I appen Lightbot Jr får barn, på ett lekfullt sätt, prova på att programmera med hjälp av en robot. Allting sker i ett lugnt tempo och appen kräver inga förkunskaper.

Lightbot Jr är en utveckling av spelet Lightbot som riktar sig till äldre barn. Lightbot Jr består av fem olika världar, som vardera har 7-9 banor. För varje värld lär man sig nya programmeringskoncept men svårighetsgraden ökar långsamt vilket gör att appen passar bättre för yngre barn.

ANNONS:

Lightbot Jr

Spelet går ut på att få en robot att nå alla blå rutor i ett rutnät och lysa upp dem. För att lyckas måste man skriva ett program med hjälp av färdiga kommandon; ”gå fram”, ”vrid höger”, ”vrid vänster”, ”hoppa”, ”lys upp” osv.

Lightbot Jr

I den första världen introduceras man till kommandot ”gå fram”. Detta görs först genom att roboten förklarar hur man ska göra, med hjälp av engelsk text. Det kommando som spelaren vill använda dras fram på skärmen och man kan använda samma kommando flera gånger. Om man exempelvis att roboten skall gå framåt flera steg. Det är fritt fram att prova hur många gånger som man vill/behöver. I den andra världen lär sig spelaren kommandot ”hoppa”.

Lightbot Jr

Inför varje värld ges nya instruktioner till spelaren. I tredje världen lär man sig att samma kommando kan användas till olika saker beroende på sammanhang (overloading/överladdning). Ikonen för lampan kan både betyda att tända en lampa och att få hissen att flytta sig uppåt.

I fjärde och femte världen gäller det för spelaren att tänka till lite extra. Genom hela spelet har man nämligen bara ett visst begränsat utrymme till att använda ett visst antal kommandon och i denna värld börjar man märka av detta. I den femte och avslutande världen får spelaren testa på att använda sig av loopar för att upprepa en kedja av kommandon flera gånger.

Det är lätt att komma igång med spelet och för de små barnen finns det stora fördelar med den långsamma progressionen. Spelet skulle kunna förbättras med någon typ av belöning vid slutet av varje värld. Det hade även varit väldigt bra om instruktionstexterna hade varit på svenska och gärna även med en svensk berättarröst. Detta för att jag tror att många av spelarna till Lightbot Jr inte är läskunniga.

Föregångaren Lightbot och Lightbot Jr är lika varandra på många sätt men Lightbot Jr innehåller en värld (Jump) som inte finns i Lightbot. Världarna i Lightbot Jr är dessutom snäppet lättare än de i Lightbot. Vill man kunna avancera mycket är alltså Lightbot det bästa valet.

Det var bra av programskaparna att göra en utveckling/förenkling av originalet Lightbot så att även yngre barn kan få möjlighet att testa på programmering och ges en grundläggande förståelse för detta. När spelaren blir äldre kan kunskap om programmering ge en ökad förståelse och ett kritiskt tänkande till den digitala världen.

Appen är fri från reklam, in-app purchase och externa länkar. Förutom att det går att stänga av bakgrundsmusik finns inga andra inställningar. Man kan nollställa appen vid behov. Knappen för att göra detta saknar tyvärr barnlås.

Jag rekommenderar Lightbot Jr till barn från 5 år och uppåt. De 5-åriga redaktionsbarnen som provat spelet har kunnat ta sig igenom några av barnorna på egen hand men har sedan efterfrågat stöd av någon vuxen. Vuxen rekommenderas alltså – om inte bara för att översätta de engelska instruktionerna.

Mitt betyg är 3 av 5.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   35 kr 4 okt 2019
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
Amazon Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Lightbot Jr för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *