I Lilla Aktuellt Kollen, som är kopplad till SVTs program Lilla Aktuellt, svarar man på frågor om aktuella ämnen och kan jämföra sina svar med hur andra barn svarat.

Lilla Aktuellt Kollen är som det hörs på namnet kopplad till SVTs barnprogram Lilla Aktuellt och har barn mellan 8 och 12 år som sin huvudsakliga målgrupp. Genom att svara på frågor i appen kan barnen tycka till om aktuella ämnen (oftast aktuella nyhetshändelser) och har möjlighet att jämföra sina svar med vad andra barn i samma ålder har svarat. Det går även att se hur svaren fördelar sig i olika landskap.

Lilla Aktuellt Kollen

Man behöver inte se på Lilla Aktuellt för att använda appen men frågorna är ofta relaterade till det som tas upp i dagens Lilla Aktuellt. På programmets hemsida finns det även möjlighet att skicka in egna frågor. Genom att interagera med sina tittare på det här sättet ger det, enligt informationen om appen, programmets redaktion en bra möjlighet att lära känna sina tittare och ger samtidigt barnen makt att påverka. Det hade varit roligt om man utnyttjat appen mer i själva programmet än vad man gör nu, t.ex. genom att låta användarna välja vad som ska visas.

ANNONS:

Lilla Aktuellt Kollen

Första gången man startar Lilla Aktuellt Kollen ska man ange hur gammal man är och i vilket landskap man bor. Denna information används för att gruppera användarnas svar för att kunna se hur många som har svarat som man själv. Man anger inte någon personlig information. Efter att man har svarat på frågorna som ges varje dag i appen får man veta om det är många eller få som tycker som man själv. Man kan inte se hur många som svarat, något som jag som vuxen kan sakna. Jag är dock inte säker på att barnen har samma åsikt.

Lilla Aktuellt Kollen

För att svara på frågorna ska man antingen välja ett alternativ, rangordna alternativ i en lista eller välja hur stor yta varje alternativ ska ha. Det är logiskt uppbyggt, men designen kunde göras mer tydlig. Till vissa frågor saknas det också alternativet ”vet ej” eller ”kan inte svara”.

Lilla Aktuellt Kollen innehåller ingen reklam eller köp i appen. På några ställen finns länkar till SVT Barnkanalens hemsida skyddade bakom ett för målgruppen enkelt matematiskt barnlås. Lilla Aktuellt Kollen innehåller, förutom ett ljud när man klickar på olika alternativ, inga ljudeffekter eller musik. För att stänga av klickljudet måste man stänga av ljudet på sin enhet. Det går att ladda ner en smiley, som motsvarar hur man känner sig, till sin enhet. För att detta ska fungera måste man ge appen tillgång till enhetens bilder. I inställningarna i appen går det att i efterhand ändra den ålder och landskap man angivit att man tillhör.

Jag har testat Lilla Aktuellt Kollen tillsammans med mina två barn som är 8 och 11 år. Båda två gillar appen och jämför vad de svarat med andras svar. Deras största kritik är att det är för få frågor varje dag. Vi har testat appen på olika versioner av iPhone. Flera andra av redaktionens barn har testat med blandade reaktioner, en del har tyckt att appen är trist.

Jag ger Lilla Aktuellt Kollen betyg 3 av 5 och rekommenderar den till barn mellan 8 och 12 år.

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

5 kommentarer

 1. Dennis skriver:

  Intressant men ej tillgängligt i amerikanska iTunes store 🙁

 2. Pappa Daniel skriver:

  Dennis: Om du är väldigt angelägen kan du skaffa ett svenskt iTunes-konto. Eller kontakta tillverkaren och fråga om de kan släppa den även i andra länder.

 3. Astrid skriver:

  Jag har ett förslag på några frågor till lilla aktuellt kollen:
  1. Vad är din favorit färg? Alt. Blå, rosa, grön, gul, svart, annan
  2. När gör du och lägger dig? Alt. Innan 8, 9, mellan 9 och 10, efter 11
  3. Vilket program gillar du mest? Alt.Violetta, svsmpbob, icarly, Pokémon, Victorius
  4. När började du använda intagaram? Alt. Innan 8 år, innan 10 år, innan 12, efter 12, har inte instagram
  5. När fyller du år? Alt. Januari, februari, mars, april, maj, juni, juli, augusti, september, oktober, november, december.
  6. Vilken sport går du på? Alt. Dans, gymnastik, fotboll, handboll, tennis, annat, går inte på någon sport
  7. Har du baby lips? Alt. Ja, nej, nej men vill ha, ja flera stycken, baby lips vad är det?
  8. Hur många Victoria sectet parfymer har du? Ingen, vad är det, 1, typ 5, fler än 19 st.
  9. Vad har du för mobil? iPhone, samsungs, Sony, Nokia, har i gen mobil, annan
  10. Säljer du majblommor? JA, nej, har gjort, vad är majblommor.

 4. Pel skriver:

  Hej lilla aktuellt! Jag har några frågor er och hoppas att ni ser min meddelande.

  Fråga 1: på min iPhone så står det
  Var bor du? Kag bor i Stocholm
  Men Stockholm finns inte på listan och jag tycker att det är tråkigt med det

  Fråga 2: Lilla aktuellt kollen borde uppdateras t.ex det står vad man gillar och vilken färg man gillar, vilken matt är godast och mer…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *