I ”Little Writer” kan man lära sig att forma bokstäver, siffror, ord och geometriska former.

Little Writer är en väldigt kompetent och anpassningsbar app. Den är tyvärr inte i närheten av att vara så underhållande som LetterSchool men har ändå flera bra egenskaper som gör att jag vill rekommendera den.

ANNONS:

I huvudmenyn, som är med engelsk text och utan symboler, väljer man vad man vill öva på; bokstäver, siffror, ord eller geometriska former. De olika delarna fungerar ungefär på samma sätt. Man drar med sitt finger inuti bokstaven (eller vad man övar på) för att göra en så bra kopia av den som möjligt. Det gäller att hålla sig innanför kanterna. Det finns gott om utrymme, men skulle man komma utanför får man göra om. Appen visar också pedagogiskt åt vilket håll man skall dra med fingret, så att man lär sig att forma rätt från början.

Varje del av appen verkar pågå i all oändlighet. Det innebär att man måste avsluta själv genom att trycka på ”hem”-knappen som finns högst uppe i hörnet på varje sida. Det innebär också att det inte finns något belöningsmoment när man klarat alla bokstäver (eller vad man övar på). Däremot finns det en röst som ger beröm för varje bokstav. Rösten berättar också vad det man övar på heter.

Allt tal i appen är på engelska, men i inställningarna kan man spela in sitt eget ljud. Detta gör att det, med lite arbete, går att få ”Litte Writer” att prata på svenska. Tyvärr går det inte att importera någon annans färdiga röst. Men lägger man ner lite tid på det hela så får man en väldigt bra app för svenska barn. Det går även att lägga till former, siffror, beröm, svenska ord och tillhörande fotografier, m.m. Just beröm-delen kan vara värt att lägga ner lite extra energi på eftersom det kan ge appen en längre hållbarhet.

Det jag gillar främst med ”Little Writer” är att man kan forma så många olika saker och möjligheten att lägga in eget ljud. Jag gillar också att bokstäverna/siffror/m.m. är ganska tjocka – för då är det lättare att forma rätt utan att behöva göra om. Appen är dessutom väldigt intuitiv och saknar både reklam och i-app köp.

Jag rekommenderar ”Litte Writer” till barn mellan 3 och 6 år.

Det här appen är som sagt inte lika bra som LetterSchool, men den erbjuder betydligt mer än de flesta liknande appar jag testat. Därför blir betyget 4 av 5.

Uppdaterat den 22 maj 2012
Little Writer har i senaste uppdateringen stöd för ”additional letters” vilket med andra ord betyder att man kan få å, ä och ö. Både som gemener och versaler. Man ställer in detta i appens inställningar under Customize Items -> Additional Letters och genom att slå på ”Enable additional letters”.

Här är en YouTube-film där man kan se hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: engelska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   11 kr 6 maj 2021

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Little Writer för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

4 kommentarer

 1. Mirjam Ryde skriver:

  Det här är en väldigt användbar app även i förskoleverksamhet. Jag provade att använda den som en introduktion till geometriska former. Det är mycket bra att man kan spela in sitt eget ljud/språk, lägga till ord osv. Skulle kunna vara ett sätt att få hjälp av föräldrar med annat hemspråk för att lära sig några enkla fraser tillsammans. Hade önskat att det hade gått att lägga till andra former också. Man kan även stänga av ord eller ljud som man inte vill ha med. Inget spel som barnen hemma sitter länge med, men de återkommer lite då och då korta stunder. Men perfekt för att upptäcka tillsammans i grupp!

 2. Christina Lindahl skriver:

  Little Writer är en mycket bra app som går att anpassa efter barnens behov. Barnen gillar att spåra bokstäverna och att klura ut orden. Jag har använt den i mitt arbete som lärare med barn som håller på att lära sig läsa och skriva. Toppen att det nu också finns stöd för å, ä, ö och andra icke engelska bokstäver.

 3. Inga-Karin Dentz skriver:

  Detta är en helt underbar app! Sonen som var några månader efter sin 2-årsdag älskade den från första stund. Nu är han snart 3 år och den är fortfarande het här hemma.

  Först var jag besviken att en sådan superbra app bara var på engelska sedan läste jag här och efter att sonen somnade la jag ner ca 1 timme på att översätta allt och lägga in egna bilder med text.

  Nästa morgon när sonen vaknade och skulle ”jobba” (som vi kallar det eftersom han fokuserar enormt när han har denna appen) så blev han först paff av att mamma pratade till honom i appen sedan upptäckte han de egna bilderna och hur kul det var att det var en känd röst som pratade.

  Vi vill att vår son ska förstå att bokstäver och skrift är viktiga då han är ickeverbalt kommunicerande och därför laddade vi ner denna appen. Jag beställde iPad-pennor så han kunde skriva med verktyg och inte bara med fingret för att öka den motoriska utmaningen. Det gillade han i korta stunder (han var ju liksom bara strax över två). Precis som Daniel skriver här ovan så är et breda fält där man ska spåra så den är förlåtande vilket är bra för små stavare och de som inte har så god motorik ännu.

  Detta är en pärla bland appar och jag lovordar den så ofta jag får chansen!

 4. Svante skriver:

  Tyvärr har denna appen hängt sig tre gånger på 1,5 Tim. och raderat allt jag spelat in varje gång. Kör på en 16 GB mini IPad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *