det kommer till barn-appar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *