Lightbot är en app där barn, på ett lekfullt sätt, kan lära sig grundläggande programmeringskoncept, såsom procedurer/funktioner, överladdning, loopar och villkor.

Lightbot är en omfattande problemlösningsapp där barn kan lära sig grundläggande programmeringskoncept utan några förkunskaper. Appen är uppbyggd som ett spel med sju olika världar bestående av sju banor vardera.

ANNONS:

Lightbot

Världarna är låsta från start och man låser upp dem efterhand att man tar sig fram i spelet. Spelet går ut på att få en robot att nå alla blå rutor i ett rutnät och lysa upp dem. För att lyckas måste man skriva ett program med hjälp av färdiga kommandon; ”gå fram”, ”vrid höger”, ”vrid vänster”, ”hoppa”, ”lys upp” osv.

Lightbot

Första världen är mer av en introduktion där man lär sig de grundläggande kommandon som man har till sitt förfogande. De kommandon man vill använda drar man in skärmen, men man har bara plats för ett visst antal så det gäller att tänka till. I andra världen lär man sig att det går att flytta ut kommandon som upprepar sig till procedur-rutan och istället hänvisa dit vid behov. I tredje världen lär man sig att samma kommando kan användas till olika saker beroende på sammanhang (overloading/överladdning). På så sätt fortsätter appen att lära ut programmeringsbegrepp.

Lightbot

Jag har testat Lightbot med min dotter som är 6 år. Hon klarade av första världen på egen hand men tappade tyvärr sedan lusten att spela vidare. Jag tror det beror på att appen snabbt blir ganska svår och att man inte får så mycket uppmuntran under själva spelets gång, även om jag själv försökt att peppa och förklara. Appen ger instruktioner och beröm via skriven text på engelska. För varje värld man kommer till är det därför bra om det finns en vuxen som kan förklara, även om det givetvis även går testa sig fram.

Appen har inte någon tidspress. Däremot försvåras det hela av att man hela tiden har ett begränsat utrymme för sina kommandon, och att det då och då även kommer krav på att programmet måste vara kort.

Den här appen passar framförallt barn som redan har testat liknande appar tidigare och gillar utmaningen och dessutom inte är så beroende av belöningar. Annars är det nog lätt att man, som min dotter, tycker att det är roligt ett tag för att sedan tappa lusten. Det som jag upplever som mest positivt med appen är att de barn som tar sig igenom appen får en bra förståelse för många olika programmeringskoncept.

På förbättringssidan hade jag önskat att det fanns möjlighet att få hjälp om man kört fast på en viss bana. Det hade också varit bra om banorna hade varit roligare och att belöningsmomenten hade förstärkts. Det hade också varit roligt om det hade funnits en friare del där man kunde programmera mer fritt.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp. Finns även för Android.

Jag rekommenderar Lightbot till barn från 7 år och uppåt. De flesta behöver förmodligen hjälp av en vuxen för att komma igång. Betyg: tre av fem.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   35 kr 3 okt 2019
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
Amazon Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Lightbot för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *